Pavasariui prasidėjus Vilniaus regiono gyvosios gamtos apsaugos inspekcija, Vilniaus savivaldybės prašymu, išdavė leidimą varninių paukščių baidymui keliose sostinės vietose, naudojant autobokštelį ar aukštalipių paslaugas.

Kovo 27 dieną Vilniaus Pašilaičių mikrorajone perėti grįžusi kovų kolonija nuo ankstyvo ryto žadino aplinkinius gyventojus karkdami ir sukdami ratus apie Pašilaičių parko pušų viršūnes. Atvykusi darbuotojų brigada iš medžių karpė neseniai susuktus paukščių lizdus, ir metė juos ant žemės.

Vilniaus regiono gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas teigė, kad tokių priemonių buvo imtasi gyventojų prašymu.

„Kovo 19 dieną į mus kreipėsi Vilniaus miesto savivaldybės administracija nurodydama, kad Smėlio, Klinikų, Žirmūnų bei Gabijos gatvių gyventojai pateikė skundus dėl varninių paukščių keliamo triukšmo bei teršimo žaliuosiuose rajonų plotuose. Siekdami užtikrinti žmonių sveikatos bei oro saugą, kovo 20 dieną išdavėme leidimus šių paukščių baidymui naudojant autobokštelį.“ – teigė S. Mikėnas.

Draskomi perinčių kovų lizdai

Pašilaičiuose vaikomi paukščiai patraukė daugelio praeivių dėmesį. Garbaus amžiaus rajono gyventoja ponia Janina piktinosi, anot jos, visai betiksliu kovų vaikymu: „Aš niekaip nesuprantu, kam kenkia tie paukščiai? Kas galėjo iškviest šituos vyrus ir kodėl? Ar varnos dergia daugiau už vedžiojamus šunis? Tikrai nepalaikau ir smerkiu tokį žiaurų elgesį. Kas rytą stebiu, kaip kruopščiai šitie paukščiai skina beržo vyteles ir suka savo lizdus. Pasirodo veltui vargo, visi kiaušiniai dabar sudaužyti guli ant žemės“

S.Mikėnas teigia, kad jokie įstatymai ar konvencijos šiuo atveju nebuvo pažeistos: „Europos sąjungos direktyvose aiškiai nurodoma, kad paukščius vaikyti galima iki jų perėjimo laikotarpio. Tačiau jokiu būdu paukščių negalima naikinti ar žaloti. Mūsų tikslas išvyti juos iš dabartinių perimviečių. Jei buvo sunaikintas ar sužalotas paukštis, reiškia darbuotojai neteisingai atliko savo darbą. Jiems buvo nurodyta išardyti lizdus ir išvežti juos į sąvartyną.“
L. Raudonikis
Esam pakankamai išsivysčiusi šalis ir galim imtis daug humaniškesnių ir teisėtų priemonių. Aš nežinau ar galima tai vadinti „baidymu“, jei buvo karpomi lizdai su kiaušiniais.

Lietuvos ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis įsitikinęs, kad Vilniaus savivaldybė ir gamtos apsaugos inspekcija ėmėsi netinkamų priemonių šiai problemai spręsti: „Veiksmų reikia imtis ne dabar, o tinkamu laiku. Mūsų draugija bendradarbiaudama su Panevėžio miesto savivaldybe kovų baidymą pradėjo šio mėnesio pradžioje, kai pasirodė pirmieji kovai. Ir mes tai darom humaniškai, naudodami garsines ir vaizdines priemones. Mūsų taikomas metodas brangesnis, tačiau paukščiams nedaroma jokia žala. Perinčius paukščius baidyti ar ardyti dėtį draudžia įstatymai. Manau, esam pakankamai išsivysčiusi šalis ir galim imtis daug humaniškesnių ir teisėtų priemonių. Aš nežinau ar galima tai vadinti „baidymu“, jei buvo karpomi lizdai su kiaušiniais“.

Vilniaus regiono gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas neabejoja - dėl varninių paukščių keliamų problemų kalti patys žmonės. „Aš įsitikinęs, kad tai pačių žmonių kaltė. Jeigu aplinkui nebūtų netvarkingai paliktų maisto atliekų ir kitų medžiagų, kuriomis maitinasi varniniai paukščiai, tai jie šiose vietose neperėtų ir nebūtų tokių problemų.“

Draskomi perinčių kovų lizdai

Ornitologai teigia, kad kovai tose pačiose vietose peri kasmet ir priemonių reikėtų imtis daug anksčiau nei šiuo atveju. Specialistų teigimu, būtina diegti naujas baidymo metodikas, kurios jau buvo išbandytos vaikant daugelį kitų probleminių paukščių rūšių.

Miestų teritorijose kolonijomis perintys kovai į Lietuvą iš Vakarų Europos grįžta kovo pradžioje. Mėnesio pabaigoje sudeda 4-5 žalsvos spalvos kiaušinius, kuriuos peri apie 20 dienų. Į tas pačias perimvietes šie paukščiai grįžta kiekvienais metais.

GRYNAS.lt rašė apie Vilniaus centre, Lukiškių aikštėje susitelkusius didžiulius varninių paukščių pulkus. Prieš temstant, kai grįžta į lizdus, jų virš medžių sukasi tūkstančiai, susispiesdami į keisčiausių formų tirštus juodus debesis, o krankimas vakarais gožia automobilių keliamą triukšmą ir sklinda aplinkiniuose kiemuose bei gatvėse: