Kompostuojantys tualetai nėra naujas išradimas. Jie padeda skurdžių šalių miestams taupyti vandenį ir pagerina sanitarines sąlygas, bet pasirodo jie padeda išsaugoti ir begemotus, rašo treehugger.com.

Afrikoje veikiantis Kaimo stiprinimo ir aplinkos centras (CREE) jau kuris laikas dirba su Kenijos ūkininkais, gyvenančiais apie Viktorijos ežerą. Centro darbuotojai tiekia ir mokina naudotis gyventojus kompostuojančiais tualetais. Teigiama, kad jau pasiekta puikių rezultatų: pagerintos kaimo sanitarijos sąlygos bei pagerintas dirbamų žemių derlingumas. Pastaroji priežastis yra labai svarbi begemotams, nes kaimiečiams nebereikia imti tiek daug vandens iš drėgnų ežero apylinkių, o sausėjančios šlapžemės yra pagrindinė begemotams ir kitoms regiono rūšims iškilusi rūšims.

CREE narys Jeremy Hance pasakojo, kad tualetai veikia gana paprastai. Fekalijos automatiškai surenkmos į specialų rezervuarą, kur jos maišomos su pelenais ir leidžiama joms kompostuotis. Po kelių mėnesių derlingą kompostą jau galima pilti ant dirbamų laukų. Svarbiausia, kad šiam procesui visiškai nereikia vandens, todėl visi juos vadina tiesiog „sausaisiais tualetais“.

Organizacija teigia, kad stropiausi ūkininkai savo derlius net patrigubino. „Papildomas derlius atneša papildomas pajamos, o pinigai padeda išspręsti daug problemų. Ypač jei gyvenate itin neturtingame Afrikos kaime“, - pasakojo J. Hance. CREE taip pat tikisi išmokyti ūkininkus sėjomainos ir polikultūrinio ūkininkavimo metodų, kad jie galėtų užauginti dar daugiau įvairesnių produktų. Taip pagerėtų jų mityba ir pajamos. Ūkininkai skatinami atsisakyti gyvūlių, kurie taip pat suvartoja daug vandens.