Baigti rajoninio Ukmergės sąvartyno, esančio Sargelių kaime, uždarymo darbai. Šis sąvartynas vienas didžiausių Vilniaus apskrityje tiek pagal užimamą plotą – apie 14 ha, tiek pagal tūrį – jame buvo sukaupta daugiau nei 130 tūkst. tonų atliekų.

Didesnis buvo tik Vilniaus miestą aptarnavęs Kariotiškių sąvartynas. Sąvartynas uždarytas uždengiant jį įvairios sudėties gruntu.

Uždarymo priežastis – neatitikimas aplinkosauginiams reikalavimams. Sąvartynas neturėjo tinkamai įrengto dugno (nebuvo efektyvaus izoliacinio sluoksnio), todėl krituliai susigerdavo į atliekas, prasisunkdavo pro šiukšles ir susidaręs filtratas ištekėdavo po sąvartyno dugnu tokiu būdu teršdamas gruntinius ir paviršinius vandenis. Darbai kainavo apie 900 tūkst. Lt. Visos lėšos sąvartyno uždarymui skirtos iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo.

„Sąvartyno uždarymo darbai atlikti laikantis griežtų konstruktyvinių reikalavimų: atliekos sustumtos į krūvas, sutankintas ir suplaniruotas sąvartyno kaupas uždengtas 1 m storio grunto sluoksniu, kurį sudaro 3 posluoksniai (smėlis, molingas gruntas ir juodžeminis dirvožemis), teritorija apsėta žole, suformuoti ne mažiau kaip 5 proc. šlaitų nuolydžiai, tam kad žole apželdintų kaupų paviršiumi nutekėtų didžioji kritulių vandens dalis ir kaupuose nesusidarytų filtratas. Taip pat įrengta aplinkos monitoringo sistema bei sutvarkyta infrastruktūra“, – sakė Jurijus Valiūnas, UAB ,,VAATC“ direktoriaus pavaduotojas plėtrai ir projekto vadovas.

Įgyvendinus visus projektus, iš viso Vilniaus apskrities 8 savivaldybėse bus uždaryta 13 senų sąvartynų, įrengtos 6 kompostavimo aikštelės ir 17 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių.