Pastaruoju metu naujų miškų įveisimas, pasinaudojant Europos Sąjungos parama tampa savotišku „verslu”.

Naujų miškų įveisimo išmokos dydis, priklausomai nuo želdinių sudėties yra nuo beveik 4700 Lt/ha iki 16100 Lt/ha. Šie paramos dydžiai yra fiksuoti ir nepriklauso nuo to, kokios faktinės išlaidos patirtos įveisiant mišką.

Atsiranda įmonių ar fizinių asmenų, superkančių žemes visoje Lietuvoje ir masiškai sodinančių ąžuoliukus, nes už juos skiriama didžiausia paramos suma. Po miško įveisimo 5-erius metus mokama kasmetinė išmoka už įveisto miško priežiūrą ir apsaugą, kuri, priklausomai nuo želdinių sudėties, yra nuo 1330 Lt/ha iki 2216 Lt/ha.

Pasodinti ąžuoliukai nuo žvėrių pažeidimų dažniausiai turi būti apsaugomi individualiomis apsaugomis. Deja, pasitaiko „gamtos mylėtojų“, norinčių gauti maksimalią paramą, patiriant kuo mažiau išlaidų.

Kaišiadorių rajone atliekant miško želdinių/žėlinių apskaitą fizinių asmenų įveistame 6,0 ha ploto ąžuolyne, pareigūnai susidūrė su naujoviškomis išradingomis apsaugomis - sintetiniais tinkliukais skirtais maisto ir ne maisto produktų pakavimui.

Kadangi nėra reglamentuota, kokios turi būtį ąžuolų apsaugos, kilus abejonėms dėl panaudotų ąžuolų apsaugų tinkamumo, pareigūnai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Miškų departamento miškininkystės skyrių, kuris atsakė, jog tai ne apsaugos priemonė, o bandymas „išplauti pinigus“.

Taip pat buvo kreiptasi į Valstybinę miškų tarnybą, su prašymu įvertinti minėtuose įveistuose ąžuolo želdiniuose panaudotų sintetinių tinkliukų tinkamumą ąžuolų apsaugai. Valstybinė miškų tarnyba informavo, kad sintetiniai tinkliukai panaudoti netinkamai, neatlieka ąžuolo apsauginės funkcijos nuo žvėrių pažeidimų, trukdo medeliams normaliai augti ir vystytis.

Šykštūs moka du kartus

Įveisus mišką ne miško žemės sklype, nuo to momento šiam sklypui pradeda galioti Miškų įstatymas, kurio 15 straipsnis nurodo, kad miško savininkas ar valdytojas privalo pasodintus želdinius saugoti ir prižiūrėti. Parama už priežiūrą ir apsaugą mokama 5 metus, todėl keletą metų priežiūrą ir apsaugą paramos gavėjai turės vykdyti už savo lėšas.

Aukščiau aprašyti sintetiniai tinkliukai, skirti maisto ir ne maisto produktų pakavimui, neapsaugos ąžuoliukų nuo žvėrių pakenkimų. Įveisto miško savininkai, vietoj sertifikuotų, būtent medelių apsaugai skirtų individualių apsaugų, naudodami šias „apsaugos priemones“, rizikuoja netekti visos per 5 metus skirtos paramos už įveisto miško priežiūrą ir apsaugą.

Įveisto miško savininkai, gavę įveisto miško priežiūros ir apsaugos išmoką, iki šeštųjų metų pabaigos (kai vyrauja minkštieji lapuočiai) arba iki aštuntųjų metų pabaigos (kai vyrauja spygliuočiai ar kietieji lapuočiai) po miško įveisimo privalo pateikti Pažymą apie miško želdinių kokybės įvertinimą. Kai miško želdinių kokybės vertinimo metais Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai nustato, kad miško želdinių kokybė neatitinka Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimų - išmokėta parama už miško priežiūrą ir apsaugą turi būti sugrąžinama.