Paryžiaus priemiestyje esanti sala kadaise priklausė automobilių gamintojui „Renault“. 1992 m. kompanija persikėlė kitur, o sala ir aplinkinės jai priklaususios teritorijos liko apleistos. Dar 1997 m. architektams kilo idėja reformuoti šį „vaiduoklį“, bet rimtų darbų imtasi tik dabar.

74-iuose, kompanijai priklaususiuose, hektaruose planuojama įrengti 0,5 mln. kv. m gyvenamojo ploto (trečdalis - mažas pajamas uždirbantiems gyventojams), 0,25 mln. kv. m biurų ploto ir tiek pat parduotuvėms ir viešosioms erdvėms.

Naujasis rajonas remsis „ekokaimynystės“ principais: vienoje vietoje gyvens skirtingas pajamas uždirbantys gyventojai, teritorija bus planuojama teikiant pirmenybę viešajam transportui, o ne automobiliams, planuojama įrengti daug takų pėstiesiems ir dviratininkams bei dideles žaliąsias erdves.

Didžiausias dėmesys salai

Šios „revoliucijos“ centre – Ile Seguin sala. Joje planuojama įrengti didelį menų centrą, kino teatrą, restoranus, viešbutį ir mokyklą, o tarp visų statytinių turės būti žaliosios erdvės. Planuotojų teigimu, sala naudos 100 proc. energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Statybas rengiamasi pradėti kitąmet, o pabaigti 2017 m. Paryžiaus valdžios atstovai jau dabar planus vadina pavyzdžiu visiems ateityje.

Spėjama, kad didžiausi sunkumai iškils tuomet kai projektas bus baigtas. Naujasis rajonas bus daugiau nei 8 km nuo Paryžiaus centro, todėl pritraukti čia „veiksmą“ gali būti sudėtinga. Architektai deda visas viltis į ai, kad iki statybų pabaigos padaugės žmonių pavargusių nuo miesto triukšmo, bet negalinčio jo palikti. Toks rajonas turėtų padėti jiems išspręsti vidinius prieštaravimus.