Šiais metais Aplinkos ministerija leido sumedžioti tik 5 vilkus. Visi jie buvo sumedžioti per pirmą medžioklės savaitgalį. Medžiotojai tokį limitą vadina neprotingu ir paremtu emocijomis.

Limitas laikinas

Aplinkos ministro įsakymu šiemet buvo leista sumedžioti tik 5 vilkus, kai pastaruosius kelerius metus buvo nustatyta 40 vilkų sumedžiojimo kvota. Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis teigia, kad šiuo metu Aplinkos ministerijos užsakymu Gamtos tyrimų centras baigė rengti vilkų populiacijos valdymo planą, kuriame pateikiamos išvados apie vilkus Lietuvoje.

Plane išdėstyti pasiūlymai ne tik dėl medžioklės, bet ir dėl prevencinių bei kompensacinių priemonių, teisinio reguliavimo, apskaitų ir monitoringo vykdymo, visuomenės informavimo, vilkų populiacijos apsaugos. Šis tyrimas buvo užsakytas kilus diskusijoms su Gamtos apsaugos asociacija (GAA) „Baltijos vilkas“, medžiotojais ir Lietuvos žaliųjų organizacijomis.

Aplinkosaugininkas sako, kad 5 vilkų sumedžiojimo kvota – laikinas limitas. Mokslininkams baigus tyrimą, kitais metais kvota turėtų būti padidinta. „Gamtos tyrimų centrui pateikus išvadas, Aplinkos ministerija vėl diskutuoja su visuomeninėmis organizacijomis ir bando priimti abiem šalims tinkamą sprendimą. Manau, kad bus nustatyta nuo 20 iki 40 ar 50 vilkų sumedžiojimo kvota“, – sakė K.Motiekaitis.

GAA „Baltijos vilkas“ tarybos pirmininkas Vaidas Balys teigia, kad jau matė instituto parengtą planą ir pateikė apie 50 pastabų. Pasak jo, vienas didžiausių trūkumų, kalbant apie vilkus Lietuvoje, yra informacijos stoka. Be to, nėra aišku, kaip su šiais gyvūnais elgtis ateityje. V.Balys tvirtino, kad iki 2004-ųjų Lietuvoje vilkai buvo medžiojami be jokių apribojimų. 2004-aisias buvo įvesta 20 vilkų sumedžiojimo kvota, kuri vėliau didėjo, o neseniai buvo sumedžiota vėl kone pusšimtis vilkų.

Asociacijos „Baltijos vilkas“ vadovas sako, kad reikėtų tiksliai apsispręsti, ką norime daryti su vilkų populiacija šalyje. „Jeigu mūsų tikslas – išsaugoti populiaciją, derėtų atsižvelgti į situaciją regionuose. Tarkime, Biržuose leisti sumedžioti 5 vilkus, įvesti kompensacinius mechanizmus“, – svarstė V.Balys.

Populiacija gausėja

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas „Valstiečių laikraščiui“ teigė, jog tiksliai suskaičiuoti vilkus labai sunku ir Lietuva neturi tam reikalingų finansinių išteklių. „Vilkų populiacija Lietuvoje nėra izoliuota. Mokslininkų manymu, Pabaltijo regione, Baltarusijoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje priskaičiuojama apie 7 000 šios rūšies gyvūnų“, – dėstė E.Tijušas. Pasak jo, 2004-aisias vilkų medžioklės ribojimai buvo įvesti pačių medžiotojų siūlymu. „Vilkų populiacija atsinaujina.

Per pirmą savaitgalį, kai buvo leista medžioti vilkus, visa kvota ir buvo išnaudota. Vilkų gausėjimą parodo ir faktas, kad dėl jų padaromos žalos Aplinkos ministerijoje užregistruota nemažai ūkininkų nusiskundimų“, – teigė LMŽD pirmininko pavaduotojas, pabrėždamas, kad dabar, skirtingai nei sovietmečiu, nerengiamos specialios vilkų medžioklės. „Tarybų Lietuvoje, aptikus vilko pėdsakus, buvo rengiamos medžioklės, o už vilko sumedžiojimą skiriamos premijos“, – prisiminė medžiotojas.

Gamtosaugos mados

LMŽD pirmininko pavaduotojas E.Tijušas teigė, kad pastaruoju metu, dalyvaudamas įvairiuose medžiotojų ir gamtosaugininkų forumuose užsienyje, pastebi ryškėjančias gamtosaugos mados tendencijas („populiariąją gamtosaugą“). „Senosiose Europos šalyse, tokiose kaip Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė, kuriose stambiųjų plėšrūnų jau nebėra, gimsta tokios idėjos, organizacijos ir šūkiai kaip „Išgelbėkime vilkus“ ar panašiai, kuriuos perima ir lietuviai. Nežinodami, kad tos šalys pačios tuos gyvūnus ir išnaikino, o dabar bando mokyti kitus“, – pasakojo E.Tijušas.

„Valstiečių laikraščiui“ jis sakė, kad diskusijose šios organizacijos daugiausia remiasi emocijomis ir svaidosi kaltinimais ne tik medžiotojams, bet ir mokslininkams – Gamtos tyrimų centrui, Pabaltijo teriologų konferencijai. Pasak jo, apklausos, kuriomis remiasi įvairios žaliųjų organizacijos, atliekamos miestuose, kur žmonės tiesiogiai su vilkais nebūna susidūrę ir nežino tikros situacijos. „Medžiotojai vaizduojami, kaip pikti dėdės su šautuvais, naikinantys gyvūnus, o taip jau seniai nėra. Šiuolaikinė medžioklė yra tausojamoji. Tą įrodo ir tai, kad, leidus medžiotojams laisvai medžioti stirnas ir šernus, jų padaugėjo, vadinasi, ir vilkai turi daugiau kuo misti“, – situaciją aiškino E.Tijušas.

„Lietuvos raudonojoje knygoje įrašytos 253 nykstančios ar jau išnykusios gyvūnų rūšys, tai kodėl nesirūpinama jų išsaugojimu? Įžvelgiu čia tokių asociacijų kaip „Baltijos vilkas“ populizmą“, – prisipažino E.Tijušas.