Jungtinių Tautų (JT) Bendrosios klimato kaitos konvencijos (BKKK) Kioto protokolo suderinamumo komitete buvo svarstoma Lietuvos pateikta šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) ataskaita už 2008 metus. Manoma, jog apskaita tuomet vykdyta netinkamai.

Daugiausia klausimų Juntinių tautų ekspertams kilo dėl Lietuvoje taikytos supaprastintos šių dujų apskaitos ataskaitos rengimo tvarkos, kai duomenis apskaičiuodavo ir ataskaitą parengdavo viešųjų pirkimų procedūros būdu pasirinktas paslaugos teikėjas. Klimato kaitos konvencijos ekspertų vertinimu, tokiu būdu vykdomas ataskaitos parengimas už 2008 metus neatitinka keliamų reikalavimų, nes neužtikrinamas jos tęstinumas ir kokybė.

Kiekviena šalis narė privalo sukurti Nacionalinę sistemą išmetamų ir absorbuojamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų apskaitai bei ataskaitų parengimui. Aplinkos ministerija kartu su Žemės ūkio ministerija, Valstybine miškų tarnyba ir Nacionaliniu žemės fondu pastaraisiais metais parengė ir įgyvendina veiksmų planą dėl tokių dujų apskaitos gerinimo žemės naudojimo ir miškininkystės sektoriuose.

Pagal patvirtintą planą sudaryta Nacionalinė išmetamų į atmosferą šiltnamio efektą sukeliančių dujų ataskaitos rengimo komisija (į ją įtraukti Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūros, Fizikos instituto, Lietuvos energetikos instituto, Gyvulininkystės instituto, Valstybės žemės fondo, Valstybės miškų tarnybos ir Aplinkos apsaugos politikos centro specialistai). BKKK ekspertai preliminariose išvadose pažymėjo, jog 2011 metais pateikta ataskaita ir jos rengimo nacionalinė sistema jau atitinka Kioto protokolo reikalavimus, joje pateikti išsamesni šiltnamio dujų apskaitos atskiruose sektoriuose aprašymai, surinkta daugiau duomenų, lyginant su ataskaita už 2008 metus.

Praėjusią savaitę pristatytas preliminarus sprendimas Lietuvai, nustatytas terminas papildomai informacijai pateikti. Jeigu ji komiteto netenkins, Lietuvai gali būti nustatytas laikotarpis (pagal kitų šalių pavyzdį – iki pusės metų) trūkumams pašalinti.

Ataskaitos už 2008 metus klausimas neturėtų paveikti ES prekybos apyvartiniais taršos leidimais sistemoje dalyvaujančių šalies ūkio subjektų apyvartinių taršos leidimų (ATL) prekybos, nes nuo 2012 metų pradžios pradeda veikti ES registras, kuris nebus susijęs su BKKK sekretoriato administruojamu registru.

„Diskusijos su JT ekspertais ašis – iki šiol egzistuojantys neatitikimai žemės naudmenų (miškų ir žemės fondo) apskaitoje. Tikėtina, kad tai galėjo lemti konvencijos reikalavimų neatitinkantį šalies šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Nesutampantys žemės naudmenų ir miško plotų duomenys bei kasmetinio šių plotų kaitos vertinimo neužtikrinimas yra rimčiausias klimato kaitos konvencijos ekspertų nurodytas metodinis trūkumas. Nors Lietuva pateiks papildomus paaiškinimus dėl taikytų metodikų, tačiau jau dabar analizuojamos galimybės skubiai keisti miško ir žemės fondo apskaitos tvarką“, – sakė aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis.

Galutinį sprendimą dėl Lietuvos pateiktos šiltnamio dujų ataskaitos už 2008 metus Kioto protokolo suderinamumo komitetas numato priimti gruodžio 20-21 dienos posėdyje.