Lapkričio 14 dieną Škotijos savivaldybių tarybos, nacionalinių parkų bei šalies miškų vadovai  buvo įpareigoti rasti būdą, kaip sumažinti elnių populiaciją arba priversti juos pasitraukti toliau nuo centrinių kelių, rašo „Guardian“.

Gali būti, jog bus nuspręsta tiesiog išnaikinti didelę dalį šių gyvūnų.

Avarijų skaičius auga kartu su populiacija

Elnių populiacija, ypač žemutinėje Škotijoje sparčiai auga, o kartu su ja auga ir elnių sukeliamų avarijų skaičius. Neseniai paskelbtame Škotijos gamtos paveldo tyrime teigiama, jog per pastaruosius metus dėl šių miško gyventojų įvyko apie 7000 avarijų, maždaug 65 vairuotojai buvo sužeisti.

Keliai, vedantys į didžiuosius Škotijos miestus, tokius kaip Glazgas, Aberdynas, Danfermlinas, tapo „karštaisiais taškais“ dėl gausiausio avarijų skaičiaus. Ekspertai baiminasi, jog elniai tokiuose judriuose keliuose gali sukelti dar daugiau avarijų, kuriose susidurtų net keli ar keliolika automobilių.

Šiose vietose milijonai svarų sterlingų leidžiami tam, kad būtų sukurtos naujos miškingos vietovės bei pievos, neretai kuriamos buvusiose industrinėse teritorijose.

Elniams bus „pasiūlytos“ naujos teritorijos

Elnių ekspertas Ričardas Cookas įsitikinęs, jog šiuos žinduolius galima paskatinti užimti kitas teritorijas: „Žemutinės Škotijos apželdinimas leidžia sukurti naujas gyvenamąsias vietas, kurios idealiai tinka stirnų bei elnių teritorijoms praplėsti. Žinome, jog jų populiacija auga gana greitai.“

Elnių keliamos problemos Škotijos parlamentą netgi paskatino priimti naują įstatymą. Jis įpareigoja kiekvieną savivaldybę priimti sprendimus, kaip tvarkyti laukinę gamtą. Iki šiol elnių skaičių sėkmingai kontroliavo tik Škotijos aukštumų miestai, tiesa, viena iš pagrindinių priemonių buvo tiesiog jų šaudymas.

Kruopščių stebėjimų duomenimis, Škotijoje šiuo metu turėtų būti apie pusė milijono stirnų bei dėmėtųjų elnių, dar 300 tūkstančių - tauriųjų elnių.

Kovoja su naminiais gyvūnais

„Elniai, ypač gyvenantys teritorijose aplink miestus bei miestelius, pradeda daryti žalą visuomenei. Jie ne tik sukelia avarijas keliuose, tačiau ir nuniokoja gyventojų sodus, vis dažniau užfiksuojami jų susidūrimai su naminiais gyvūnais – katėmis bei šunimis, - teigė elnių ekspertas Ričardas Cookas. - Reikia rasti šiai problemai tinkamą sprendimą ir padaryti tai anksčiau, nei iškilo dar daugiau problemų.“

Norš škotai nuo senovės yra medžiotojai, vis dėlto miestiečiai jautriai reaguoja į valdžios svarstymus elnius šaudyti. Eksperto R. Cooko teigimu, jų argumentų bus stengiamasi išklausyti.