Australijos aukštieji parlamento rūmai antradienį priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl atmosferos taršos anglies dvideginiu, o vyriausybė pareiškė, kad šis pasiekimas yra "istorinė diena" po kelerius metus trukusių įnirtingų debatų, išvertusių iš posto vieną premjerą.

Australijos Senate prapliupo plojimai ir džiaugsmingi šūksniai, kai deputatai 36 balsais prieš 32 priėmė Švarios energijos aktą, įpareigojantį akmens anglimis kūrenamas elektrines ir kitus stambiuosius teršėjus "mokėti už teisę teršti" nuo ateinančių metų liepos 1 dienos.

Teisės aktų paketas, kurį sudaro iš viso 18 įstatymų be poįstatyminių aktų, dabar bus pateiktas tvirtinti generalgubernatoriui. Praeitą mėnesį žemieji parlamento rūmai jį priėmė 74 balsais prieš 72.

Vicepremjeras ir iždo sekretorius Wayne'as Swanas pareiškė, kad šio paketo priėmimas Senate yra "pergalė optimistams ir... pralaimėjimas neigėjams".

"Šiandien - istorinė diena ekonomikos reformai, - jis sakė prieš balsavimą. - Stambieji teršėjai nebegalės pumpuoti anglies (dvideginio) teršalų į atmosferą už dyka", - sakė jis.

Šio įstatymo priėmimas vainikavo audringų laikotarpį Australijos politikoje, kurio metu buvo ginčijamasi, ką ši didelė šalis, kuri pagal vienam gyventojui tenkantį išmetamo anglies dioksido kiekį yra viena iš didžiausių teršėjų pasaulyje, turėtų nuveikti, ribojant taršą, kuri yra siejama su pasaulinio klimato šiltėjimu.

Buvęs Australijos premjeras Kevinas Ruddas buvo įgijęs precedento neturintį populiarumą dėl savo ryžto prisidėti prie pastangų mažinti klimato pokyčius. 2007 metais jis triuškinama persvara laimėjo rinkimus po kampanijos, per kurią K.Ruddas ragino Australiją ratifikuoti Kioto protokolą ir imtis kitų aplinkosaugos priemonių.

Tačiau K.Ruddo planai susidūrė su įnirtingu konservatorių pasipriešinimu, o premjero siūlyta prekybos taršos leidimais schema galiausiai nugulė į stalčių. Dėl to pasitikėjimas K.Ruddu taip smarkiai nusmuko, jog jis buvo išverstas iš posto per perversmą Leiboristų partijoje, kuriam vadovavo dabartinė Julia Gillard.

J.Gillard pernai tapo premjere, suformavusi koaliciją su nepriklausomais įstatymų leidėjais ir kairiosios pakraipos Žaliųjų partija. Pastaroji surinko rekordiškai daug balsų per visuotinius rinkimus, kurie buvo pirmieji be aiškaus nugalėtojo per maždaug 70 metų.

Žaliųjų lyderis Bobas Brownas pareiškė, kad "netgi dangus ploja) dėl šio neprilygstamo atsakingumo, kurį pademonstravo Australijos parlamentas.

"Šiandien - žalioji diena, tačiau jos aidas bus juntamas ištisus amžius", - senatorius B.Brownas sakė žurnalistams.