Ketvirtadienio vakarą uždarytame Kariotiškių sąvartyne įvyko avarija. Dėl kol kas nežinomų priežasčių iš sąvartyno dumblo rezervuaro įvyko nuotėkis. Pirminiais duomenimis, į aplinką - šalia esantį mišką - pateko didelis kiekis teršalų.

Šiuo metu situacija stabilizuota, pradėtas aplinkai padarytos žalos vertinimas ir įvykio priežasčių tyrimas. Pirminiais duomenimis, avarija įvyko plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei. Kodėl taip nutiko - aiškinamasi.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento specialistų skaičiavimais, į aplinką pateko apie 2000 tonų dumblo. Jo gylis minėtame miške svyruoja nuo 15 iki 40 centimetrų. Kol kas aplinkosaugininkai negali įvardyti aplinkai padarytos žalos.

Aplinkosaugininkai taip pat kreipsis į Visuomenės sveikatos centro specialistus, kurių prašys  pateikti pasiūlymus dėl kvapų kontrolės ir valdymo. Baiminamasi, jog pradėjus lyti dumblo kvapas gali pasklisti plačiai ir sukelti nepatogumų aplinkinių rajonų gyventojams.

"Galiu užtikrinti, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, kaltieji privalės ją atlyginti. Sieksiu ir asmeninės už avariją atsakingų žmonių atsakomybės, nes jei vienas kartas - tik atsitiktinumas, du kartai - jau sistema. Tokių veiksmų neketinu toleruoti, kaltieji turi atsakyti visu įmanomu griežtumu", - sako ministras G. Kazlauskas.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nurodė ištirti ne tik pačios avarijos aplinkybes, tačiau įvertinti priimtus techninius sprendimus tvarkant sąvartyno kaupą. Nurodyta įvertinti ir tai, ar tinkamai buvo atliekama techninė priežiūra. Tai aiškinsis Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Aplinkos ministro patarėjas Tomas Beržinskas GRYNAS.lt teigė, kad užteršta apie 1 hektaras miško. Pavojaus gyventojams nėra, tačiau Trakų rajono savivaldybei siulyta skelbti ekstremalią padėtį.
G. Kazlauskas
Sieksiu ir asmeninės už avariją atsakingų žmonių atsakomybės, nes jei vienas kartas - tik atsitiktinumas, du kartai - jau sistema.

Penktadienį po pietų nuspręsta, jog ekstremali situacija dėl avarijos uždarytame Kariotiškių sąvartyne neskelbiama.
Trakų rajono savivaldybės komisija tokį sprendimą priėmė todėl, kad tokiai situacijai skelbti kol kas nepakanka duomenų, agentūrai BNS sakė Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Irena Narkevič.
Anot I.Narkevič, nuvykus į vietą išsiaiškinta, jog užteršta truputį mažiau nei hektaras - 85 arai - miško. Toks plotas, anot jos, per mažas, kad būtų galima skelbti ekstremalią situaciją remiantis tik šiuo kriterijumi.
„Pavojingumo kriterijai taip pat yra ginčytini - neturime aiškių kriterijų, ar priskirs tą medžiagą (dumblą) pavojingai, ar ne, kol nėra tyrimo atsakymų,“ - kalbėjo administracijos vadovės pavaduotoja.
Jos teigimu, iš sąvartyno į mišką nutekėjusio dumblo tyrimų rezultatai galėtų paaiškėti pirmadienį.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento specialistų skaičiavimais, įaplinką pateko apie 2000 tonų dumblo. Jo gylis minėtame miške svyruoja nuo15 iki 40 centimetrų. Kol kas aplinkosaugininkai negali įvardyti aplinkai padarytos žalos.

Tačiau galimai už teršalų išsiliejimą atsakingų bendrovių ratas kol kas – platus. Kariotiškių sąvartynu rūpinasi Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centras. Įvairiems sąvartyno priežiūros darbams buvo pasamdyta bendrovė UAB „Kamesta“. Plyšusi plėvelė, laikiusi dumblą, buvo atvežta iš Olandijos. Ji galėjo būti nekokybiška. Sąvartynas taip pat turi atskirą techninį prižiūrėtoją.

Premjeras Andrius Kubilius taip pat žada reikalauti asmeninės atsakomybės iš kaltininkų. "Aplinkos ministerijos paprašėme skubiai teikti visą informaciją Vyriausybei apie avarijos padarinių likvidavimo eigą. Pranešiau, kad iš institucijų, kurios yra atsakingos už dumblo rezervuaro saugią eksploataciją, bus reikalaujama ir asmeninės atsakomybės", – pareiškė A.Kubilius.

Pasak Vyriausybės pranešimo, iš Aplinkos ministerijos laukiama skubių išvadų apie tai, kokių priemonių imasi Vilniaus regioninio atliekų tvarkymo centras, Trakų rajono savivaldybė, Statybų inspekcija, kitos atsakingos institucijos, kad būtų sumažinti avarijos padariniai bei jų žala aplinkai, nustatytos įvykusios avarijos priežastys ir kalti asmenys.

Kariotiškių sąvartyno uždarymas, o dabar – priežiūra finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų. Ministerija svarstys, ar nereikėtų koreguoti finansavimo, jei sąvartyną prižiūrinčios bendrovės neišvengia gamtai didelę žalą darančių avarijų.

GRYNAS.lt primena, kad analogiška avarija Kariotiškių sąvartyne įvyko pavasarį. Tąkart dumblą dengianti plėvelė prasmego, dalis dumblo taip pat pateko į aplinką. Avarija nuo visuomenės slėpta keletą mėnesių.