Todėl bendruomenė jau parengė dokumentus teismui dėl viešojo intereso pažeidimo.

Prie pat Venciūnų kaimo daug metų egzistavęs nelegalus šiukšlynas dabar apaugęs žolėmis ir medeliais. Tačiau iki kovo mėnesio Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, gavęs ES finansavimą, nutarė čia suvežti aštuonių nelegalių šiukšlynų atliekas, tada jį užpilti žemėmis ir įrengti izoliacinį sluoksnį.

„Mes sutinkame, kad jis būtų uždarytas. Tik ne tokiu būdu, pats pageidavimas būtų, kad tą šiukšlyną išvežti iš čia ir sukaupti Takniškiuose ar kitur. Dabar sužinome, kad iš keturių seniūnijų bus atgabentos šiukšlės vidury mūsų gyvenvietės“, – sako Venciūnų kaimo bendruomenės pirmininkas Sigitas Kvedaras.

„Jeigu pradės vežti šiukšles, tai vis vien mašinos pils tas šiukšles, o mes čia pat gyvename, tai ir smarvė, ir šiferio skleidžiamos dulkės eis“, – antrina venciūniškė Vladimira Bacienė.

Anot atliekų tvarkytojų, už Europos sąjungos pinigus iš nelegalių šiukšlynų čia būtų suvežta dešimtys tūkstančių tonų atliekų.

„Mes įgyvendinam projektą, jeigu neįmanoma, tai neįgyvendinsim. Sąvartyno kaina yra vieno kubo arba vienos tonos yra 100 litų. Išvežti 30 tūkstančių tonų kainuotų apie 3 milijonus litų“, – sako Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Aplinkosaugininkai sako dar neturintys atliekų tvarkytojų atsakymų į klausimus, kokia aplinkos tarša bus į Venciūnus suvežus dar daugiau atliekų, koks bus poveikis gyventojams.

Jei pasipriešinus gyventojams, sustos projektas ir nebus įsisavinti Europos Sąjungos pinigai, tai sutvarkyti teks savivaldybei, kuri sako pinigų tam neturinti.

„Už tokių atliekų tvarkymą atsakinga savivalda. Tai jeigu iš šio projekto lėšų nebus uždaryta, šiukšlynas vis tiek bus reikalaujama uždaryti“, – pastebi Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Česlovas Meržvinskas.