Institucijoms vis dar derinant leidimą nuo spalio 18-osios veikti Kazokiškių sąvartynui, Vilniaus vicemeras teigia, kad šiam planui alternatyvų nėra.

Netoli Vilniaus beveik ketverius metus veikiantį ir beveik 30 mln. litų kainavusį Kazokiškių sąvartyną naudojantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras taip pat tikisi gauti leidimą toliau naudoti sąvartyną, kuriame nuo pavasario ketinama pradėti gaminti energiją.

"Kitų variantų nėra, kaip toliau eksploatuoti Kazokiškių sąvartyną. Jį uždarius kiltų nepaprastoji padėtis", - BNS sakė Jonas Pinskus.

Tiek vicemeras, tiek Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Rolandas Masilevičius BNS aiškino, kad naujo leidimo derinimas vyksta sklandžiai ir jis bus išduotas iki numatyto termino.

"Nėra jokių stabdžių", - patikino J.Pinskus.

Jei nebūtų išduotas naujas leidimas, šių metų spalio 18 dieną sąvartynas turėtų stabdyti veiklą. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas uždraudė eksploatuoti Kazokiškių sąvartyną, tačiau sprendimo vykdymą atidėjo vieniems metams, motyvuodamas, kad leidimas naudoti savartyną buvo išduotas jau pasibaigus teigiamam Aplinkos ministerijos sprendimui dėl planuojamos sąvartyno veiklos galimybių pasirinktoje vietoje. Tokiu būdu teismas suteikė galimybę sąvartyną eksploatuojančiai įmonei pašalinti veiklos trūkumus.
J. Pinskus
Kitų variantų nėra, kaip toliau eksploatuoti Kazokiškių sąvartyną. Jį uždarius kiltų nepaprastoji padėtis.

Trečiadienį Kazokiškių sąvartyno veiklos perspektyvas dar kartą svarstys Seimo aplinkos apsaugos komitetas. Anksčiau Seimo komiteto atstovai yra išsakę kritiškų vertinimų, kad padavus paraišką naujam leidimui tiesiog bandoma apeiti įstatymus ir teismo sprendimą, o trūkumai nėra pašalinti.

"Sprendimui priimti laiko dar yra. Mums svarbios ir Seimo aplinkos apsaugos komiteto, ir ministerijos, ir savivaldybės pozicijos", - BNS sakė R.Masilevičius. Departamento vadovo teigimu, dar laukiama paskutinės išvados iš Visuomenės sveikatos centro.

"Jie pateikė pasiūlymų, kurie buvo sudėti į projektą. Dabar laukiame galutinio patvirtinimo", - sakė R.Masilevičius.

"Sąvartynai Lietuvoje neuždrausti, todėl leidimo negali neišduoti. Jo veikla susijusi su 1 mln. gyventojų interesais... Bus leidimas, esu tikras", - BNS sakė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojas plėtrai Jurijus Valiūnas. Pasak jo, buvo atliktos visos poveikio aplinkai vertinimo procedūros ir pakoreguota techninio projekto aplinkos apsaugos dalis.

J.Valiūnas pabrėžė, kad buvo kreiptasi į kitus sąvartynus dėl šiukšlių iš Vilniaus priėmimo, bet išsiaiškinus situaciją, tokių planų atsisakyta.

Anot J.Valiūno, dar šį mėnesį tikimasi pasirašyti sutartį su konkursą, kuriame dalyvavo dvi bendrovės, laimėjusia įmone, sąvartyne užsiimsiančia energijos gamyba - dujos bus utilizuojamos ir naudojamos elektros energijos arba šilumos gamybai, kuri, kaip J.Valiūnas prognozuoja, prasidėtų nuo pavasario.

"Tai labai optimistinis terminas. Svarbiausia išspręsti žemės, per kurią eitų trąsos, klausimą", - sakė jis.

Planuojama, kad iš pradžių bus gaminama apie 0,5 megavato energijos, ateityje - 1-1,5 megavato. J.Valiūnas nekomentavo, kokia pajamų iš energijos gamybos dalis atiteks sąvartynui.

Rugsėjį į sąvartyną buvo atvežta milijoninė tona atliekų. Tikimasi, kad po 6 metų sąvartyne bus sukaupta apie 2 mln. tonų atliekų.

Sąvartynas Kazokiškėse oficialiai buvo atidarytas 2007 metų lapkritį. Investicijos į sąvartyno, atitinkančio visus Europos Sąjungos keliamus reikalavimus, statybas ir įrangą siekė 27,7 mln. litų. Pagal planą, sąvartyne per 20 metų turi būti sukaupta beveik 6 mln. tonų atliekų.

Į Kazokiškių sąvartyną atliekos vežamos iš viso Vilniaus regiono.