„Lietuva dar yra grėsminga pasiutligės atžvilgiu šalis“, - sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė, pridurdama, kad kitur Europoje su šia problema buvo sėkmingai susidorota.

„Lietuvoje situacija yra galbūt gerėjanti, tačiau kas penkeri ketveri metai vis dėlto tenka registruoti po vieną žmogaus mirties atvejį“, - antradienį LTV laidoje „Labas rytas“ kalbėjo D. Razmuvienė.

Anot jos, mūsų šalyje, kaip ir kitur pasaulyje, 99 proc. atvejų žmonėms įkanda šunys. Tačiau virusu galima užsikrėsti ir nepatyrus akivaizdžių sužalojimų.

„Pasiutligė tuo grėsminga, kad galima užsikrėsti nebūtinai įkandus, nebūtinai įdrėskus, bet netgi gyvūnui apseilėjus odos paviršių. Todėl, kad pasiutligės virusas išsiskiria su gyvūno seilėmis, o odoje kiekvienas žmogus turi mikrotraumų, kurių pakanka virusui patekti į žmogaus organizmą“, - perspėjo D. Razmuvienė.

„Nebūtina laukti, kad įkastų, įdrėkstų, net ir turėjus tokį, atrodytų, visai nekaltą kontaktą, reikėtų kreiptis į savo gydytoją, kad jis įvertintų ir skirtų vienokį ar kitokį skiepijimo kursą“, - aiškino ji.

Anot specialistės, pasiutligės virusas daugiausia gyvuoja tarp laukinių gyvūnų - lapių, mangutų, tačiau laukiniams gyvūnams atbėgant pas naminius, į žmonių sodybas, virusas pernešamas, o žmogaus kontaktas su naminiu gyvūnu - labai artimas.

„Kol nebus išnaikinti visi sergantys laukiniai gyvūnai, tol pasiutligės virusas cirkuliuos ir, nesuteikus pagalbos, bus registruojami mirties atvejai“, - teigė D. Razmuvienė.

Ji pabrėžia, kad pasiutligės židinių labai sumažėjo Lietuvoje prieš kelerius metus pradėjus laukinių gyvūnų vakcinaciją, tačiau jų vis tiek dar yra.

„Pasaulio šalys, kurios registruoja daugiausia atvejų, yra Indija ir kitos Azijos šalys. Europoje jau pasiutligė neberegistruojama, nes prieš daugelį metų ten būtent buvo vykdyta laukinių gyvūnų vakcinacija. Lietuvoje mes vis dar turime gyvūnų pasiutligės židinių, todėl grėsmė žmogui užsikrėsti yra, Lietuva dar yra grėsminga pasiutligės atžvilgiu šalis“, - teigė D. Razmuvienė.

Ji akcentuoja, kad pasiutligė yra virusinė liga. „Kaip žinome, virusui dar šiai dienai vaisto dar surasta nėra, todėl vienintelė priemonė yra vakcina“, - sakė D. Razmuvienė.

Anot jos, pasaulyje nuo pasiutligės kas dešimt minučių vis dar miršta po vieną žmogų.

Lietuvoje pernai registruota trisdešimt pasiutligės židinių.