Menininkas Arktyje atkūrė garsiausią Leonardo da Vinci eskizą „Vitruvijaus žmogus“, šitaip norėdamas atkreipti dėmesį į spartų ledo tirpsmą, trečiadienį paskelbė gamtosaugos aktyvistų organizacija „Greenpeace“.

Šiemet ledo Arktyje per vasarą sumažėjo panašiai kaip ir 2007 metais, kai buvo pasiektas rekordas, rašo .

Menininkas Johnas Quigley'is, į Arktį nukeliavęs ledlaužiu, apie 800 kilometrų nuo Šiaurės ašigalio sukūrė piešinį, kurio plotas prilygsta keturiems olimpiniams plaukimo baseinams.

Dalies eskizo simboliškai trūksta - tai nykstančio ledo iliustracija. Be to, ir nupieštojo paveikslo dalį greit pagraužė vanduo.

Prieš 500 metų sukurtam piešiniui atkurti panaudotos vario juostelės, paprastai naudojamos saulės elementų gamyboje.

„Klimato kaita tikrąja to žodžio prasme graužia mūsų civilizaciją“, - savo darbą aiškino J. Quigley'is.

Ledo danga Arktyje tokia plona kaip šiemet buvo tik sykį - prieš ketverius metus, teigia JAV įsikūręs Nacionalinis sniego ir ledo duomenų centras, nuo 1979 metų kaupiantis palydovų parsiunčiamus vaizdus.

Kai kuriose prognozėse teigiama, kad po kelių dešimtmečių ledų Arktyje vasaromis galėtų nebelikti visiškai.

Arkties ledų nykimas siejamas su klimato šilimu, kurį, daugelio tyrėjų nuomone, skatina ir žmogaus veikla - į atmosferą išmetami teršalai.

Meteorologiniai metai, pasibaigę su 2010-ųjų lapkričiu, pasaulyje buvo šilčiausi per 130 metų – periodą, apie kurį duomenų turi JAV kosmoso agentūra NASA.