Poliarinį lokį, prieš dvi savaites Norvegijos Svalbarde sudraskiusį britų paauglį ir užpuolusį kitus stovykloje buvusius žmones, galėjo įsiutinti dantų skausmas, antradienį paskelbė norvegų veterinarijos institutas.

Nušauto 250 kilogramų sveriančio patino kūną tyrinėjantys specialistai nustatė, kad keli plėšrūno dantys buvo „rimtai sugedę“, praneša naujienų agentūra AFP.

„Buvo atviri dviejų iltinių dantų ir daugelio kaplių nervai. Tai sukelia rimtą skausmą ir pakeičia elgesį“, - sakė Bjoernaras Ytrehusas, lokio galvą apžiūrėjęs veterinaras.

Dantų būklė rodo, kad gyvūnas buvo senas, ligotas ar sužeistas ir dėl to priverstas maitintis augalais, o ne ruoniais - poliariniams lokiams įprastu maistu. „Tai galėjo būti vienas iš ataką lėmusių veiksnių. Badaujantis ir kenčiantis lokys yra mažiau nuspėjamas ir agresyvesnis nei galėtų būti“, - sakė B. Ytrehusas.

Rugpjūčio pradžioje Arktyje, Norvegijai priklausančiame Svalbardo salyne, baltasis lokys užpuolė grupę britų turistų – vienas paauglys žuvo, dar keturi buvo sunkiai sužaloti, o gyvūnas nušautas.

Lokys anksti rytą užpuolė stovyklą su 14 žmonių, kurių pažintinę kelionę surengė Didžiosios Britanijos moksleivių tyrinėtojų draugija.