Mokslininkai nustatė 20 regionų, kurie yra patys svarbiausi užtikrinant vandens žinduolių, tokių kaip ruoniai ar jūrų kiaulės, išgyvenimą. Ši analizė rodo, jog dauguma tokių vietų jau jaučia žmogaus veiklos - taršos, laivininkystės - daromą spaudimą, rašo „The Guardian“.

Vandenų ekosistemos visame pasaulyje sparčiai nyksta, tvirtina Sandra Pompa, ekologė Nacionaliniame autonominiame universitete Meksikoje, vadovavusi studijai. Dažniausiai nykimą lemia aplinkos kokybės suprastėjimas, invazinės rūšys ir pernelyg gausiai žmonių naudojami gamtos ištekliai, teigia tyrėja.

Kai kurių jūrų žinduolių rimtai sumažėjo, o kiti - tokie kaip Karibų ruonis vienuolis, Stelerio jūrų karvė - praėjusiame amžiuje visiškai sunyko, nes buvo populiaru prekiauti jų kailiais, mėsa, taukais.

S. Pompa vadovavo komandai, kurie stengėsi išsiaiškinti, kurios pasaulio vandenynų vietos yra pačios svarbiausios 129-ioms vandens žinduolių rūšims. Išvadose, kuriose publikuojamos žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, teigiama, jog yra devynios esminės teritorijos, kuriose gyvena 84 proc. visų jūrų žinduolių rūšių, ir dar vienuolika sričių, kuriose gyvena rūšys, nesutinkamos niekur kitur pasaulyje.
S. Pompa
Gamtosauga vandenyse vos prasideda. Jūrų žinduoliai yra nuostabios rūšys, nes atstovauja sveikoms ekosistemoms, tad, jei pradedi prarasti tuos, kurie yra sveikatos ženklas, pradedi visos sistemos degradaciją.

Atliekant studiją, pasaulio vandenynai buvo suskirstyti į maždaug 10 tūkst. kvadratinių kilometrų regionus.

Pagrindinės gamtos apsaugos sritys, kuriose gyvena 108 rūšys, anot tyrėjų, yra palei Meksikos krantus, Peru, Argentiną, šiaurvakarinę Afriką, pietinę Afriką, Japoniją, Australiją ir Naująją Zelandiją. Vienuolika mažesnių zonų, kurių kiekvienoje gyvena unikali vietinė rūšis, yra Havajuose, Galapaguose, Rusijos Baikalo ežere ir didžiosiose upėse - Amazonėje, Gange, Jangdzėje.

Mokslininkai taip pat vertino žmogaus poveikį tokioms teritorijoms - taršą, klimato kaitą, komercinę laivybą. „70 proc. labiausiai paveiktų sričių yra arti gamtos išsaugojimui svarbių vietų“, - teigė S. Pompa.

Anot jos, kita vandens žinduolių rūšis, kuri greičiausiai išnyks, yra Kalifornijos jūrų kiaulė, gyvenanti prie Meksikos krantų. Manoma, kad laisvėje tėra likę 250 individų.

„Baikalo ruonių populiacija taip pat labai maža. Gal galima manyti, kad jūrų kiaulė pabėgs iš įlankos kur nors kitur, o Baikalo ruoniai negali. Tai vietinė rūšis. Jei ežere kas nors nutiktų ar atsirastų nauja liga - jie visi susitelkę viename ežere“, - kalbėjo S. Pompa.

Tyrėjai mano, kad jų sudaryti žemėlapiai pravers vyriausybėms, gamtosaugininkams ir nevyriausybinėms organizacijoms.

„Gamtosauga vandenyse vos prasideda. Jūrų žinduoliai yra nuostabios rūšys, nes atstovauja sveikoms ekosistemoms, tad, jei pradedi prarasti tuos, kurie yra sveikatos ženklas, pradedi visos sistemos degradaciją“, - kalbėjo S. Pompa.