Giliausią pasaulyje Baikalo ežerą perplaukusio triatlonininko Vidmanto Urbono komanda pakrantėse sako išvydusi krūvas šiukšlių.

„Vietiniai spaudos atstovai pakvietė komandos fotografą Andrių pažiūrėti, kaip vis tik netausojamas Baikalas su krūvomis šiukšlių ir netvarkingais poilsiautojais - paprastai turistams tai nerodoma“, - pasakojo V. Urbono žmona Rita Urbonienė.

V. Urbono plaukimas per Baikalą Rusijoje buvo ekologinio žygio „Vanduo – tai gyvybė“ dalis. Šiame žygyje tai trečiasis ežeras, kurį perplaukė ultriatlonininkas.

Ekologinių žygių Nemunu ir Baltijos jūra įgyvendintojas V. Urbonas yra užsibrėžęs tikslą per penkerius metus įveikti penkis gėlo vandens ežerus, esančius įvairiuose žemynuose.

2009 metais jis perplaukė Titikakos ežerą Pietų Amerikoje ir šį plaukimą skyrė Lietuvos vardo tūkstantmečiui, 2010 metais – Jeloustouno ežerą Jungtinėse Amerikos Valstijose, skirdamas plaukimą Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms.

„Akcijos dalis Azijoje sėkmingai baigta, Baikalo ežeras perplauktas, o Lietuvių tautos tremties 70-mečiui paminėti skirta simbolinė gintaro ašara nuleista į giliausią Baikalo vietą“, - sakė R. Urbonienė.