Renka kritusias bites

„Valstiečių laikraščio“ redakciją pasiekė bitininkų skundai, kad per patį medunešį jiems tenka rinkti negyvas bites.

„Pamačiau daugybę prikritusių bitučių prie lakų, aviliuose ant dug¬no. Leisgyvės bitės voliojosi ant kelio, net nuo namo stogo krito – matyt, apsinuodijusios nebepajėgė nuskristi iki avilių. To dar nėra buvę“, – sielojosi Pasvalio bitininkas Ernestas Vitolis Galinis.

Bitininkas įtaria, kad jo augintinės apsinuodijo chemikalais, kuriais ūkininkai purškė laukus. Pasvalietis teigė, jog bitės žuvo tik viename bityne, kuris įkurtas Pasvalio miesto parke. O kitoje vietoje, kur arti nėra plytinčių rapsų, jo augintinės darbuojasi sveikos.

E.V.Galinis tvirtino, kad kritusių bičių panašiu metu randa jau keletą metų iš eilės. Su tuo susiduria ir jo kolegos. Bitininkai sako, kad juos bėdos užklumpa, kai pradeda žydėti rapsai.

„Parke turiu 23 bičių šeimas. Labiausiai nukentėjo stiprios šeimos, o silpnesnės – menkiau. Kas per mada – purkšti per žydėjimą. Anksčiau to niekas nedarė“, – apmaudavo bitininkas.

Jaučiasi bejėgiai

Pasvalio bitininkų draugijos pirmininkas Gediminas Bauža VL patvirtino, jog bitininkų problemos rapsų ir sodų žydėjimo metu – ne naujiena. Taip yra buvę ir ankstesniais metais. Dabar vėl nukentėjo ne vieno bitininko bičių šeimos.

„Šiemet veiksime griežčiau – kiek galima kentėti. Per žydėjimą ūkininkai negali purkšti, be to, prieš dvi dienas privalo raštiškai įspėti bitininkus. Tik kaip dabar įrodyti, kas ir kur purškė. Pasiūliau bitininkams nufotografuoti, kad būtų įrodymai“, – sakė G.Bauža.

Dėl kritusių bičių sielojasi ne tik pasvaliečiai. Kretingos bitininkų draugijos vadovas Augustas Latakas teigė, jog ūkininkų ir bitininkų konfliktai kyla kone kasmet. Šiemet, sako, užfiksuoti jau trys tokie atvejai.

Rūpi derlius

Bitynų šeimininkai bando tartis su ūkininkais ir ieškoti išeičių, tačiau šiems labiau rūpi geras derlius, nei bitininkų interesai.

„Ūkininkai sako, kad visai nenori nuodyti bičių, tačiau turėdami nemažai žemių, nespėja rekomenduojamu metu nupurkšti“, – svarstė bitininkas A.Latakas.

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Pasvalio skyriaus vadovas Vilhelminas Janušonis VL teigė, jog bendravo su šio krašto bitininkų draugijos pirmininku. „Sunku pasakyti, kas čia kaltas. Ūkininkai turi žinoti tvarką ir reikalavimus. Gal kas paskubėjo, gal pritrūko atsakomybės“, – svarstė augalininkystės ūkio savininkas.

V.Janušonis tvirtino, jog prie bitynų, kur žuvo bitės, plyti laukai tų rapsų augintojų, kurie nepriklauso LŪS. „Jie nėra nariai, tad nieko jiems negaliu ir pasakyti. Mes su broliu laikomės reikalavimų ir purškiame prieš žydėjimą. Būna, kad ūkininkai laikraštyje informuoja, kada purkš, arba asmeniškai bitininkus įspėja. Geriausia susitarti geranoriškai – juk vienoje vietoje gyvename. Manau, kad bus pasimokyta, ir tokių problemų daugiau neiškils“, – sakė ūkininkams atstovaujančios organizacijos pirmininkas.

Bitininkų minėtas pasvalietis ūkininkas Algis Ubavičius neneigė, kad purškė rapsus. „Visi purškia, ir aš purškiau. Kas žino, nuo ko jos nugaišo. Aš purškiau mikroelementų trąšas“, – tikino ūkininkas. A.Ubavičius užtikrino, kad ruošdamasis apdoroti pasėlius asmeniškai informuoja bitininkus. Vieno esą ieškojo kelias dienas ir nepradėjo darbų, kol neįspėjo. „Bitininkai taip pat galėtų susisiekti su ūkininku ir pranešti, kur turi bityną. Iš kur dabar žinoti, kad miške stovi aviliai“, – nuo kaltinimų gynėsi ūkininkas.

Siūlo susitarti

Taigi išsiaiškinti, dėl ko žuvo bitės, turi patys bitininkai. Toks įspūdis susidarė, pakalbinus ir augalų apsaugos specialistą. Pasvalio bitininkų iškviestas Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) prie Žemės ūkio ministerijos atstovas Radviliškyje Vaidotas Šleinius patarė bitininkams ir ūkininkams susitarti. „Nustatyti, nuo ko nugaišo bitės, galima tik atlikus laboratorinius tyrimus. Mes jų neatliekame, bitininkai tuo turėtų pasirūpinti patys. Mes imamės priemonių, jei nustatome, kad purkšta piktybiškai, ne laiku panaudoti produktai“, – pareiškė VAT Augalų apsaugos produktų kontrolės skyriaus specialistas.

V.Šleinius patvirtino, jog žydinčių augalų negalima apdoroti chemikalais. Tačiau rapsams, anot jo, yra išlygos. „Kai kuriais produktais juos galima purkšti, bet ant tų produktų užrašyta, kad jie nekenksmingi bitėms“, – sakė VAT atstovas.

Be to, augalų apsaugos specialistai ūkininkus nubaudžia kelių šimtų litų bauda, o bitininkams dėl patirtų nuostolių tektų kreiptis į teismą. Taigi bitės krenta, o atsakingi pareigūnai skėsčioja rankomis.