JT maisto agentūra ketvirtadienį įspėjo, kad klimato kaita per kelis artimiausius dešimtmečius sumažins žemdirbystei reikalingo vandens prieinamumą įvairiuose pasaulio regionuose, įskaitant Viduržemio jūros.

Dėl to vyriausybės skatinamos imtis reikiamų veiksmų, rašo yahoo.com.

Maisto ir žemės ūkio organizacijos (Food and Agriculture Organisation – FAO) ataskaitoje teigiama, kad klimato kaita sumažins upių tėkmę ir vandeningų sluoksnių užsipildymą, o ledynų tirpimas galų gale sumažins bendrą prieinamo vandens kiekį.

Ataskaitoje teigiama, kad klimato kaita turės įtakos dideliems žemės plotams, kurie yra drėkinami tirpsmo vandeniu ir kalnų ledynais.

Tankiai apgyvendintoms upių deltoms gresia sumažėjusios vandens tėkmės, padidėjusio nuotėkų kiekio ir kylančio jūros lygio problemų kombinacija.

FAO taip pat skelbia, kad nors visuotinis temperatūros kilimas pailgins derlingą sezoną šiaurinėje vidutinės platumos juostoje, šis sezonas sutrumpės visur kitur, todėl mažės bendras derlius ir prastės vandens sunaudojimo bei derliaus santykis.

Ataskaitoje vyriausybės raginamos gerinti valstybių gebėjimą išmatuoti savo vandens išteklius ir skatinti ūkininkus keisti savo žemdirbystės įpročius kad jie galėtų auginti tam tikrus augalus anksčiau arba vėliau sezono metu bei sumažinti vandens suvartojimą.