Dėl masiškai plintančios E.coli bakterijos ši savaitė Europos medicinos specialistams buvo itin įtempta bei sudėtinga, tačiau tai dar ne pabaiga: mokslininkai teigia atradę dar vieną, net pavojingesnę mikrobų atmainą, rašo mnn.com.

Atrastoji bakterija yra meticilinui atspari Staphylococcus aureus arba MRSA, o tai reiškia, jog šis mikroorganizmas yra atsparus plačiai naudojamiems antibiotikams. Ši bakterija nekelia tokios grėsmės, kaip pakitusi E.coli, tačiau ji pabrėžia vis aktualesnę problemą – bakterinės kilmės mikroorganizmų prisitaikymą prie medicinoje taikomų antibiotikų, kurie prevenciškai naudojami ir gyvulių auginimo ūkiuose bei fermose. Baiminamasi, jog dažnas to nežinantis ūkininkas tik padės tokių „superbakterijų“, kaip atrastoji MRSA, formavimuisi.

Pasaulyje žinomos apie trys dešimtys antibiotikams atsparių „superbakterijų“, kurios savo genetine struktūra yra identiškos. Tuo tarpu nauja Staphylococcus bakterijų atmaina, įtariama, kilusi iš Didžiojoje Britanijoje auginamų karvių, savo sudėtimi skiriasi nuo ankstesniųjų. Mikrobiologų manymu, britų ir amerikiečių galvijų augintojai, savo ūkiuose dažnai naudodami antibiotikus gamybos našumui didinti ir gyvulių sveikatai gerinti, labai prisidėjo prie šio tipo bakterijų atsiradimo.
Mikrobiologų manymu, britų ir amerikiečių galvijų augintojai, savo ūkiuose dažnai naudodami antibiotikus gamybos našumui didinti ir gyvulių sveikatai gerinti, labai prisidėjo prie šio tipo bakterijų atsiradimo.

„Naujoji informacija patvirtina medicinos pažangos svarbą žmogui. Privalome atsisakyti visuotinai vartojamų antibiotikų ir judėti į priekį ieškodami naujų medicinos sprendimų“, – sakė Jungtinės Karalystės Dirvožemio asociacijos direktorė Helen Browning. MRSA bakterijos raidos etapai kol kas neištirti, tačiau manoma, jog gali padėti išsamūs antibiotikų poveikio bakterijoms tyrimai. Šių bakterijų atsiradimo negalima vertinti kaip didelės grėsmės žmonių sveikatai, nes tinkamai apdorojus mėsą, kaitinant pieną šios bakterijos žūsta. Tačiau tai svarbus signalas, raginantis peržiūrėti plačiai taikomus gydymo metodus.

Susirūpinę JAV aplinkosaugininkai ėmė šauktis Kongreso bei Maisto ir vaistų administracijos pagalbos dėl antibiotikų naudojimą ūkiuose draudžiančio įstatymo priėmimo. Aplinkosaugininkų nuogąstavimus išgirdę valdininkai jau buvo pradėję ruošti jo projektą, tačiau dėl kilusių karštų politinių diskusijų bei masinio lobistų spaudimo užbaigti darbo nepavyko.

JAV Respublikonų partijos politikai kartu su žemės ūkio pramonės atstovais tvirtina, kad per maža įrodymų, jog šios „superbakterijos“ atsirado būtent dėl antibiotikų naudojimo gyvulių fermose. Jų manymu, mokslininkai remiasi nepatikimais šaltiniais, o tai gali neigiamai paveikti šalies ekonomiką. Prieš imantis konkrečių veiksmų esą būtina labai atidžiai ištirti visus su šia problema susijusius atvejus.