Pirmadienį Šilutės rajone, Kintų seniūnijoje užsiliepsnojus Traksėdžių durpynui, paskelbtas aukščiausio – penktojo – laipsnio pavojus. Anot ekologų, dėl gaisro kyla ekologinės katastrofos grėsmė.

"Dėl degančio durpyno iškilo ekologinės katastrofos grėsmė ir Aukštumalos telmologinio draustinio ekosistemai, nes ugnis jau persimetė į ją ", - praneša Nemunos deltos regioninio parko ekologas Robertas Kubilius.

Šis draustinis užima nepilną tūkstantį hektarų Aukštumalos aukštapelkės, jame saugomi patys rečiausi vabzdžiai ir augalai, kurių mažai belikę visoje Europoje.

Šis draustinio plotas ribojasi su maždaug dviejų tūkstančių hektarų durpyno teritorija, kurioje žemės turtai eksploatuojami nuo praėjusio amžiaus pradžios.

Pernai ir šiemet Nemuno deltos regioninio parko direkcija negavo europinės paramos projektui, kuriuo siekta vandens užtvaromis atriboti sausinamą teritoriją nuo telmologinio draustinio ribų ir taip ir išlaikyti reikiamą pelkės ekosistemos balansą.

"Nepavykus to padaryti, dabar sausra įsivyravo ir saugomoje, ir eksploatuojamoje dalyje, tad grėsmė gamtos turtų sunaikinimui yra vienodai didelė abiems pusėms",- GRYNAS.lt sakė R.Kubilius.