Iš Nemuno salos, kur vasaros pabaigoje numatytos finalinės Europos krepšinio čempionato kovos, kanalo Kaune sunkiaisiais metalais ir naftos produktais užterštas dumblas bei gruntas turėjo būti išvežtas dar balandį. Tačiau Kauno miesto savivaldybė naujos pabaigtuvių datos nežino iki šiol.

Kanalo išvalymo projekto rangovė, „Kauno tiltų“ bendrovė, naujos datos taip pat viešai neįvardija.

Kaip miesto valdžios bei Seimo narių susitikime sakė savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas, iš pradžių buvo galvojama į tam tikrą saugyklą surinktą ir pačiame kanale laikinai sandėliuojamą dumblą nuo salos išgabenti baržomis. Tačiau dabar savivaldybę pasiekia neoficialūs patikinimai, kad sąvartynas jo negali iš karto priimti, nes užterštumas - per didelis. Kaip yra iš tikrųjų, kol kas esą nežinoma.

„Jei projekte numatyti darbai nebūtų laiku atlikti, tai mažai paguostų ir galimybė savivaldybei gauti 200 tūkst. litų netesybų“, - aiškino A. Navakauskas.

Vidaus vandens kelių direkcijos generalinis direktorius Gintautas Labanauskas nurodė, kad direkcija neturi jokios informacijos, jog dumblui išgabenti prireiks jos pagalbos.
R. Jablonskytė
Aš negaliu dabar pasakyti, kada tai bus padaryta. Kol kas dumblas yra sėsdinamas tame kanale, kur sukastas į vieną vietą. Kai bus tinkamas vežti, tada jį ir veš. Visi darbai vyksta pagal numatytus terminus, jokio vėlavimo nėra. Ir kanalas tikrai bus švarus prieš svarbų bei atsakingą renginį - krepšinio čempionatą.

„Oficialiai mes negavome jokio užsakymo ar informacijos iš rangovo, kad mūsų įmonės paslaugų prireiks. Todėl tikrai nelauksime ir nelaikysime technikos prie salos, kol koks nors rangovas sugalvos, kad ji jam reikalinga. Iš tikrųjų upeivių technika šioje Nemuno vietoje dar dirba, tačiau mes turime savo veiklos planus. Galbūt netrukus tos technikos prireiks kur nors Plokščiuose. Ir tokiu atveju, įvertinus visus jos pargabenimo kaštus, dumblo išvežimas baržomis pabrangtų“, - teigė G. Labanauskas.

Kauno meras Rimantas Mikaitis pripažino, jog būtų tikrai labai apmaudu, jei miestas prarastų nemažas projektui skirtas Europos Sąjungos lėšas - apie 3 mln. litų. Ir galų gale kauniečiai vis tiek pasiliktų su tuo dumblu Nemuno senvagėje.

„Kauno tiltų“ atstovė Rimantė Jablonskytė trečiadienį Eltai patvirtino, kad iš tikrųjų apsispręsta dumblą iš kanalo išvežti sunkvežimiais, o ne baržomis.

„Aš negaliu dabar pasakyti, kada tai bus padaryta. Kol kas dumblas yra sėsdinamas tame kanale, kur sukastas į vieną vietą. Kai bus tinkamas vežti, tada jį ir veš. Visi darbai vyksta pagal numatytus terminus, jokio vėlavimo nėra. Ir kanalas tikrai bus švarus prieš svarbų bei atsakingą renginį - krepšinio čempionatą“, - sakė R. Jablonskytė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją