Šeštadien Bitėnų (Pagėgių savivaldybė) kaimo bendruomenė kviečia į kultūrinį renginį prie Rambyno kalno. Visuomenė kviečiama stebėti vienos didžiausių Lietuvoje baltųjų gandrų kolonijos.

„Bitėnų kaime kasmet peri apie 50 gandrų porų. Vienais metais jų būna mažiau, kitais daugiau, tačiau perimvietė išlieka stabili“, - aiškino Rambyno regioninio parko ekologas Drąsutis Brazauskas.

Retai gandrų mėgstamose pušyse, Bitėnuose, įsikūrusi šių paukščių kolonija kiekvieną vasarą vilioja daugybę turistų. Tiesa, už kelių kilometrų, Mociškių kaime, prie Jūros upės, kuriasi nauja tokio tipo paukščių perimvietė.

„Spėju, kad tai Bitėnuose išperėtų gandrų palikuonys. Gandrai nemėgsta kaimynystės, o nauja kolonija kuriasi vėl kartu“, - sakė D.Brazauskas.

Mociškių kaime šiuo metu yra apie 11 lizdų.

Rambyno regioninio parko vadovė Diana Milašauskienė tikino, kad per kultūrinius renginius visuomenė kviečiama iš arčiau pažinti šių sparnuočių gyvenseną.

Gandrų stebėjimui Bitėnuose įkurta speciali vieta. Vasaros turizmo laikotarpiu, važiuojant nuo Rambyno kalno aikštelės Bitėnų gandrų perimvietės link, kelraštyje, bus galima sustoti ir iš įrengtos aikštelės stebėti gandrus.

„Čia nuolat dirbs parko darbuotoja“, - aiškino D. Brazauskas.

Didžiausią Lietuvoje gandrų koloniją galima stebėti tik iš kitapus kelio įrengtos pavėsinės. Gandrų lizdus nuo turisto skiria privati valda. Jau kelis metus gausiai poilsiautojų lankomame ruože žioplinėtojus įspėja pievoje susmaigstytos lentelės su įspėjamais užrašais „Privati valda“.

„Šioje vietoje Seimo narys, „Tvarkos ir teisingumo partijos“ narys, Kęstas Komskis savo dviejų sūnų vardais nupirko du žemės sklypus. Juose ir yra šios lentelės. Viename iš jų netrukus kilo gaisras. O netrukus buvo sulaukta prašymo suderinti naujas statybas“, - aiškino Rambyno regioninio parko vadovė D.Milašauskienė.

Prieš kelis metus įsigytose žemėse šalia retos gandrų perimvietės Komskiai ketino pradėti grandiozines statybas
Viename iš jų netrukus kilo gaisras. O netrukus buvo sulaukta prašymo suderinti naujas statybas.
.

„Gal restoraną ar viešbutį jie norėjo čia statyti, nes pateikė daug didesnius, nei buvo šiuo sklypuose užstatymo plotus. Šiose vietose niekuomet nėra buvę didžiulių statinių, tik nedideli trobesiai“, - aiškino parko vadovė.

K.Komskio sūnų sklypuose nebuvo leista pradėti tokio masto statybų, buvo nurodyta koreguoti detaliuosius planus.

„Sustojus planų derinimams, sodybos buvo apleistos. Matyt, norai nebuvo realizuoti, taip ir liko viskas stovėti. Tik lentelės apie privačią valdą liko“, - kalbėjo D.Milašauskienė.

Gegužės 14 d. renginio programa:

11.00 val. - Tradicinė Bitėnų kapinaičių šventė
12.00 val. - Bitėnų ir Lumpėnų mokinių sveikinimas susirinkusiems, susitikimas su Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ nariais
12.30 val. - Žurnalo „Rambynas“ 3-čiojo numerio pristatymas visuomenei
13.00 val. - Pirmieji gandro pavakariai