Neabejingi savo Laikinosios sostinės kultūros paveldo išsaugojimui ir plėtrai kauniečiai trečiadienį diskutavo, ar reikalingas Kaunui naujas kultūrinis centras atviroje erdvėje.

Kauno kolegijos menininkai pastebėjo, kad Žaliakalnyje ant romantiškojo Pelėdų kalno įsikūręs ir J.Vienožinskio menų fakultetas galėtų tapti puiki miestiečių ir turistų poilsio bei pramogų traukos zona.

Anot jų, tai paminklosauginis Vladimiro Dubeneckio architektūrinis ansamblis, kuris įtrauktas į Nekilnojamų kultūros vertybių sąrašą. Be to, Senamiestis, Laisvės alėja – čia pat, o nuo Pelėdų kalno atsiveria nuostabūs Laikinosios sostinės vaizdai.

Diskutavusieji akcentavo, kad Žaliakalnio perlas Pelėdų kalnas neturėtų būti „atkirstas“ – o taip yra šiandien – nuo Senamiesčio, Laisvės alėjos ir net pačio Žaliakalnio.

Anot jų, Benediktinų, J.Zikaro, A.Mackevičiaus gatvės galėtų sėkmingai susilieti su Kauno senamiesčiu. Reiktų įrengti patogesnį privažiavimą, apšvietimą, nuorodas. Ši kompleksą taip pat galima jungti su Žaliakalnio funikulieriumi, Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia.

Pastebėta, kad ši Žaliakalnio ketera – dėkinga apžvalgos vietovė. Turistus taip pat turėtų traukti pastatų komplekse esanti pirmoji M.K.Čiurlionio galerija. Siūlyta bendradarbiauti su visai šalia įsikūrusiu J.Zikaro muziejumi.

Viena pagrindinių idėjų – ant Pelėdų kalno įkurti skulptūrų parką. Tačiau norint, kad jis taptų ne tik patrauklus, bet ir patogus žmonėms, reikia parką integruoti į įvairių sferų paslaugų kompleksą, pavyzdžiui, įrengti kavines, suteikti galimybes pro šalį važiuoti viešajam transportui.