Šiomis dienomis turėtų sumažėti didžiųjų miestų ore šią savaitę padidėjusi smulkiųjų kietųjų dalelių koncentracija, nes klostosi palankios meteorologinės sąlygos teršalams sklaidytis, paskelbė Aplinkos ministerija.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį ir ketvirtadienį daug kur numatomas lietus, stiprokas vėjas.

Pirmojoje trečiadienio pusėje kietųjų dalelių koncentracija Vilniuje ir Kaune prie intensyvaus eismo gatvių dar liko padidėjusi, tačiau dėl vakarop numatomo lietaus turėtų mažėti.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, smulkiųjų kietųjų dalelių paros ribinė vertė pirmadienį buvo viršyta Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Jonavoje ir Kėdainiuose, o antradienį liko padidėjusi miestuose prie intensyvaus eismo gatvių.

Oro užterštumas padidėjo ir dėl stacionarių, ir dėl mobilių šaltinių keliamos taršos, tačiau didžiausios įtakos galėjo turėti vadinamoji „pakeltoji tarša“. Pavasarį, kai atšyla orai, nuo nesutvarkytų po žiemos gatvių ant jų susikaupusius teršalus važiuodamos pakelia transporto priemonės.

Specialistai tvirtina, kad kietųjų dalelių patekimas į žmogaus organizmą priklauso nuo dalelių dydžio. Didesnės dalelės yra sulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose (gerklėje, nosyje), čiaudint, kosint dalelės yra pašalinamos. Smulkiosios dalelės per kvėpavimo sistemą patenka į gilesnius kvėpavimo takus (bronchus, alveoles) ir ten nusėda. Smulkiausios kietosios dalelės pasiekusios alveoles gali būti perneštos ir į kraują.

Kietosios dalelės apsunkina plaučių veiklą, sutrikdo širdies ritmą, sumažėja vidutinė būsimo gyvenimo trukmė. Dėl nuolatinio buvimo aplinkoje, kurioje yra nemažos kietųjų dalelių koncentracijos, gali išsivystyti astma, bronchitas, o ilgainiui – plaučių vėžys.

Kietųjų dalelių sudėtis gali būti labai įvairi, jose gali būti randami sunkieji metalai, tokie kaip švinas, manganas, kas žmogaus organizmui gali sukelti apsinuodijimus.