Miško savininkui siūloma leisti vienoje valdoje sodybai skirti iki 20 arų. Tai turėtų būti numatyta detaliajame plane ir tik tais atvejais, kai nebūtų galimybės formuoti namų valdą ne miško žemėje.

Šioms nuostatoms yra pritaręs Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, tačiau parlamentarai yra pateikę daugybę siūlymų dėl sodybų statymo miškų teritorijoje ir kiekvieną jų ketvirtadienį svarstys Seimas.

Komiteto pirmininko Jono Šimėno teigimu, uždraudus statyti sodybą miško teritorijoje, būtų suvaržomos žmonių teisės laisvai disponuoti savo turtu.

"Dabar miško žemę galima naudoti medienos ruošai, moksliniams tyrimams, aplinkos apsaugai, bitininkystei, galvijų ganymui. Pažiūrėkime iš žmogaus pozicijos: jis gali mišką auginti medienai, bet sako, kad nenori. Moksliniams tyrimams? Iš 240 tūkst. miškų savininkų retas tuo užsiims. Bitininkyste verstis ir galvijus ganyti miško teritorijoje būtų norinčių, bet sako: kaip aš paliksiu bityną ar galvijus miške? Nesaugu. Nori ten įsikurti - būti šalia", - sakė J.Šimėnas.

Gyvenamosios sodybos neleidžiamos rezervatuose, ekosistemų apsaugos miškuose bei draustinių miškuose.

Seimas šią savaitę jau balsavo už tai, kad nebūtų iki 0,5 hektaro didinamas minimalus teritorijos, kurią būtų galima vadinti mišku, dydis - jeigu Seimas per paskutinį balsavimą projekto neatmes, kaip ir dabar, mišku galės būti ne mažesnis kaip 0,1 hektaro žemės plotas.


Miškų įstatymą keisti siūloma atsižvelgiant į Konstitucinio teismo išaiškinimą, kad gyvenamąjį būstą miške būtų leidžiama statyti tik išimtiniais atvejais.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė interviu Žinių radijui trečiadienį pareiškė, kad gyvenamoji statyba miško teritorijoje turi būti leidžiama tik su griežtai apibrėžtomis išimtimis.

"Ten, kur yra privatus miškas, jis gali tapti vienoje-kitoje vietoje panašus į kolektyvinį sodą su tvoromis. Mes turime aiškiai žinoti, kas tai yra išimtinė teisė, ir ji įstatyme turi būti aiškiai apibrėžta", - sakė Seimo pirmininkė.

I.Degutienės nuomone, galimi tik trys atvejai, kuomet miškuose būtų galima statyti būstą, o labiausiai baiminamasi, kad miškai nebūtų užstatyti.