Steigiamąjį suvažiavimą organizuoja partijos „Lietuvos žaliųjų sąjūdis" iniciatyvinė grupė ir žaliąsias idėjas remiantys Lietuvos piliečiai.

Partijos pirmininku didele balsų persvara išrinktas „Lietuvos žaliųjų sąjūdžio" iniciatyvinės grupės pirmininkas, gamtosaugininkas Juozas Dautartas, aplenkęs jaunąjį partijos kolegą, žurnalistą
Liną Kranauską.

Nors pasveikinti naujai kuriamos partijos atvyko tik kairiųjų atstovai – Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius ir Socialdemokratų sąjungos atstovas Tomas Bakučionis - „Lietuvos žaliųjų sąjūdžio" pirmininkas pareiškė, kad partija „dirbs abiem rankomis“. „Nesam nei kairieji, nei dešinieji. Esame žali“, - sakė J. Dautartas, pabrėždamas, kad nauja politinė jėga sieks dialogo su visomis politinėmis srovėmis.
Apklausa

Suvažiavime viešintis politologas Antanas Kulakauskas GRYNAS.lt teigė, kad žaliųjų judėjimas tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje turi labai daug potencialo. „Manau, kad tokios partijos XXI amžiuje galėtų tapti dominuojančiomis, tačiau viskas priklausys ne tik nuo idėjų“.

Politologo teigimu, dabar yra bene tinkamiausias metas kurti tokios pakraipos partiją, tačiau, anot jo, viskas priklausys nuo pačios partijos veiksmų. A. Kulakauskas išreiškė viltį, kad nauja politinė jėga taps tikra partija, o ne politiniu projektu.

„Tai partija, turinti stiprią ir aiškią ideologiją. „Žalioji" politika turi būti klestinčios ir darnios ekonomikos širdis", - prieš suvažiavimą teigė iniciatyvinės grupės pirmininkas.

Iniciatoriai teigė, kad partijos steigimą paskatino šiandieninė Lietuvos socialinė, ekologinė, politinė situacija ir realios grėsmės, kurios jau dabar kyla mūsų kraštui dėl ekologinės politikos ignoravimo. Anot jų, „Lietuvos žaliųjų sąjūdis“ sieks visomis priemonėmis įtvirtinti mūsų šalyje darnius žmogaus ir jį supančios aplinkos gyvenimo principus. 
J.Dautartas
Nesam nei kairieji, nei dešinieji. Esame žali.

Prieš suvažiavimą nuo naujai kuriamos politinės jėgos suskubo atsiriboti Lietuvos žaliųjų judėjimas. Jų atstovų teigimu, partiją steigia su žaliųjų idėjomis nieko bendra neturintys žmonės, - pranešė Lietuvos radijas.

Vienas iš partijos steigėjų, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos prezidentas Saulius Pikšrys GRYNAS.lt sakė nesuprantantis tokių pareiškimų. „Esame atviri visoms organizacijoms. Pats esu kalbėjęs su keliais Žaliųjų judėjimo nariais, todėl toks pareiškimas greičiau vieno ar kelių žmonių nuomonė“, - sakė S.Pikšrys.

Politinei partijai įsteigti būtina, kad ji turėtų ne mažiau kaip vieną tūkstantį steigėjų, tačiau suvažiavimo metu pranešta, kad sekmadienį susirinko daugiau nei du tūkstančiai steigėjų ar jų įgaliotų atstovų.

Lietuvoje šiuo metu oficialiai įregistruota 40 partijų.