Danijos Orhuso mieste priimta ir 2001 m. įsigaliojusi Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos konvencija suteikia galimybę žmonėms, nepaisant jų pilietybės, tautybės ar gyvenamosios vietos, pareikšti savo nuomonę, kai priimami su jų aplinka susiję sprendimai. Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos šalys, yra Konvencijos dalyvė. Išsamesnės informacijos apie šį tarptautinį susitarimą galima rasti tinklapyje www.unece.org/env/pp.

Teisė žinoti, teisė dalyvauti ir teisė kreiptis į teismus – tai trys Orhuso konvencijos ramsčiai. Su kiekviena iš šių teisių leidinys „Tavo teisė į švarią aplinką“ supažindina išsamiau. Jame pateikta pavyzdžių, kaip gyventojai, pasinaudoję tomis teisėmis, sėkmingai išsprendė jiems rūpėjusias aplinkos problemas.

Leidinio skaitytojai taip pat sužinos, kokios informacijos jie gali prašyti ir ar gali pareigūnai atsisakyti pateikti informaciją, kiek užtikrinamas visuomenės dalyvavimas prieš leidžiant atlikti konkretų projektą ar užsiimti tam tikra veikla, dėl ko kreipiamasi į teismą, ką daryti, jeigu teismo išlaidos labai didelės ir kt.