Tvaikas ypač stipriai pasklinda, kai broilerių mėšlas laukuose pradedamas barstyti. Vištyno kaimynai sako, kad kaimų šunys ir viščiukių gaišenas tampo. Žmonės ne kartą laukuose pastebėjo maitą.

Kantriai kentę smirdančią kaimynystę dzūkai pratrūko, kai sužinojo, kad tie patys verslininkai ten pat ketina įkurti dar vieną paukštyną. Žmonės rimtai sunerimo, kad juos kamuojanti problema padvigubės. Jie nenori dar vienos fermos kaimynystės. Nerimą didina ir tai, kad verslininkai nekalba su gyventojais. Apie planus statyti naują paukštyną jie sužinojo iš darbo biržos, kuri ketino pasiųsti bedarbius fermoms statyti.

Dzūkai parašė raštą, kuriame prašo nestatyti jų panosėje antrojo paukštyno. Po raštu pasirašė keli šimtai žmonių ir išsiuntė visoms atsakingoms institucijoms. Tačiau kol kas iš niekur aiškaus atsakymo negauta.

Gamtos patruliai nutarė kreiptis į Seimo kaimo reikalų komiteto narį Joną Jagminą. Gal parlamentaras užtars paprastus kaimiečius, kad ir jiems Lietuvos kaime būtų gera gyventi?

Tačiau tautos atstovas žurnalistų siekį gauti komentarą pavadino šou ir pasišalino. Gal Jonas Jagminas taip pasielgė todėl, kad triukšmas kilo dėl jo šeimai priklausančių paukštynų? Formaliai fermoms vadovauja Seimo nario žmona Audronė Jagminienė. Su verslininke nepavyko susisiekti. A.Jagminienė neatsakinėja į telefono skambučius.

Užtat dėl Seimo nario šeimos verslo peripetijų sunerimo teisininkas Paulius Markevičius. Anot jo, žmonės turi teisę į palankią ir kokybišką aplinką. Priešingu atveju yra nusižengiama tarptautinei teisei, Orhuso konvencijai. Ja siekiama užtikrinti, kad visuomenė dalyvautų priimant sprendimus aplinkosaugos klausimais, kad būtų geriau saugoma teisė gyventi aplinkoje, tinkamoje žmonių sveikatai ir gerovei.

Ar mūsų kaimuose milijonieriai gali daryti ką tinkami aiškinsis Gamtos patruliai pirmadienį, 19.45 per Lietuvos televiziją