Masačiūsetse įsikūrusi bendrovė "Joule Unlimited" paskelbė genetinės inžinerijos būdu sukūrusi organizmą, kuris tiesiog išskiria dyzeliną arba etanolį, kai tik gauna saulės šviesos, vandens bei anglies dioksido, praneša naujienų agentūra AP.

Biotechnologijų įmonė sako galinti manipuliuoti sukurtuoju organizmu, kad jis degalus pagal poreikį gamintų beprecedenčiu tempu didelėse ir mažose gamyklose bei tokiomis sąnaudomis, kurios prilygtų pigiausio iškastinio kuro gavybai.

Savo tinklalapyje "Joule Unlimited" tvirtina, jog tokios galimybės reiškia "energetinę nepriklausomybę", nors tokie teiginiai nėra sutinkamai visišku pasitikėjimu.

"Mes darome pakilius pareiškimus, kuriais visais tikime, kuriuos visus įrodėme, kuriuos visus pademonstravome investuotojams", - teigė bendrovės vadovas Billas Simsas.

"Jei esame teisūs perpus, tai sukelia revoliuciją didžiausioje pasaulio pramonėje - naftos ir dujų versle. Jei esame teisūs, nėra priežasčių, kodėl ši technologija negali pakeisti pasaulio", - sakė jis.

Tačiau darbas dar nėra atliktas ir lieka skeptikų, ar "Joule Unlimited" įgyvendins savo pareiškimus.
"Joule Unlimited" teigia iš grandinės pašalinusi "tarpininką", kuris biodegalų gamybą daro palyginti brangią. "Tarpininkas" yra biomasė - tonos kukurūzų ar dumblių, kurie turi būti užauginti, surinkti ir sunaikinti, kad būtų gautas kuras, kurį vėliau reikia toliau perdirbti, kad būtų galima naudoti.

Philipas Pienkosas iš Nacionalinės atsinaujinančios energijos laboratorijos nurodė, kad kompanijos technologija - jaudinama, bet neįrodyta ir pareiškimai dėl efektyvumo galėtų būti pakirsti vien svarstymais, kaip galima surinkti tokių organizmų gaminamą kurą.

Timothy's Donhue'as iš Didžiųjų ežerų bioenergijos tyrimų centro Wisconsino Madisono universitete komentuoja, jog "Joule Unlimited" turi savo technologiją pademonstruoti didesniu mastu.

Anot jo, būdas gali būti veiksmingas, tačiau "didžiausia kliūtis yra tas trijų raidžių žodis, ar jis "bus" veiksmingas". "Yra labai gerų idėjų, kurios per procesą sužlunga", - sakė T. Donhue'as.

B. Simso teigimu, "visada yra skeptikų dėl proveržio technologijų".

"Joule Unlimited" buvo įkurta 2007 metais, pernai jos darbuotojų skaičius išaugo maždaug dvigubai iki 70, įmonė pabaigė 30 mln. dolerių privačių investicijų ciklą, o prie jos direktorių tarybos prisijungė Johnas Podesta, JAV prezidento Billo Clintono administracijoje vadovavęs Baltųjų rūmų personalui.

Įmonė kelerius metus dirbo "slaptumo režimu" kol pastaruoju metu apie tai, ką daro, ėmė atskleisti daugiau - viešumo suteikė pernykštis patentas dyzelino junginių gamybai iš melsvabakterių. Šį mėnesį bendrovė išleido peržiūrėtą publikaciją, kuri, jos tvirtinimu, paremia teiginius.

Ties degalų gamyba iš saulės energijos dirbama ne vieną dešimtmetį - iš esmės tokiais būdais galima laikyti etanolį iš kukurūzų ar dumblių. Tačiau "Joule Unlimited" teigia iš grandinės pašalinusi "tarpininką", kuris biodegalų gamybą daro palyginti brangią.

"Tarpininkas" yra biomasė - tonos kukurūzų ar dumblių, kurie turi būti užauginti, surinkti ir sunaikinti, kad būtų gautas kuras, kurį vėliau reikia toliau perdirbti, kad būtų galima naudoti. Biotechnologijų įmonė teigia, kad jos sukurti organizmai išskiria baigtinį produktą ir lieka gyvybingi toliau.

Pavyzdžiui, bendrovė teigia, jog jos melsvabakterės kasmet viename akre (4 tūkst. kvadratinių metrų) ploto gali pagaminti 15 tūkst. galonų (apie 60 tūkst. litrų) dyzelinio kuro - keturiskart daugiau nei efektyviausi dumblių plotai. Tokio proceso savikaina esą siekia 30 dolerių už barelį (191 litrą).

Esminė procese yra melsvabakterė, kuri randama visur ir yra mažiau kompleksiška nei dumbliai, todėl ja genetiškai manipuliuoti lengviau, teigė įmonės mokslininkas Danas Robertsonas.

Organizmai sukurti taip, kad priimtų saulės šviesą ir anglies dioksidą, o tada pagamintų ir kaip šalutinį fotosintezės produktą išskirtų etanolį arba angliavandenilius - įvairių degalų pagrindą.

Kompanija planuoja, kad jų bakterijų plantacijos galėtų atsirasti šalia elektros jėgainių ir vartoti jų išmetamą anglies dioksidą.

Plokšti, į saulės elementus panašūs "bioreaktoriai", kuriuose talpinamos melsvabakterės,gali būti išdėstyti neribotame plote.
Ph. Pienkosas
Manau, kad jie vieną problemą keičia kita.

Ph. Pienkoso, kuris šiuo metu dalyvauja konkuruojančiame etanolio gamybos peržengiant biomasę tyrimų projekte, teigimu, su esminėmis problemomis "Joule Unlimited" gali susidurti bandydama surinkti degalus.

Ph. Pienkosas nurodė, kad jo skaičiavimai, paremti "Joule Unlimited" paskelbta publikacija, rodo, jog technologija padeda pagaminti palyginti nedidelį kiekį degalų, liekančių palyginti dideliame kiekyje vandens. Anot tyrėjo, nors kompanija peržengė biomasės slenkstį,jai gali būti sunku efektyviai surinkti didelį kiekį degalų.

"Manau, kad jie vieną problemą keičia kita",- teigė Ph. Pienkosas.

Technologijos sėkmė arba nesėkmė turi paaiškėti netrukus - bendrovė šiemet planuoja pradėti dešimties akrų "gamyklos" statybas ir, B. Simso teigimu, komerciškai idėja gali būti pritaikyta per mažiau nei dvejus metus.