Tokius skaičius gavo komunalinių paslaugų ir ekologijos verslo bendrovė „Ecoservice” pakvietusi iniciatyvoje „Rūšiuoti paprasta” dalyvauti devynias privačių namų kvartale Santariškėse gyvenančias šeimas.
Iš viso - tai net aštuoniolika kilogramų antriniam perdirbimui tinkamų atliekų.

Bendrovė prie kiekvienos šeimos namo pastatė rūšiavimo konteinerius stiklui, plastikui ir popieriui. Pusę metų vieną kartą per savaitę išrūšiuotos atliekos buvo surenkamos ir pasveriamos. Paaiškėjo, kad šiltuoju metų laiku daugiau sunaudojama plastiko, žiemą – stiklo taros ir popieriaus pakuočių. Visose šeimose taip pat pastebimai sumažėjo bendras išvežamų komunalinių atliekų kiekis. 
Apklausa

„Įkalbinėti žmonių dalyvauti iniciatyvoje nereikėjo, visi jie socialiai atsakingi ir mąstantys apie ateitį. Rūšiuoti mokėsi devynios šeimos – aštuoniolika suaugusiųjų ir septyniolika vaikų. Beje šeimoms, kuriose yra vaikų, rūšiuoti sekėsi geriau: atliekos buvo geriau išrūšiuotos, švaresnės ir turėjo didesnę vertę perdirbėjui”, - sakė “Ecoservice” generalinis direktorius Saulius Budrevičius.
Taip pat paaiškėjo, kad rūšiuoti gyventojams nesunku, jei šito jie imasi geranoriškai, tačiau informacijos kaip tinkamai tai daryti dar trūksta.

„Ypač dažnai žmonės klysta kai reikia išrūšiuoti įvairias pakuotes, kuriose plastikas sumaišytas su popieriumi ar metalu. Pirmiausia patariame žiūrėti pakuotės ženklinimą. Jei perdirbimo ženkliuko nerandate, tokią pakuotę, deja, bet reikia mesti į bendrą konteinerį”, - sakė S.Budrevičius.

Viena iš akcijos dalyvių, Santariškėse gyvenanti Ziberkų šeima, sako, kad reikėjo šiek tiek laiko, kol rūšiavimas tapo įpročiu. „Iš pradžių buvo sunku, neįprasta, nes anksčiau negalvodami viską mesdavome į vieną šiukšliadėžę, o dabar reikia pagalvoti, kur kokią pakuotę dėti. Tačiau kai pripranti – nesunku. Net nebesuprantame, kodėl to nedarėme anksčiau“, - sako Aušra Ziberkienė.
Aušra Ziberkienė
Net nebūčiau pagalvojusi, kad tiek daug šiukšlių „pagaminame“ ir, kad beveik viską galime išrūšiuoti.

Šiuose namuose suaugusieji greičiausiai pripildo plastikui skirtą dėžę, vaikai daugiausiai išrūšiuoja popieriaus. „Atrodo, kas čia tokio, vienas kitas plastiko maišelis, o žiūrėk, dėžė jau ir pilna. Anksčiau, kol dar nerūšiavome, net nebūčiau pagalvojusi, kad tiek daug šiukšlių „pagaminame“ ir, kad beveik viską galime išrūšiuoti“, - pasakoja iniciatyvoje „Rūšiuoti paprasta“ dalyvaujanti šeima.

Iniciatyvos „Rūšiuoti paprasta“ tikslas buvo rasti optimaliausią būdą tvarkyti antrines žaliavas privačių namų kvartaluose, sumažinti bendrą šalinamų komunalinių atliekų kiekį bei surinkti kuo daugiau perdirbti tinkamų antrinių žaliavų.