Mažytės salos, esančios už 130 kilometrų nuo pietinės Anglijos pakrantės, gyventojai tikisi, kad šis titulas, kurį skyrė JAV įsikūrusi Tarptautinė tamsaus dangaus asociacija (IDA) padės skatinti turizmą – joje norės apsilankyti žvaigždžių stebėtojai, skelbia „The Independent“.

„Tai, kad Sarkas tapo pirmąja tamsaus dangaus sala, mums didžiulė garbė, ir tai tik didina salos patrauklumą“, – sakė Paulas Williamsas, salos Žemės ūkio komiteto pirmininkas.

Saloje, kurios ilgis – apie 5 kilometrus, o plotis – apie 2,4 kilometro, nėra automobilių ir gatvių apšvietimo, be to, vietos gyventojai ir verslininkai pasistengė dar labiau sumažinti į dangų spinduliuojamos šviesos kiekį.

Todėl naktį saloje ryškiai matomas Paukščių takas ir tarp žvaigždžių skriejantys meteoritai.

Po praėjusiais metais atlikto patikrinimo Sarko sala buvo įtraukta į pasaulinį tamsaus dangaus vietovių sąrašą, tačiau dabar salai suteiktas išskirtinis statusas, pareiškė Martinas Morganas Tayloras, IDA tarptautinio komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, visos kitos vietovės yra negyvenami gamtos rezervatai, išskyrus Flagštafą (Arizonos valstija, JAV), kuriame įrengta observatorija, todėl Sarkas - pirmoji tamsaus dangaus bendruomenė.

„Čia yra gyva, klestinti bendruomenė, kuri sąmoningai nusprendė padėti išsaugoti nakties dangaus vaizdą“, – naujienų agentūrai AFP kalbėjo M. Morganas-Tayloras.

„Tai didelis laimėjimas Sarko salai, – teigė Rogeris Daviesas, Karališkosios astronomų draugijos prezidentas. – Žmonės visame pasaulyje vis labiau domisi astronomija, mes sužinome vis daugiau naujų faktų apie mūsų visatą, tad pirmoji tamsaus dangaus sala tik didins smalsumą.“