Dešimtys tūkstančių Australijos gyventojų kovoja su gyvatėmis, nuodingomis rupūžėmis ir krokodilais, kurie į žmonių teritoriją suplaukė per šalį siaubiantį didžiulį potvynį.

Australijos Rockhamptone, kuriame gyvena 75 tūkst. žmonių, gyventojai vieni kitiems perduoda žinią apie pastebėtus krokodilus, o nuotraukose užfiksuotos poros metrų ilgio nuodingos gyvatės, praneša naujienų agentūra AFP.

Šiuo metu miestas yra visiškai izoliuotas, nes potvynių vanduo, apimantis didesnę teritoriją nei Vokietija ir Prancūzija, apsėmė oro uostą ir geležinkelį bei atkirto paskutinį buvusį kelio ruožą.

Iki dviejų metrų ilgio gyvatės, tarp kurių yra ypač nuodingų taipanų ir rudųjų gyvačių, lipa į medžius ir slepiasi žmonių namuose, ieškodamos sausų slėptuvių.

"Gyvatės yra milžiniška problema - uždariau visas duris, nes jos šliaužia į vidų", - sakė Suzanne Miller, "Pioneer Hotel" užeigos savininkė. Moters teigimu, jos motina "vos nežuvo" nuo rudosios gyvatės įkandimo. "Ji netoli savo veido pajuto virpčiojantį liežuvėlį, kuriuo gyvatė tikrino atstumą, pasirengusi kąsti, o tada ji nukrito jai ant kelių", - pasakojo S. Miller. Gyvatę atgal į vandenį lazda nuvijo moters vyras - kadangi jiedu gyvena laivelyje, šis "vos neapvirto", kai pora blaškėsi, apimta panikos.

Ekstremalių situacijų specialistai perspėjo, kad gyvatės yra agresyvios, o krokodilai, vandens atnešti iš upių, gali būti lengvai supainioti su plūduriuojančiomis šiukšlėmis. "Gyvatėms dabar poravimosi sezonas ir jos išstumtos iš savo aplinkos... dabar gyvatės labai, labai kaprizingos", - teigė Scottas Mahaffey'is, Ekstremalių situacijų tarnybos pareigūnas. "Su krokodilais problema ta, kad juos sunku atskirti tarp plūduriuojančių šiukšlių", - aiškino jis.

Vienas iš savanorių AFP teigė matęs krokodilą, kurį pareigūnai apšvietė žibintuvėliais.

Rockhamptone taip pat pastebėti tūkstančiai nuodingų rupūžių, o miesto vadovai perspėja, kad užklupo ir ligas nešiojantys moskitai, besidauginantys stovinčiame vandenyje.

Apie 200 žmonių buvo evakuoti pėsčiomis arba valtimis, tarp jų - dvi besilaukiančios moterys, kurioms prasidėjo sąrėmiai. Apie 200 namų jau užlieta ir manoma, kad vanduo miestą kertančioje upėje dar kils iki ketvirtadienio bei turėtų pasiekti 9,4 metro.

Apie 500 kilometrų nuo Brisbeino nutolęs miestas dabar yra centras "biblinio potvynio", kuris Australijoje užklupo apie 200 tūkst. žmonių. Dėl ištisų savaičių smarkaus lietaus šalyje patvino upės, užliejusios kasyklas, ūkius, nuplovusios tiltus ir privertusios karines pajėgas gyventojus evakuoti sraigtasparniais. Kai kurios sritys, kuriose potvyniai pasibaigė, jau tvarkomos, praneša AFP.