Įkliuvo eiguliui

Panevėžio miškų urėdijos prižiūrimuose valstybiniuose miškuose atėjus žiemai padaugėjo medienos vagysčių.

Gruodžio 2 dieną Krekenavos girininkijos Pašilių miške nelegalūs kirtėjai pasisavino apie šešis, gruodžio 8-ąją tos pačios seniūnijos Skilvionių miške – pusantro kubinio metrų rąstų.
Dar didesnį grobį – tris storiausius uosius ir septynis beržus – pirmadienį į savo automobilio priekabą jau buvo susikrovęs ir Naujamiesčio girininkijai priklausančiame Prievačkos miške „šeimininkavęs“ 34-erių metų Panevėžio rajono gyventojas K. S.

Pasak Panevėžio miškų urėdijos miško apsaugos inžinieriaus Andriaus Ropės, šis vyras buvo gavęs eigulio leidimą išsikirsti kelis medžius, tačiau juos nupjovęs panoro to gero ir daugiau. Susivertęs į priekabą apie devynis kubinius metrus vogtų medžių K. S. jau buvo besiruošiąs išvažiuoti, tačiau netikėtai prisistatė eigulys. Jis kaipmat atpažino, kuriems medžiams davė leidimą, o kuriuos kirtėjas sumanė pasigrobti.

Grobį tikėjosi parduoti

„Vyrui tų medžių reikėjo tikrai ne krosniai pakurti. Medžiai turėjo būti parduoti. Už padarytą žalą miškui ir aplinkai teks atlyginti 850 litų“, – tvirtino miško apsaugos inžinierius A. Ropė.
Pareigūno duomenimis, grobiantis medieną šis rajono gyventojas įkliūva jau nebe pirmą kartą.
„Už rankos jį buvome nutvėrę ir prieš ketverius metus. Tokius užkietėjusius vagis turime nuolat stebėti“, – sako A. Ropė.

Pasak miško apsaugos inžinieriaus, visą gruodį ir ne tik savaitgaliais girininkai pagal grafiką budės, bus rengiami reidai į miškus.
„Juk artėja Kalėdos, ir vėl netrūks bandančiųjų pasivogti eglučių. Tiesa, miškai dabar labai prisnigti, gal ir vagys ten mažiau lįs?“ – svarstė.

Rengs akciją

Nuo rytdienos iki pat Naujųjų visoje Lietuvoje vyks akcija „Miškas – 2010“. Ją organizuoja Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, Aplinkos ministerija ir Generalinė miškų urėdija.

Akcija siekiama užkardyti teisės pažeidimus, susijusius su miško naudojimu, atkūrimu ir apsauga, pagerinti prevencinį darbą ir miško savininkų konsultavimą miško naudojimo, atkūrimo ir apsaugos klausimais bei suaktyvinti valstybinių miškų ir policijos pareigūnų bendradarbiavimą, vykdant valstybinę miškų kontrolę.

Akcijos metu bus sudarytos pareigūnų grupės. Jos rengs prevencines priemones, susijusias su neteisėtais miškų kirtimais. Pareigūnai bendrų reidų metu tikrins medienos įsigijimo dokumentus ir produkcijos apskaitą lentpjūvėse, lankysis privačiose miškų valdose, tikrins transporto priemones, gabenančias medieną. Be to, siekiant užkardyti miško teršimą buitinėmis ar statybinėmis atliekomis, pareigūnai tikrins miško sklypus prie sodų bendrijų ir neeksploatuojamų sąvartynų. Žiniasklaidos priemonėse bus informuojama apie ūkininkavimą privačiame miške bei vykdomą akciją „Miškas 2010“.

Skaičiai

Praėjusiais metais akcijos metu buvo surengta 314 reidų, patikrinta 1370 privačių miško sklypų ir 208 lentpjūvės. Nustatytas 21 neteisėtas miško kirtimo atvejis, jų metu iškirsta 1223 kubiniai metrai medienos.

Už neteisėtus miško kirtimus, miško teršimą, apvalios medienos gabenimo ir medienos apskaitos lentpjūvėse tvarkos bei kitus aplinkos apsaugos pažeidimus administracinėmis baudomis nubausti 144 asmenys, jiems teko pakloti beveik 13 tūkstančių litų. Dėl neteisėtų miško kirtimų ir dėl žalos aplinkai atlyginimo pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai, pareikšta 14 ieškinių dėl padarytos žalos aplinkai atlyginimo.