Baltijos jūroje žvejojančius Lietuvos žvejus pasiekė gera žinia – Europos Komisija kitąmet planuoja didinti menkių sugavimo kvotas. Tai leistų žvejams tikėtis ir didesnio uždarbio. Tačiau mažinami kitų žuvų sugavimai kai kuriuos žvejus vers gerokai paplušėti, kad išsilaikytų rinkoje, praneša LTV „Panorama“.

Klaipėdos žvejų uostelis beveik tuščias – po savaitės pertraukos daugelis laivų išplaukė į jūrą, kiti skubiai ruošiasi.

Tai ne vienintelė gera žinia šiomis dienomis pasiekusi žvejus. Europos Komisija kitąmet žvejams planuoja menkių kvotą didinti 15 proc. Tai maždaug 500 tonų daugiau nei šiemet. Žvejai sako, kad tikisi panašaus laimikio ir pajamų.

„Be abejo, tai bus ir žmonių užimtumas, žmonių atlyginimai, kadangi nuo žuvies sugavimo priklauso žmonių atlyginimai. Čia viskas susidėję yra, tuo pačiu – ir įmonių rezultatai. Atlyginimai kils tiek pat – 10–15 proc., nes jie priklauso nuo sugautos žuvies kiekio“, – kalbėjo įmonės „Senoji Baltija“ direktorius Jonas Bartminas.

Remdamasi mokslininkų rekomendacijomis, Europos Komisija kitąmet Lietuvos žvejams 15 proc. mažina strimelių ir 24 proc. – bretlingių kvotas. Daugiausia šias žuvis gaudę žvejai neslepia, kad jų laukia sunkmetis, tačiau tikisi išgyventi.

„Žinoma, Lietuvoje tai yra visiškai nepaklausi žuvis, bet Europos Sąjungoj tai yra rimta žuvis, rimtas produktas,kuris labai reikalingas. Bet nuostolių neišvengsime. Tai turės poveikį mūsų įmonės veiklai, bet koks jis bus – dabar sunku pasakyti. Mes tikimės, kad dėl sumažintų kvotų išaugs žuvies kaina“, – teigė žuvies bendrovės „Banginis“ vadovas Algirdas Aušra.

Apie 70 proc. žuvų kvotų žvejai išgaudo iki birželio, likusią dalį – rudenį. Tuomet kilogramas menkių kainuoja litu brangiau nei vasarą. Tačiau šiemetė žiema žvejams labai nepalanki. Dėl prastų orų abejojama, kad pavyks sužvejoti šiems metams skirtas strimelių ir bretlingių kvotas. Dėl menkių vilties neprarandama.

„Šiai dienai jau yra išgaudyta 89 proc. visos metinės menkių kvotos. Skaičiuojam, kad iki Kalėdų jau turėtų išgaudyti visą kvotą, nes nuo gruodžio 22-osios jau nebedirba supirkėjai, nebedirba perdirbėjai, jau visi ruošiasi Naujiems metams“, – tvirtina Žvejybos Baltijos jūroje departamento direktorius Alfonsas Petkus.

Dėl kitų metų žvejai sako nesibaiminantys. Tiesiog žinodami kvotas, planuos jų sugavimus.