Pusmetį Šanchajuje trukusi „Expo“ paroda baigėsi prieš mėnesį ir jos teritorijoje pastatyti valstybių paviljonai turi būti išmontuoti.

Britų paviljono kubą, skelbusį pasaulio biologinę įvairovę, sudarė daugiau nei 60 tūkst. vėjo pajudinamų pusaštunto metro ilgio akrilinių strypų. Kiekvienas iš jų baigėsi įterpta vis kitos rūšies sėkla – nuo ženšenio iki kavos pupelės.

Paviljoną išmontuojant, 8 tūkst. iš jį sudariusių strypų buvo pasiūlyti vienoje didžiausių Kinijos interneto parduotuvių, kur po 200 juanių (beveik 80 litų) išpirkti greičiau nei per dvi minutes. Surinktos lėšos skirtos labdarai. Likusias sėklas numatyta išskirstyti kinų mokykloms bei tyrimų įstaigoms, tačiau gali būti, jog dar keli tūkstančiai gruodį vėl bus parduodami internetu.

„Visada ketinome padaryti ką nors, kas paviljono idėją išlaikytų gyvą, labai panašiai kaip pasėjamos tikros sėklos“, - aiškina Didžiosios Britanijos ekspozicijos atstovė spaudai Louise Bisset.

Beveik 8 mln. lankytojų pritraukusi britų demonstruota sėklų kolekcija buvo surinkta kartu su Karališkųjų botanikos sodų sėklų banku, kuris kaupia, aprašo ir siekia išsaugoti viso pasaulio augalų sėklas.

Visas statinys, kuriame taip pat pristatytos miestų žaliosios erdvės bei investicijos į naujas technologijas, kainavo 15 mln. svarų (60 mln. litų).

Dauguma statybinių paviljono medžiagų po parodos bus perdirbtos, išskyrus detales, kurios atiteks Šanchajaus „Expo“ muziejui.

Gabensis namo

Savaip suprojektuotus, originalius paviljonus pasibaigusioje parodoje pristatė iš viso per keturiasdešimt valstybių. Tikslus daugelio tokių statinių likimas iki šiol nėra oficialiai paskelbtas ir aiškus. Tačiau dalis šalių savus statinius jau suplanavo gabenti namo.
J. Villarrealis, JAV ekspozicijos komisaras
Atsižvelgiant į darnios plėtros temą, nugriauti pastatus ir atliekas suversti į sąvartyną turbūt būtų nenuoseklu.

Taivano paviljoną aukcione už 14,5 mln. dolerių (38,4 mln. litų) įsigijo šios šalies miestas Hsinchu, kuriame šiek tiek pakeistas statinys toliau tarnaus kaip parodų ir konferencijų centras. Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) projektas – smėlio kopų formos pastatas - bus parsiųstas į Abu Dabį ir, valdomas turizmo plėtros investicijų kompanijos, lauks turistų.

Romas Jankauskas, Lietuvos ekspozicijos generalinis komisaras, pasakoja, kad įspūdingą arabų statinį siūlė nupirkti viena Kinijos provincija, bet JAE suabejojo dėl to, kaip su paviljonu toliau bus siejamas šalies vardas.

Paliks kinams

Tačiau kitos šalys, pavyzdžiui, Prancūzija dar prieš prasidedant parodai skelbė, jog norėtų, kad jų paviljonai kaip draugiškumo ženklas liktų Kinijoje, kuri dėl spartaus ekonominio augimo tampa vis įtakingesne pasaulio valstybe.

Rusija spalio pabaigoje nurodė atsisakiusi pasiūlymo parduoti savo pastatą, tačiau paliktų jį nemokamai, jei paviljonui būtų leista veikti toliau.

Norvegai norėtų, kad jų kūrinys būtų padalytas į kelias dalis ir perkeltas į skirtingas Kinijos vietas, o suomiai tikisi, kad jų paviljonas kur nors Kinijoje galėtų tapti restoranu, biblioteka ar biurų pastatu. Tačiau skandinavai savuosius statinius ne dovanotų, o parduotų kinų verslininkams.

Parduoti pasiūlytas ir plieninis vokiečių statinio karkasas. Aukcioną taip pat paskelbė latviai. Pradinė kaina – 700 tūkst. latų (3,4 mln. litų).

Šveicarai, priešingai, savo paviljoną kūrė iš lengvai suyrančių ir perdirbamų medžiagų - taip, kad jį būtų nesudėtinga pašalinti.

Dešimt žada išsaugoti

Kadangi „Expo 2010“ tema buvo darni miestų plėtra, valstybių atstovai pabrėžia, kad parodos statinius, į kuriuos investuoti dešimtys ir šimtai milijonų litų, tiesiog nugriauti būtų nenuoseklu.

„Statėme laikydamiesi idėjos, kad paviljonas išliks ir po parodos. Jis gali laikytis dar tūkstantį metų. Atsižvelgiant į darnios plėtros temą, nugriauti pastatus ir atliekas suversti į sąvartyną turbūt būtų nenuoseklu“, - aiškino JAV parodos komisaras Joe‘as Villarrealis. 
Beveik visų parodos pastatų teritorijoje turi nelikti iki kitų metų gegužės. Tačiau kinai tarsis, kad savo statinius paliktų apie dešimt valstybių.

„Expo“ tvarka numato, jog parodos teritorija turi būti ištuštinta per pusmetį nuo jos pabaigos ir tuomet pritaikyta naujiems objektams, tačiau Kinijos pareigūnai lapkričio viduryje nurodė, kad svarsto išsaugoti bent dešimties valstybių pastatytus statinius.

„Yra galimybių, kad liks daugiau nei dešimt paviljonų, kurie yra stiprios struktūros ir turi tvirtus pamatus“, - Šanchajaus komunistų partijos lyderį Yu Zhengshengą cituoja vietos žiniasklaida. Anot politiko, pastatus įvertinti pakviesti šalies architektai, dėl to suplanuota derėtis su valstybėmis.  Manoma, kad vienas iš stovėti liksiančių bus italų paviljonas.

Pagal ankstesnį planą, daugiau nei penkių kvadratinių kilometrų plote turėjo likti tik kelios „Expo“ struktūros – pačios Kinijos paviljonas, teminiai paviljonai, parodos bulvaras. Teritorijoje bus vystoma kultūros, parodų bei komercinė erdvė.

Lietuva išsikraustė

Visi standartiniai paviljonai, kuriais už nuomos mokestį naudojosi dauguma valstybių, tarp jų – ir Lietuva, bus pašalinti. Lietuvių atlaisvintas pastatas organizatoriams buvo grąžintas lapkritį. „Expo“ muziejui, anot R. Jankausko, Lietuva paliko Vytauto Umbraso „Stebuklo“ plytelės kopiją, užrašytą kinų kalba, bei Vytauto Karčiausko skulptūrinę kompoziciją „Aš galiu“, primenančią Leonardo da Vinčio „Vitruvijaus žmogų“.

Iš viso „Expo“ šiemet dalyvavo beveik 200 valstybių ir 50 organizacijų. Parodą aplankė 73 mln. žmonių – daugiausiai per visą tokių renginių istoriją. Kita pasaulinė paroda vyks 2015 metais Italijos mieste Milane.