Per parą juo saugyklos pasipildo po 40 tonų, o per metus susikaupia šimtai tonų.

Įmonės valymo įrenginių teritorijoje 1,5 hektaro plote bus vykdoma eksperimentinė komposto gamyba, kuriai, be kita ko, bus naudojamos ir susmulkintos kontrabandinės cigaretės.

Vandentiekininkai eksperimentą nutarė pradėti gavę tris dešimtis tūkstančių litų kainavusio mokslinio tyrimo išvadas, kad gaminant kompostą į jį galimą dėti ir tabako.

Tiesa, neaišku, ar ir gyventojai bus labai patenkinti, kad jų apvalytas kanalizacijos turinys virs trąšomis. Mat dumblo perdirbimo proceso metu į aplinką gali pasklisti dvokas.
Bendrovės generalinės direktorius Rimantas Liepa neneigia, kad išsiskiriantys kvapai – labai opi problema.

Tiesa, pati bendrovė trąšų gamyba iš nuotekų dumblo ir kontrabandinių cigarečių mišinio neužsiims. Tai darys „Aukštaitijos vandenų“ paskelbtą konkursą laimėjusi vilniečių bendrovė „Biastra plius“ su partneriais.

„Mes negalime būti visų galų meistrai“, – motyvavo R.Liepa. Pasak jo, kompostui iš dumblo gaminti reikalingos investicijos į rangą ir mokslinis potencialas.

Kauno muitinės skelbta konkursą naujoviškai naikinti konfiskuotas cigaretes laimėjusi įmonė „Biastra plius“ šią savaitę sostinėje pademonstravo, kaip specialiu aparatu cigaretės susmulkinamos į skutelius, o šie sumaišomi su kanalizacijos dumblu, kuris per kelis mėnesius virs trąšomis.
Pasak R.Liepos, netrukus ši bendrovė pradės darbuotis ir Panevėžyje.

Takus praminė muitininkai

Kauno teritorinės muitinės Panevėžio pirmos kategorijos krovinių posto viršininkas Juozas Sirvydis „Sekundei“ sakė, kad naujuoju būdu konfiskuoti rūkalai bus sunaikinami keturis kartus pigiau ir dešimt kartų greičiau nei deginant.

Iki šio deginimas buvo vienintelis leistinas cigarečių kontrabandos naikinimo būdas. Cigaretės būdavo paleidžiamos dūmais ir pelenais 16-oje šalies katilinių. Per metus tai kainuodavo apie 100 tūkstančių litų. Pastaruoju metu naikinimo sąnaudos augo, nes buvo sulaikoma daugiau kontrabandos.

Lietuvos muitinės duomenimis, 2008 metais buvo sulaikyta 65,5 milijono vienetų cigarečių, 2009 metais – 120,5 milijono, o šiemet iki lapkričio mėnesio – 182,5 milijono vienetų.
Pernai buvo sunaikinta 8 milijonai 481 tūkstantis 138 vienetai cigarečių, o šiemet – jau beveik 64,5 milijono.

Muitininkai pradėjo daryti žygius, kad Lietuvoje būtų pritaikyta kaimyninės Lenkijos ir Vokietijos patirtis, kur iš kontrabandinių rūkalų gaminamas kompostas. Buvo kreiptasi į Vyriausybę, kad ji atitinkamai pakeistų konfiskuotų cigarečių naikinimą reglamentuojančius įstatymus.
Kontrabandinių cigarečių naikinimas sudomino ir Panevėžio vandentiekininkus, kurie seniai suko galvas, kaip atsikratyti dumblo. Jie pradėjo ruoštis galimybei dalį dumblo panaudoti trąšoms gaminti.

Kad tai realu, patvirtino ir mokslininkai. Jie apskaičiavo, kad į nuotekų dumblą pridėjus tabako, medžio pjuvenų, sudžiūvusių lapų ir kitokių atliekų susidaro naudinga kompostas. Šia trąša galima tręšti miškus, augalus, kurie nenaudojami maistui.
Šiemet vasarą Vyriausybė davė leidimą leista kontrabandines cigaretes ne tik deginti, bet ir gaminti iš jų kompostą.

Muitininkams atsiriš rankos

J.Sirvydis džiaugėsi, kad dabar muitininkai, užuot gaišę laiką cigarečių deginimo procedūrose, galės dirbti savo tiesioginį darbą.

Pasak jo, iki šiol kaskart deginant cigaretes tekdavo sudaryti vis naują komisiją, kuriai reikėdavo stebėti ilgai trunkančią naikinimo procedūrą.

Pavyzdžiui, sudeginti pusę milijono vienetų cigarečių prireikdavo kelių valandų, o jas susmulkinti ir sumaišyti su nuotekų dumblu užtenka 20 minučių.
Anot J.Sirvydžio, dar vienas pliusas, kad naikinti tokiu būdu galima ir drėgnas cigaretes.