Daugiatūkstantiniame „ERGO mėgėjų“ važiavime, priklausimai nuo likusių jėgų, bičiuliai centrinėmis Vilniaus gatvėmis įveiks pasirinktinai 10, 20 arba 30 kilometrų. Didžiausio Baltijos šalyse dviračių renginio organizatoriai siūlo su keliautoju susipažinti išsamiau.

– Ramūnai, kaip kilo idėja suorganizuoti žygį dviračiais aplink Lietuvą?

– Idėjos paprastai gimsta paskatintos kelių priežasčių. Taip ir man nutiko. Pats myliu dviratį, mėgstu važiuoti tam tikrais keliais, dalyvauti plento dviračių varžybose. Tam tikru momentu suvokiau, kad nepažįstu Lietuvos. Juk dažniausiai važiuojame automobiliais iš Vilniaus į Kauną ar Klaipėdą, kertame sieną į Latviją, Lenkiją ar rytus, tačiau visiškai nepažįstame Lietuvos regionų, ypač prie šalies sienos. O jie stebina netikėtu savo grožiu. Dar vienas momentas privertė mane susimąstyti – vieno žmogaus sprendimas pėsčiomis apeiti Lietuvą. Jei žmogus gali apeiti Lietuvą, kodėl negalėtume jos apvažiuoti dviračiais?


– Savo kelionę ketinate pradėti rugpjūčio 11 dieną Medininkų pasienio poste. Šį tašką pasirinkote neatsitiktinai?

– Šiais metais minime 25 metines, kai Medininkų pasienio poste įvyko tragedija. Norime pradėti kelionę Medininkų pasienio poste, tam tikra prasme pagerbti ten žuvusius žmones, suvokti, ką reiškia galimybė laisvai keliauti. Nuo ten startuosime aplink Lietuvą važiuodami prieš laikrodžio rodyklę.

– Su kokiais sunkumais susidūrėte planuodami kelionę aplink mūsų šalį?

– Daugelis besiregistruojančiųjų mina plento dviračius. Daugiausia sunkumų kils dviračiams įvažiavus į klampų žvyrą. To mums nepavyks išvengti – kai kurios atkarpos dengtos žvyru ir jis ganėtinai palaidas. O palaido žvyro plento dviratis nelabai toleruoja – nesmagu jame minti. Teks daryti lankstą ir apvažiuoti žvyro atkarpas, o trumpesnes ar kietesnio grunto mėginsime įveikti ir su plento dviračiais.

Ramūnas Bičiulaitis

– Kelionę ketinate baigti įvažiuodami į kitą didelį renginį – „Velomaratoną“. Kodėl?

– Yra noras sujungti du renginius – įvažiuosime į masiniu tapusį renginį – „Velomaratoną“. Smagiai susibendravome su organizatoriais. Pataikysime įvažiuoti į tam tikrą etapą ir taip sujungsime du įdomius dviračių renginius. Čia jau galėsime pasidalinti patirtimi ir pakviesti prisidėti kitais metais.

– Ketinate kelionę dviračiais aplink Lietuvą paversti tradicine?

– Šių metų tikslas – pilotinis arba testinis važiavimas. Apsidairysime, numatysime geriausius maršrutus. Todėl jis kol kas nėra masinis. Norime pritraukti apie 20 dalyvių. Kai kurie nemina viso rato. Kitais metais mėginsime plėsti šią iniciatyvą, tuomet komunikaciją apie planus paleisime daug anksčiau nei šįmet.
Ramūnas Bičiulaitis

– Kaip spręsite techninius klausimus – drabužiai, maistas, nakvynė?

– Kelionę siekėme padaryti lengvesnę ir patogesnę, smagų mynimą dviračiais, o ne daiktų tampymą, todėl planuojame turėti lydinį automobilį, kuris perveš mūsų daiktus į tam tikrą tašką. Dviračiai bus lengvesni ir smagesni važiuoti. Planuojame nakvoti ne palapinėse, o kaimo sodybose, privačiose nakvynės vietose. Rinkomės įdomias ir istoriškai prasmingas vietas – Norviliškių pilis, Vasaknų dvaras, Radvilų statyta Biržų pilis, akmenimis garsus Mosėdis, Merkinė.

– Ar jums ir kitiems dalyviams 1200 km per 11 dienų bus rimtas iššūkis?

– Galima vadinti nemažu iššūkiu. Kiekvienas susiduriame su tam tikru nerimu. Vieni galvoja, kaip reikės išsaugoti sveiką užpakalį – juk kiekvieną dieną minsime po 100-120 km, kiti – kaip sąnariai atlaikys. Manau, kad viskas bus gerai. 120 km plentiniu dviračiu nėra didelis atstumas, bet važiuojant 11 dienų iš eilės po tiek – nemenkas iššūkis.

Ramūnas Bičiulaitis

Velomaratonas“ šįmet vyks rugpjūčio 21 dieną, sekmadienį, Vilniuje. Renginio startas ir finišas numatytas prie LR Seimo rūmų. Didžiausioje Baltijos šalių dviračių šventėje mėgėjams skirtas „ERGO mėgėjų“ važiavimas (pasirinktinai 10, 20 arba 30 km), vaikai mins „Akropolio vaikų važiavime“ (2,4 km), treniruoti mėgėjai - „Toyota Semi Sport“ (50 km) grupėje, o profesionalai - „Toyota Sport“ (100 km) važiavime. Registracija į „Velomaratoną” mėgėjams ir vaikams nemokama iki rugpjūčio 13 dienos nemokama.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)