Pasekmės pasiveja po dešimtmečio

Anot E. Gavelienės, jokios monodietos negali būti naudingos. „Vieno produkto valgytojai be maisto papildų negaus reikalingo maistinių medžiagų sąstato, todėl kad nėra pasaulyje produkto, kuris jas visas turėtų ir dar žmogui reikalingu kiekiu ir santykiu, – perspėja gydytoja dietologė. – Todėl ir reikia valgyti įvairius maisto produktus, kad iš vienų gautume vienas, iš kitų kitas maistines medžiagas“.

E. Gavelienė pastebi, kad yra skeptikų, teigiančių, jog badmečiu valgydavome, ką turėjome, dažnai vieną ir tą patį produktą, ir išgyvenome.

„Žmogaus organizmas toks sudėtingas, kad to, ką darome šiandien, pasekmes galime pajusti ne ryt, ir ne poryt, – atskleidžia ji. – Skaičiuojama, jei blogai maitiniesi šiandien, tam tikros reikšmės tai gali turėti maždaug po 5–10 metų. Metai yra minimalus laikotarpis, per kurį gali pasikeisti kraujo rodikliai ir pasireikšti pirmosios netinkamos mitybos pasekmės“.

Todėl, pasak gydytojos dietologės, visos monodietos yra vienodai blogos. O 10 dienų yra kritinis laikotarpis, po kurio į racioną būtina įtraukti kitus produktus.

Kur slypi JO JO efekto šaknys

Tai efektas, kai sumažinta kūno masė sugrįžta ir paprastai prarastas svoris sugrįžta dvigubai.

Nuo ko tai priklauso? „Visų pirma tai vyksta dėl to, kad pasirinktasis svorio mažinimo būdas tiek fiziškai, tiek psichologiškai žmogui toks nepriimtinas, kad jis jį nutraukė, – aiškina E. Gavelienė. – Iš tiesų svorio mažinimo būdas turi būti pasirinktas visam likusiam gyvenimui“.

Pasak jos, dažniausiai svorio priaugimas neišvengiamas, bet jis negali būti didesnis negu 2 kilogramai. Jeigu žmogus pasirenka mažiausiai fiziškai ir psichologiškai jį žalojančią nutukimo gydymo sistemą, išlaikyti pasiektą sveiką kūno masę jam tikrai bus nesudėtinga. Bet jeigu tas svoris bus pasiektas tokiu metodu, kuris visuomet skatino nusivylimą, nepasitenkinimą valgymo procesu, dažną alkio jausmą, išskirtinumo iš visuomenės jausmą, visuomet skambėjo mintis, kada visa tai baigsiu, svorio grįžimo išvengti bus praktiškai neįmanoma.

„Pagrindinė JO JO blogybė, kad svorio grįžimas pasireiškia riebalinio audinio išvešėjimu, nes kūnas ruošiasi naujam riebalinio audinio netekimo etapui“, – teigia E. Gavelienė.

Gydytojos dietologės E. Gavelienės patarimai sėkmingam lieknėjimui

  • Kuo mažiau diskomforto.
  • Žinojimas, kad tai tęsis visą gyvenimą.
  • Valgymo režimas privalomas.
  • Maisto įvairovė.
  • Fizinis krūvis skirtas kūnui stangrinti.
  • Šventes švęsti galima.
  • Valgyti turiu su pasimėgavimu.
  • Vandenį geriu, kai noriu.
  • Lengva kontroliuoti ne daugiau 2 kg.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)