1. Kuo mažiau diskomforto

Svorio koregavimo procesas kokybiškas tuomet, kai žmogus jam nusiteikia ir priima tai, kaip gyvensenos keitimo programą. Rezultatas ir priklauso nuo programos pasirinkimo. Svarbu, kad ji būtų kuo artimesnė esamam gyvenimui, kad pajustumėte kuo mažiau diskomforto.

2. Tai tęsiu visą gyvenimą

Kai svoris mažėja, visuomet mažėja ne tik riebalinio audinio, bet ir raumenų. Kai svoris sugrįžta, atauginėja tik riebalinis audinys. Todėl mažinant svorį reikia save nuteikti, kad tai, ką pradedu, turėtų tęstis visą laiką, nes svorio grįžimas riebalų sąskaita labai žaloja organizmą.

3. Valgymo režimas privalomas

Vienas svarbių momentų yra žinoti, kada šiandien valgau, kitaip tariant, susiplanuoti valgymo laikus. Nebūtinai kiekvieną dieną valgymo laikas turi būti tas pats – darbo dienomis gali būti vienaip, savaitgalį kitaip.

Ryte pirmą kartą svarbu pavalgyti per pirmas dvi valandas nuo atsibudimo, ir tada susidėlioti likusius valgymo laikus. Svarbu, kad intervalai tarp valgymų būtų panašūs. Tarpuose tarp valgymų galima gerti vandenį arba arbatą, bet jokio maisto kąsnio neturėtų būti. Visas vaišes darbe geriau dėtis į savo lėkštelę ir jas skanauti atėjus numatytam valgymo laikui. Ateities taisyklė – nieko nekramsnoti tarpuose tarp valgymų. Šie kąsniukai išbalansuoja virškinimo sistemą ir neleidžia kūnui normaliai reguliuoti alkio ir sotumo jausmo.

4. Maisto įvairovė

Maistas turi būti kuo įvairesnis, dienos racione svarbūs atstovai iš visų 5 maisto produktų grupių.

5. Fizinis krūvis – kūnui stangrinti

Lieknėjant fizinis krūvis turėtų būti skirtas daugiau ne svorio mažinimui, o kūnui stiprinti ir stangrinti, tvirtinti raumenis ir suteikti estetiką, kurios tikimąsi. Fizinio krūvio metu sušylama, kraujas geriau prateka pro visą organizmą, todėl kūnas stangrinamas, oda pamaitinama, po visą kūną išnešiojamos maistinės medžiagos.

6. Šventes švęsti galima

Gyvensenos keitimo programa ir maisto, ir fizinio krūvio atžvilgiu neturi būti užvaldyta minties: kada visa tai baigsis, nežinau, ar ištversiu. Turite pasirinkti tokį valgymą ir fizinį krūvį, kad galvotumėte: viskas gerai, tikrai taip galėsiu gyventi; jeigu pašvęsiu kokią šventę, po jos galėsiu sugrįžti prie pasikeitusios kasdienės mitybos. Fizinis krūvis taip pat turi teikti malonumą ir būti realiai įvykdomas.

Nėra lieknėjimo procesas geras, jeigu žmogus bijo švęsti gimtadienius, dalyvauti šventėse. Šventė baigiasi ir grįžtame į kasdienybę.

7. Valgyti su pasimėgavimu

Dar viena taisyklė – kaskart valgant svarbu sukurti aplinką pasimėgavimui. Televizorius turi būti išjungtas, telefonas padėtas toliau. Turite jausti maisto skonį, nesvarbu, kad valgote nelabai pagal skonį jums priimtiną maistą.

Tai susiję su mūsų smegenimis ir pasitenkinimo iš maisto jausmu. Šiais laikais, kai neturime bado situacijos, o iš senų laikų mūsų kūne užprogramuotas pasitenkinimas iš maisto likęs, tai reikia ir duoti galvai. Kai galva užimta kita veikla, kita informacija, pasitenkinimo, deja, negauname. Tada pavalgius, kad ir savo įprastą porciją, jau po kelių minučių ateina mintis: noriu saldaus, noriu rūgštaus, noriu kažko, lyg nesotu. Skrandis jaučiu, kad pilnas, bet norų atsiranda.

Sotumo jausmas labai priklauso nuo valgymo tempo. Jeigu valgome pasimėgaudami, sotūs pasijaučiame greičiau. Jei valgome skubėdami, po valgio reikėtų palaukti 10 minučių ir sotumo jausmas ateis. Bet kuris valgymas – užkandis ar pagrindinis – turi vykti pasimėgaujant.

8. Vandenį gerti, kai norisi

Vandenį gerti reikia tada, kada norisi: prieš ir po valgio, valgant. Svarbu išgerti reikalingą kiekį.

9. Lengva kontroliuoti ne daugiau 2 kg

Pačiame lieknėjimo procese viena iš užduočių yra žinoti, kur yra mano stop. Tai yra, kur yra mano sveikasis arba komforto svoris, kuris nebūtinai turi sutapti su idealiu svoriu. Ateityje jį pasiekus reikėtų porą kartų per savaitę lipti ant svarstyklių ir stebėti, kad svoris nepadidėtų daugiau kaip 2 kilogramais. Tai signalas, kad turiu kažką vėl padaryti, kad vėl pasiekčiau savo komforto svorį. 2 kilogramai – labai lengvai kontroliuojami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)