Portale AdMe.ru skelbiamos publikacijos autoriai pakalbino keletą sporto klubuose dirbančių trenerių ir asistentų, siekdami išsiaiškinti, kokie su jų darbu susiję niuansai kalbant su klientais taip ir lieka neatskleisti.

Metiniai ir kitokie abonementai

• Puikios išvaizdos asmenims klubas „primoka“, o apkūniems – nuolaidas taiko nenoriai. Vadovaujamasi logika, kad liekni ir pasitempę klientai motyvuoja kitus daugiau sportuoti ir dažniau lankytis klube, o turintys antsvorio – priešingai. Išimtį iš šios bendros taisyklės sudaro nebent žinomi ir pasiturintys asmenys.

• Tarp nuolatinių klubo klientų paprastai yra keletas ypač draugiškų žmonių, visada pasistengiančių susipažinti su naujokais. Jų užduotis – siūlyti sportuojantiesiems skirtus produktus ir preparatus, kurie neva padės greičiau pasiekti trokštamą rezultatą. Klubas, be abejo, gauna tam tikrą dalį sumos nuo tokių prekių pardavimo.

• Vadybininkai visada stengiasi parduoti kuo daugiau abonementų, neatsižvelgdami į tai, ar visiems klientams pakaks vietos salėse. Prestižiniuose klubuose šią problemą bandoma išspręsti sudarant tvarkaraštį: tada tiems, kurie užsirašo į rytines treniruotes, taikoma nuolaida. Dar minėtina, kad metų pradžioje ir prieš atostogų sezoną į sales paprastai susirenka daugiau žmonių nei įprastai.

• Mokėdami už 2–3 treniruotes klientai 15–20 kartų permoka. Dabar sunku rasti klubą, kuriame būtų galima užsirašyti į vieną treniruotę arba užsiregistruoti mėnesiui, nes dauguma perėjo prie 6–12 mėnesių abonementų sistemos. Daugelis tokius abonementus įsigyjančių žmonių apsilanko tik pirmosiose treniruotėse, todėl klubas išlošia: juk neprivalo sugrąžinti pinigų, jei patys užmetėte sportą.

• Narystės kortelių kainos paprastai būna užkeltos, ir tik todėl vadybininkams pavyksta pradžiuginti lankytojus pasiūlant specialią nuolaidą. Svarbu atminti, kad įsigyjant abonementą mėnesio arba metų pabaigoje, jo kaina bus mažesnė.

• Idealių kūno linijų niekaip neturėsite, jei nenuskilo su genais. Prisiminkite, kaip atrodo kai kurie sportininkai profesionalai: jų kūnai gerokai skiriasi nuo sporto žurnalų viršeliams pozuojančių modelių figūrų. Dalykas tas, kad kultūrizmui ir aerobikai populiarinti pasirenkami modeliai dažnai naudojasi plastinės chirurgijos specialistų paslaugomis ir vartoja specialius preparatus, leidžiančius atsikratyti riebalų ir užsiauginti raumenis.

• Kiekvienas treneris puikiai žino, kokią žalą organizmui daro įvairūs preparatai, tačiau dažnai ir pats juos renkasi, kad kūnas atrodytų idealus. Daugelis žmonių pasirinkdami trenerį daugiau dėmesio kreipia į jo figūrą, o ne į išsilavinimą ar darbo patirtį, mat tiki, kad jo vadovaujami sugebės pasiekit panašių rezultatų.

• Laikytis dietos ir sportuoti jokiu būdu negalima. Mityba turi būti subalansuota. Atsisakius angliavandenių ir riebalų, organizmui nebus iš kur gauti energijos, o vartojant pernelyg daug baltymų, gali sutrikti virškinimo trakto darbas ir inkstų funkcijos.

• Negaunant baltymų užsiauginti raumenų tikrai nepavyks. Treniruotė su svarmenimis neduos jokios naudos, jei nepradėsite vartoti daugiau mėsos, pieno ir kiaušinių. Kad imtų augti raumenys, per parą reikia suvartoti 120–150 gramų baltymų.

• Už sportuojantiesiems skirto maisto propagavimą treneriams pavyksta prisidurti prie atlyginimo, todėl, užuot pasiūlę koreguoti mitybą, jie gali patarti pirkti miltelių pavidalo baltymus ir gamintis iš jų kokteilius. Tokie baltymai pasisavinami prasčiau nei natūralūs, o kartais netgi sukelia žarnyno problemų.

• Jei 5 dienas per savaitę sportuosite ir tinkamai maitinsitės, tačiau per išeigines leisite sau atsipūsti, svoris stovės vietoje. Kasdienį fizinį krūvį reikia paskirstyti atsižvelgiant į tai, kiek per savaitę gaunamų kalorijų tenka vienai dienai. Jei treneris „pamiršo“ apie tai pasakyti, galbūt jam geriau, jei visada kovosite su antsvoriu.

• Sporto klube įrengtame bare retai pavyksta rasti ką nors iš tiesų naudingo. Tarkim, vitamininiai tirštieji kokteiliai gali suerzinti tuščią skrandį ir net privesti prie gastrito, o sultyse ir sportiniuose gėrimuose cukraus yra tiek pat, kiek įprastuose vaisvandeniuose, todėl geriausia rinktis elementarų vandenį.

• Kai virškinimo traktas veikia be sutrikimų, greičiau pasisavinamos maistinės medžiagos ir sudeginami riebalai, o tai reiškia, kad kūnas sparčiau reaguoja į fizinį krūvį ir keičiasi į gera. Treniruočių sėkmę 80 proc. lemia mityba, todėl iš pradžių reikia sureguliuoti medžiagų apykaitą ir tik tada pradėti sportuoti.

Ko nesako treneriai per treniruotes

• Sportuoti kasdien – nesveika. Tarp treniruočių, priklausomai nuo jų intensyvumo, būtinos 1–3 dienų pertraukos. Per tiek laiko organizmas atsigauna, o raumenys auga. Tiesa, lengvą mankštą arba tempimo pratimus galima daryti ir kasdien. Visgi daugelis trenerių pelnosi iš individualių treniruočių, todėl siūlo kuo dažniau sportuoti.

• Kardiotreniruotės skatina prakaitavimą ir inkstų darbą. Žmogus gausiai prakaituoja, dažniau vaikšto į tualetą ir mano, kad lieknėja. Vis dėlto taip prarandamas vanduo, o riebalai beveik netirpsta. Svoris po treniruotės sumažėja 1–2 kilogramais, tačiau per porą dienų nesunkiai grįžta.

• Sulieknėti lankantis grupinėse treniruotės ypač sunku, kadangi per jas parenkamas vidutinis krūvis, o jo pakanka tik dabartinei formai palaikyti. Be to, sportuodami grupėje žmonės neretai aptingsta ir nutaria savęs pagailėti.

• Daugelis trenerių tvirtina, kad be skausmo, prakaito ir diskomforto jokių rezultatų nepasieksite, todėl turite maksimaliai pasistengti. Tačiau raumenims nėra jokio skirtumo, ar padarysite 10 pakartojimų per kartą ar po 5 per du kartus. Svarbus tik bendras pratimų kiekis, bet organizmui palankesnis antras variantas.

• Traumų neretai įvyksta todėl, kad apsilankymą sporto salėje žmogus prilygina pasirodymui ant podiumo. Tinkamiausia sportinė apranga – specialios tamprės, greitai džiūstantys marškinėliai ir sportinė avalynė, pritaikyta konkretaus tipo fiziniam aktyvumui.

• Specialūs vidpadžiai ir ortopediniai sportbačiai nemažina plokščiapėdystės. Daug efektyviai veikia pėdų masažas arba specialūs pratimai, tarkim, mėginimas kojų pirštais suimti ant grindų gulintį pieštuką.

• Joga – ne sportas. Ja užsiimant neįmanoma suformuoti raumenų reljefo arba greitai sulieknėti. Jogą reikia vertinti tik kaip aktyvią veiklą, pasitarnaujančią raumenų tempimui ir didinančią lankstumą.

• Joga taip pat gali pakenkti. Pati saugiausia ir efektyviausia mankšta – pratimai vandenyje, kuriuos atliekant kūnui tenkantis krūvis paskirstomas tolygiai. Ne veltui kaip tik jais rekomenduojama užsiimti bet kurio amžiaus žmonėms ir tiems, kuriems būtina reabilitacija po traumų.

• Baleto treniruočių „Ballet Body“ tikslas – ne apauti jus puantais, o pralavinti klubų sąnarius ir sutvirtinti pilvo preso, sėdmenų ir klubų raumenis. Turėti vaikų planuojančioms moterims tokie užsiėmimai rekomenduojami kaip gimdymą lengvinanti ir po nėštumo atsigauti padedanti veikla.

• Persitempti per 45 minutes neįmanoma. 20–30 minčių turi vykti apšilimas, dar 10–15 minučių sugaištama tempimo, nusiraminimo pratimams, o pati treniruotė turi trukti apie valandą.

Apie trenerius


• Jogos instruktoriai ir lengvojo kultūrizmo treneriai dažnai priimami dirbti, neatsižvelgiant į jų išsilavinimą, todėl net prestižiniuose klubuose galima susidurti su jaunutėmis merginomis arba vaikinais, treneriais tapusius dėl patrauklios išvaizdos arba populiarios „Instagram“ paskyros. Patyrę treneriai, tarp kurių neretai pasitaiko buvusių gydytojų, sportininkų profesionalų ir kūno kultūros mokytojų, dažniau sutinkami mažiau populiariuose, be to, pigesniuose sporto klubuose.

• Nemažas skaičius trenerių nežino, kaip tinkamai naudotis treniruokliais, ir, dirbdami su klientais, neatsižvelgia į technišką ir saugų pratimų atlikimą. Kokybiškai treniruotei treniruokliai suvis nebūtini: visiškai pakanka savo kūno svorio, poros svarelių ir kamuolio.

• Puikių rezultatų per trumpą laiką pasiekti neįmanoma – tuo, kuris šitai žada, netikėkite. Gali būti, kad kojos sutvirtės daug greičiau nei rankos. Net 2–3 pirmuosius mėnesius treneris turi stebėti, kaip jūsų kūnas reaguoja į fizinį krūvį. Jei per individualius užsiėmimus treneris nepasidomi jūsų mitybos įpročiais ir nepaprašo pateikti medicininių pažymų, jo paslaugų geriau atsisakyti.

Apie papildomas paslaugas


• Jei tiksliai nežinote, koks vanduo teka iš vandens aparato, geriau gerkite savo atsineštą vandenį.

• Siūlomi rankšluosčiai gali būti skalbiami žemoje temperatūroje, todėl nėra pakankamai švarūs, taigi, geriau naudotis savais. Tas pats pasakytina ir apie šlepetes bei chalatus.

• Ant daugelio treniruoklių tarpsta 362 kartus daugiau bakterijų nei ant unitazų dangčių viešuosiuose tualetuose. Daugiau nei pusė salėje esančios įrangos yra apkrėsta rinovirusais. Todėl būtinai įsigykite rankoms skirtą antiseptinę priemonę ir nepasidrovėkite naudoti ją prieš treniruotę ir po jos. Į jogos užsiėmimus patartina atsinešti savo kilimėlį.

• Retas kuris kruopščiai nusiprausia prieš nerdamas į baseiną, todėl jei norite plaukioti švariame vandenyje, ateikite anksti ryte. Duše būtinai apsiaukite šlepetes: nemažai žmonių nė nežino, kad ant jų nagų veisiasi grybelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)