Kanapių sėklos yra visavertis augalinių baltymų šaltinis. Jose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios užtikrina sklandžią virškinimo sistemos veiklą. Kanapėse esanti gama linoleno rūgštis (GLR) mažina tokius priešmenstruacinio sindromo ir menopauzės sukeltus simptomus, kaip skausmas, dirglumas ir nuotaikų kaita. Kanapių sėklose esanti amino rūgštis argininas sumažina širdies ligų riziką ir paspartina gijimą po širdies smūgio. Kanapių sėklos užkerta kelią uždegiminiams odos procesams.

Kuo kanapių sėklos naudingos sveikatai

  • Visavertis augalinių baltymų šaltinis
  • Gerina virškinimą
  • Palengvina PMS ir menopauzės simptomus
  • Stiprina širdį
  • Padeda nuo odos ligų.


Užbarstykite kanapių sėklų ant makaronų, salotų, įberkite į tirštuosius kokteilius, pridėkite į naminius dribsnius, įmaišykite į pusryčių košę, įberkite į salotų užpilą ar netgi sumalkite ir pasigaminkite kanapių pieno – kanapių sėklos yra universalios ir labai gardžios.

Be to, dėl savo maistinių savybių jos užima aukščiausias pozicijas geriausių mitybos ekspertų sudarytų naudingiausių produktų sąrašų pozicijose. Kanapių sėklos renkamos nuo kanapių augalų, tačiau, nors yra iš tos pačios šeimos kaip ir augalas, iš kurio gaminami kvaišalai (marihuana), yra visai kitos rūšies, o THC – psichoaktyvaus komponento, randamo marichuanoje – jose beveik nėra. Taigi, kuo naudingos kanapių sėklos žmogaus sveikatai?

1. Vertingas baltymų šaltinis

Vegetarams ir veganams svarbu į racioną įtraukti kokybiškų augalinių baltymų šaltinių, tokių kaip kanapės. Net 25 proc. kalorijų, esančių kanapių sėklose, yra iš baltymo, o 2–3 šaukštuose kanapių sėklų yra apie 11 gramų baltymo – panašiai, kiek jo yra jautienoje ar ėrienoje. Dar geriau tai, kad šis baltymas yra visavertis – tai reiškia, kad jis aprūpina visomis 9 nepakeičiamosiomis amino rūgštimis.

Konkrečiai, kanapių sėklose yra daug amino rūgščių mationino ir cisteino, taip pat labai aukštas arginino ir glutamo rūgšties lygis. Kadangi organizmas negamina nepakeičiamųjų amino rūgščių, labai svarbu jų gauti su maistu. Be to, baltymus iš kanapių organizmas gerai įsisavina – daug veiksmingiau nei iš daugumos grūdinių, ankštinių produktų, riešutų.

2. Gerina virškinimą

Tirpios maistinės skaidulos, kurių yra kanapėse, taip pat mažina cukraus kiekio svyravimus kraujyje ir reguliuoja cholesterolio lygį.

Kaip jau buvo minėta, kanapėse esantys baltymai įsisavinami daug lengviau nei dauguma kitų rūšių baltymų. O jei turite virškinimo sutrikimų, kanapių sėklos palengvins simptomus. Jose esančios skaidulos gerina virškinimo sistemos veiklą. Vos 3 valgomuosiuose šaukštuose lukštentų kanapių sėklų yra 3,6 g skaidulų – tai 14,4 proc. rekomenduojamos dienos normos. Nemaltos kanapių sėklos yra puikus ir tirpių (20 proc.), ir netirpių (80 proc.) skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos žarnyne sudaro drebučių pavidalo masę ir yra vertingas maistinių medžiagų šaltinis gerosioms žarnyno bakterijoms. Netirpios skaidulos, kita vertus, didina išmatų tūrį ir palengvina maisto ir atliekų keliavimą žarnynu. Turėkite omenyje, kad valytose kanapių sėklose, tai yra, kanapių branduoliuose, skaidulų labai mažai, lyginant su nevalytomis sėklomis.

3. Palengvina PMS ir menopauzės simptomus

Jei artėjant mėnesinėms kankina skausmas, nuotaikų kaita, pastebite, kad tampate irzlesnė – jūs nesate viena. Priešmenstruacinis sindromas (PMS) ir jo sukelti fiziniai ir emociniai simptomai kankina 80 proc. reproduktyvaus amžiaus moterų. Manoma, kad nemalonių simptomų priežastis – jautrumas hormonui prolaktinui. Kanapių sėklose esanti gama linoleno rūgštis (GLA) gamina prostaglandiną E1, kuris, kaip buvo išsiaiškinta tyrimų metu, mažina prolaktino poveikį. Viename tyrime moterys, kenčiančios nuo PMS simptomų, kasdien vartojo 1 gramą nepakeičiamųjų riebalų rūgščių (įskaitant 210 mg GLA) – tai pastebimai sumažino nemalonius pojūčius ir simptomus. Kiti tyrimai parodė, kad GLA palengvino simptomus toms moterims, kurioms nebuvo veiksmingos kitos PMS terapijos. GLA rūgštis ne tik sumažina dirglumą, bet ir kitus PMS simptomus – krūtų jautrumą, depresijos simptomus ir skysčių susilaikymą.

Būtent dėl to, kad kanapių sėklose daug GLA, tyrimuose šis produktas siejamas ir su sumažėjusiais menopauzės simptomais. Nors tikslus mechanizmas nėra aiškus, tyrėjai mano, kad GLA gali reguliuoti hormonų disbalansą ir uždegimą, susijusius su menopauze.

4. Apsaugo širdį

Reguliariai vartojant kanapių sėklas galima atitolinti ir sukontroliuoti širdies ligas, kurios yra pagrindinė visų mirčių pasaulyje priežastis. Kanapių sėklose daug amino rūgšties arginino, kuri organizme gamina azoto rūgštį. Azoto oksidas yra dujų molekulė, verčianti kraujagysles išsiplėsti ir atsipalaiduoti, todėl sumažėja kraujospūdis ir sumažėja širdies ligų rizika. Viename didelio masto tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, paaiškėjo, kad padidinus suvartojamo arginino kiekį, sumažėja C-reaktyvaus baltymo (CRB) lygis. CRB yra uždegimo žymuo, kurio dideli kiekiai gali sukelti širdies ligas. Be to, kanapių sėklose esanti gama linoleninė rūgštis taip pat siejama su uždegiminių procesų slopinimu ir sumažėjusia ligų, tokių kaip širdies ligos, rizika. Bandymai su gyvūnais parodė, kad kanapių sėklos gali mažinti kraujospūdį, krešulių formavimąsi ir padeda širdžiai atsigauti po infarkto. Tad kai kitą kartą eisite apsipirkti, nepamirškite į pirkinių vežimėlį įsimesti kanapių sėklų pakelio.

5. Padeda gydyti odos ligas

Kanapių sėklos gali padėti nuo įvairių odos ligų ir negalavimų – odos išsausėjimo, užjautrėjimo, egzemos. Jose yra optimalus riebalų rūgščių omega-6 ir omega-3 santykis (3:1), todėl jos paveikia imuninį organizmo atsaką. Kadangi tyrimai parodo, kad imuninė sistema priklauso nuo omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių pusiausvyros, nenuostabu, kad, kaip buvo išsiaiškinta, kanapių sėklų aliejus sumažina egzemos simptomus. Jis taip pat palengvina odos išsausėjimo simptomus, malšina niežulį ir sumažina vaistinių preparatų poreikį. Vis dėlto šie tyrimai nebuvo atlikti konkrečiai vien tik su kanapių aliejumi. Ko gero saugiausias ir lengviausias būdas pasirūpinti odos sveikata būtų įtraukti kanapių sėklas į savo valgiaraštį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)