Nuo diabetinių opų kenčia maždaug 5 proc. sergančiųjų diabetu, o tolimesnių komplikacijų statistika šiurpinanti – pasaulyje kas 30 sekudžių dėl diabeto sukeltų opų yra amputuojama koja.
Vis dėlto, situacija nėra beviltiška – tinkamai rūpindamiesi savo pėdomis, sergantieji gali sumažinti diabetinių opų tikimybę iki 80 proc., taigi tuo pačiu – ir amputacijos grėsmę. Nereikėtų maišyti įprastos pėdų priežiūros rutinos, su sergančiųju cukriniu diabetu – dėl ligos jų pėdų jutimai yra sutrikę, todėl jei Jums diagnozuotas ciukrinis diabetas, pėdoms teks skirti kur kas didesnį dėmesį.

„Sveikatinė“ paruošė 10 patarimų, kaip rūpintis diabetinėmis pėdomis:

1. Pamirškite apie batus žudikus dangoraižio aukščio kulnais, siaurus trinančius dirželius ar smailėjančias nosytes. Nuo šiol Jūsų pirmas ir vienintelis prioritetas – patogi avalynė, kurioje yra užtektinai vietos pirštams, nedidelė pakulnė, batas turi būti minkštas ir pakankamai platus.

2. Ta pati taisyklė galioja ir kojinėms – jos neturėtų būti pernelyg aptemptos, įsirėžiančios ar spaudžiančios. Rinkitės specialiai diabetinei pėdai pritaikytas, besiūles kojines su įaustomis sidabro gijomis. Šias kojines būtinai keiskite kasdien ir išmeskite atsiradus menkiausiai skylutei – jos kraštas gali pažeisti Jūsų pėdų odą.

3. Atidžiai rinkitės vandenį, kuriame plaunate pėdas. Niekada nekiškite pėdų, pirma nepatikrinę vandens temperatūros ranka – lengvai galite nusideginti. Peršalus verčiau nemirkykite kojų karštame vandenyje, o pasirūpinkite kitomis profilaktikos priemonėmis.

4. Nudegimus gali lemti ne tik vanduo, bet ir įvairūs šilumos šaltiniai – elektriniai šildytuvai, karšto vandens talpos ir pan.

5. Nevaikščiokite basomis ne tik lauke, ar gamtoje, bet ir namuose – menkiausias įdrėskimas gali lemti didesnius sužeidimus.

6. Nusiplovę kojas jas šluostykite tik itin minkštu ir švelniu rankšluosčiu, nes šiurkštus audinys gali pažeisti itin jautrią odą. Taip pat jokiais būdais netrinkite ir nešveiskite tarpupirščių, nes galite pažeisti odą.

7. Rūkymas nėra sveika niekam, tačiau sergantiesiems cukriniu diabetu jis itin pavojingas, nes pažeidžia kraujotakos sistemą, o tuo pačiu – ir kojų venų sistemą.

8. Taip pat rekomenduojama itin vengti viršsvorio ir atsikratyti esančių kelių papildomų kilogramų – tai rekomenduojama ne tik pėdų priežiūros, bet ir bendro organizmo sergantiesiems cukriniu diabetu, labui

9. Pamirškite įvairius kojų pirštų žiedelius, grandinėles ant čiurnos ir kitus pėdos papuošalus – jie itin lengvai gali pažeisti Jūsų odą.

10. Niekada neužsiimkite savigyda! Jei specialus pleistras nuospaudoms naikinti padėjo Jūsų draugui, tai nereiškia, jog jis tiks ir Jums. Karpas, įaugusius nagus ir nuospaudas patikėkite tik profesionalų priežiūrai.

Profesionali pėdų priežiūra sergantiesiems cukriniu diabetu itin svarbi, todėl tai yra finansuojama valstybinių ligonių kasų. Paprašykite savo gydytojo siuntimo ir per metus gausite net 4 nemokamus gydomuosius pedikiūrus.