Norėdami išsiaiškinti, kokią įtaką požiūriui į slidinėjimą padarė naujausios sveikatos ir sporto mados, kalbinome sveikatos profilaktikos prekių parduotuvių „Sveikatinė“ vadovę Rasą Sitkevičienę.

– Jau keli metai iš eilės Jūsų parduotuvių vitrinos sausio mėnesį dedikuotos slidinėjantiems. Kaip kilo mintis pasiūlyti produktus, skirtus būtent slidinėjantiems ir kodėl būtent sausis?

– Toks sprendimas kilo labai natūraliai, nes siūlome įvairias prekes sportuojantiems. Bendradarbiaujame su vienu žymiausių pasaulyje vokiečių įtvarų gamintoju, kuris specializuojasi įtvaruose sportuojantiems. Tokie anatomiškai 3 D technologija išformuoti įtvarai nevaržo judėjimo, o atvirkščiai – jį palengvina. Slidinėjimas – taip pat sportas, nors dažnai ir vadinamas pramoga. Tačiau tai, kaip pavadinsi, esmės nepakeičia – lygiai kaip ir bet kuriame kitame sporte, gali pasitaikyti traumų, o geriausias būdas jų išvengti – prevencija.

Sausis pasirinktas ne atsitiktinai – po didžiųjų žiemos švenčių sausis laisvesnis, ramesnis mėnuo, kai žmonės daugiau laiko gali skirti sau, savo pramogoms. Daug slidinėjančiųjų ne tik sausio, bet ir vasario ar kovo mėnesiais, tačiau nutarėme, jog bus labai simboliška patį viduržiemį paskirti žiemos pramogų gerbėjams.


– O kokias prevencijos priemones siūlote slidinėjantiems?

– Pirmiausia, žinoma, mano jau minėtieji įtvarai. Labai svarbu sutvirtinti juosmens, kelio ir čiurnos raumenis, nes būtent čia yra dažniausios traumos. Specialūs sporto įtvarai imobilizuoja probleminių vietų sąnarius, tačiau tuo pačiu metu nesuvaržo judėjimo laisvės. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie jau buvo patyrę traumas. Įtvarai ne tik optimaliai fiksuoja traumos vietą, tačiau ir apsaugo nuo pakartotinių pažeidimų. Kitas populiarus gaminys – kompresinės kojinės. Jos fiziologiškai taisyklingai apspaudžia kojas, tokiu būdu yra atstatoma venų vožtuvų funkcija ir suaktyvinama kraujotaka, taip yra užkertamas kelias kojų sunkumui, nuovargiui ir tinimui. Slidinėjantiems siūlome profilaktines kompresines kojines, kurios sudėtyje turi vilnos, todėl kojas saugo ne tik nuo nuovargio, tačiau taip pat ir nuo šalčio.

– Kaip smarkiai keičiasi žmonių požiūris į slidinėjimo traumų profilaktiką?

– Galiu pasidžiaugti, kad pastarieji metai – sveikatos atgimimo metai. Žmonės tampa vis sąmoningesni ir pamažu vis labiau ima suprasti, jog sveikata reikia rūpintis, kol dar neturime didelių problemų, juolab, kad tai visai nesudėtinga. Tai liečia ne tik sporto traumų prevenciją, bet ir kasdieninį žmonių gyvenimą.

Dauguma mano aplinkos žmonių jau senokai iškeitė paprastas kojines į profilaktines kompresines, taip pat nusipirkę naujus batus, greta įsigyja ne tik batų tepalą, bet ir ortopedinius vidpadžius į batus, o biuro kėdės vis dažniau iškeičiamos į gimnastikos kamuolius, ar bent jau „aptaisomos“ papildomomis balansinėmis pagalvėlėmis. Pastarieji metai – komforto atgimimo metai, tik skirtumas tas, kad dabar norėdami jaustis patogiai visai neprivalome aukoti estetikos, nes šiuolaikinėje traumų prevencijoje grožis puikiai dera su funkcionalumu.

Slidinėjančių pramogautojų vis didesnį sąmoningumą pastebi ne tik sveikatos profilaktikos prekių pardavėjai, tačiau ir patys slidinėjimo bendruomenės nariai. Jau 10-uosius metus slidinėjimo inventoriaus nuoma užsiimančio centro „Pačiuožę drambliai“ vadovas Andrius Vasiljevas atkreipia dėmesį, jog „su metais slidinėjančių supratimas apie saugumą ir sveikatą vis labiau ateina į madą. Klientai ieško būtent sau pritaikyto inventoriaus pagal jų galimybes čiuožti. Praktiškai visi, kurie neturi savo, kartu su slidėmis ar snieglentėmis, nuomojasi ir šalmus. Rinkdamiesi šalmą žiūri, kad būtų patogus, su daugiau funkcijų. Rankų, kojų ir nugaros apsaugas dažniausiai renkasi snieglenčių sporto naujokai“.

Taip pat pažymi, jog ypač svarbu išsirinkti tinkamus ir patogius slidinėjimo batus, atsižvelgiant į savo profesionalumo lygį. Renkantis batus, būtina juos matuotis su tomis kojinėmis, su kuriomis leisitės nuo kalno. Nes būtent tinkami batai, stipriai ir stabiliai laikantys kojas, vaidina reikšmingą vaidmenį, valdant slides ar snieglentę.