Didžiausia dovana – sveikata

Nors ir koks pabodęs yra šis posakis, bet jis – gryniausia tiesa. Tad, gal vietoj kokios nors statulėlės tetai ar prekybos centro dovanų čekio tėčiui, imkime šiemet ir išrinkime savo artimiesiems šiek tiek kitokias dovanas nei kasmet – tas, kurios padeda būti sveikiems ir gerai jaustis. Tokios, sveikatą gerinančios dovanos dabartiniame skubančiame pasaulyje pradedamos vertinti vis labiau ir labiau. Juk taip gera matyti, kad jūsų parinkta dovana jūsų mylimą žmogų džiugins ne tik šventinį Kalėdų rytą, bet ir visus metus.

Žaislas, kuris naudingas sveikatai

Žinoma, kad labiausiai dovanų laukia mūsų mažieji, kurie net gi rašo laiškus Kalėdų seneliui ir pasakoja savo norus, kokios jie norėtų sulaukti dovanos, padėtos po Kalėdine eglute šventinį rytą.

Greičiausiai jūsų mažasis nesugalvos paprašyti Kalėdų senio per kaminą Kalėdų naktį jam įmesti, pvz., mankštos kamuolį, bet tokį gavęs, tikrai nenusivils. Pastaruoju metu dažna mama stengiasi atsisakyti įvairiausių plastmasinių barbių ir žmonių vorų, stengiasi savo atžalas pradžiuginti lavinamais, sveikatai naudingais žaislais.

Dovanos iš Sveikatinės

„Negalėjome patikėti savo mažosios, gavusios dovanų didelį, žalios spalvos kamuolį, reakcija. Ji kamuolį rideno, šokinėjo ant jo, žodžiu, iš tiesų, labai džiaugėsi“, – pasakoja mama Indrė.

Mankštai skirti kamuoliai stabilizuoja stuburą, stiprina nugaros ir pilvo raumenis, lavina koordinaciją ir pusiausvyrą. Beje, toks kamuolys yra puiki mankštos priemonė ne tik kelių mėnesių mažyliui, bet ir paaugusiam vaikučiui. O jūsų paauglys sūnus jį galės panaudoti prie darbo stalo ruošdamas pamokas – pasak specialistų, toks kamuolys sveikesnė alternatyva paprastai kėdei. Ir dar. Ant tokio kamuolio puikiai jausis ir besilaukianti, ir jau pagimdžiusi mamytė. Besilaukiant, siūbavimas ant tokio kamuolio leis puikiai jaustis ne tik besimankštinančiai mamai, bet ir jos pilvuko gyventojui, o pagimdžius, toks kamuolys taps nuostabia sportavimo priemone, stengiantis atsikratyti nuo nėštumo likusių kilogramų.

Jeigu nuspręsite savo dukrai ar sūnui padovanoti mankštos arkliuką, vienu šūviu nušausite du zuikius. Žaisdamas su šiuo žaislu vaikas ne tik mankštinsis ir lavins koordinaciją. Ryškios tokių arkliukų spalvos ir dailus dizainas žavės jūsų mažąjį princą ar princesę, o smulkios žaislinio gyvūnėlio ausytės, kurias čiupinės maži pirščiukai, padės vystyti smulkiąją motoriką.

Dovanos iš Sveikatinės

Ideali dovana daug sėdintiems ar stovintiems

Anot pasaulinės statistikos, apie 30 proc. žmonių, dirbančių sėdimą darbą, kenčia dėl sutikusios kojų venų kraujotakos. Norint to išvengti, rekomenduojama daugiau judėti, darbo metu daryti pertraukėles ir mankštas, taip pat mūvėti profilaktines kompresines kojines. Dėl ilgo buvimo vienoje pozoje – stovint ar sėdint – sutrinka veninio kraujo tekėjimas: kojų raumenys susitraukinėja lėčiau, todėl lėčiau varinėjamas kraujas, jis ima tvenktis venose.

Kojos pradeda tinti, dilgčioti, jaučiamas skausmas ir nuovargis. Todėl, jeigu visą dieną biure sėdinčiai savo mamai ar keliolika valandų per dieną ant kojų praleidžiančiam vyrui padovanosite kompresines kojines, „ačiū“ už tokią nuostabią dovaną greičiausiai išgirsite ne tik Kalėdų rytą.

Be to, tokios kojinės nepakeičiamas dalykas ir kelionių, ypač pažintinių, metu. Pasak kraujagyslių chirurgo Arūno Čepkausko, kelionių metu, tiek vyrams, tiek moterims vertėtų dėvėti profilaktines kompresines kojines, kurios tolygiai kintančiu apspaudimu atkuria normalias fiziologines sąlygas kraujo cirkuliacijai, mažina kojų nuovargį ir tinimą.

„Prieš metus ryžausi išbandyti kompresines kojines skrydžio metu. Buvau sužavėta. Iš lėktuvo išlipau su tais pačiais bateliais, su kuriais įlipau, nes iki šiol dėl ištinusių pėdų negalėdavau kojos įsprausti į savo batus“, – pasakoja daug keliaujanti 38-erių Asta.

Dovanos iš Sveikatinės

Pradžiuginkime sportuojančius

Praktikuojantys aktyvų gyvenimo būdą pripažįsta, kad sportuoti smagiau su tam pritaikyta apranga. Tuo labiau, kai ji dar ir suteikia papildomą komfortą bei padeda apsisaugoti nuo traumų. Todėl sportuojančius jūsų artimuosius nudžiugins po eglute rasta ne eilinė kojinių pora, o sportinės kojinės, kurios dėl kompresijos aktyvina kraujotaką, stabilizuoja raumenis ir sąnarius bei padeda išlaikyti puikią sportinę formą.

O kiekvieną rytą sau prižadanti pradėti bėgioti jūsų kolegė gal net Kalėdų rytą ištesės sau duotą pažadą, jeigu po eglute ras dovanų pvz., specialius avalynės įdėklus.

„Ne visi turi galimybę įsigyti tinkamą bėgimo avalynę, kuri dažniausiai yra brangi. Vidpadžiai – pigesnė alternatyva, – pasakoja kinezaterapeutas Vainius. – Tai anatomiškai išformuoti ortopediniai įdėklai, dedami į turimą avalynę. Jie išlaiko pėdas taisyklingoje fiziologinėje padėtyje, paremia skliautus, amortizuoja smūgius, tenkančius pėdoms bėgimo metu. Vidpadis yra tam, kad pagerintų čiurnos darbą ir taip nuimtų apkrovą nuo aukščiau esančių sąnarių. Kokį turime pagrindą po kojomis, taip dažniausiai ir jaučiamės.“

Dovanos iš Sveikatinės

Su ortopediniais gaminiais senjorams padovanosite lengvesnį judėjimą

„Gaila, kad daugybė žmonių atsisako pažintinių kelionių, per kurias reikia daug vaikščioti, tik dėl pėdų nuovargio ar skausmo. Dėl nežinojimo žmonės tiesiog kenčia, o kai nebegali kentėti – atsisako keliauti“, – stebisi kineziterapeutė Ineta.

Iki šiol dar ne visi žino, kad avalynės įdėklai gali pelengvinti keliaujančiųjų gyvenimą. Įdėklai tolygiai paskirsto krūvį pėdos paviršiuje ir apsaugo pėdas bei aukščiau esančius sąnarius nuo nuovargio, ypač po ilgų vaikščiojimų.

„Niekada netikėjau įdėklo veiksmingumu, kol pats jo neišbandžiau. Po ilgos petraukos vėl galiu vaikščioti po svetimus miestus, grožėtis architektūra, užlipti į apžvalgos aikšteles. Keliaudamas pėsčiomis įveikiu iki kelių dešimčių kilometrų ir – be jokių kančių“, – džiaugiasi kelionių džiaugsmą susigrąžinęs pusamžis Juozas.

Dovanos iš Sveikatinės

O vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems problemų su sąnariais, stuburu, kraujotaka, sergantiems diabetu, dažnas medikas pataria avėti ortopedines šlepetes. Anatomiškai išformuotos šlepetės lengvai prisitaiko prie kiekvieno žmogaus pėdos ypatumų.

„Nustebau, kai anūkė man padovanojo medicininės Dr. Luigi avalynės porą. Galvojau sau, na ir kam man reikia čia kažkokių prašmatnių šlepečių. Tačiau skirtumą pajutau jau pačią pirmą dieną, – šios šlepetės minkštos, lengvos ir itin patogios“ – sveikatą gerinančią dovaną gyrė senjorė Regina.

Ar kada dovanojote savo artimiesiems sveikatą?..