Norintys dalyvauti, buvo kviečiami atsiųsti savo lieknėjimo istoriją, aprašyti lieknėjimo kelius ir klystkelius. Dalyviai turėjo būti pasiryžę keisti savo gyvenimo ritmą ir visam laikui atsikratyti antsvorio.

Būtent tokia ir buvo vilnietė Ingrida Urbštonavičiūtė, kurią organizatoriai pasirinko iš kelių šimtų kitų dalyvių. Moteris pasakoja, kad laimėjimo tikrai nesitikėjo.

Projekto nugalėtoja Ingrida Urbštonavičiūtė

„Į darbą visada ateinu truputį anksčiau ir gerdama rytinę kavą perskaitau dienos naujienas. Vieną dieną tiesiog pamačiau, kad vykdomas konkursas ir kadangi buvau prieš tai dalyvavus viename konkurse, iššūkyje, turėjau nuotraukas, kurių reikėjo norint užpildyti anketą, tai tiesiog taip spontaniškai ir užpildžiau. Tikėtis nieko nesitikėjau“, – pasakoja projekto nugalėtoja Ingrida.

Sulieknėti Ingrida troško ir tam pasiekti įvairiausių būdų ieškojo jau nuo pat paauglystės. Moteris atvira – tuo gyvenimo laikotarpiu tiesiog nekentė ir savęs, ir savo kūno. O prie to, pasak projekto nugalėtojos, stipriai prisidėdavo ir patyčios, kurių negailėdavo gimtojo kaimo, Pilionių, bendramoksliai.

Projekto nugalėtoja Ingrida Urbštonavičiūtė

„Aišku, tie skaudžiausi momentai buvo mokykloje, kai ten eini koridoriumi ir vaikai rėkia: karve, kiaule, ar dar... Visokių tokių būdavo... Tai čia tokie skaudžiausi. Kai buvau paauglė, tai visokių ten iš žurnalų dietų laikydavausi, net ir gėda būdavo kažkur išeiti. Mano didžiausias svoris buvo 98 kg, kai atvažiavau čia, mano svoris buvo 86 kg“, – skaudžias patirtis prisimena dalyvė.

Ingrida yra svėrusi ir mažiau. Susipažinusi su ukrainiete gydytoja ir kelis mėnesius pasilaikiusi jos mitybos plano, buvo pasiekusi 78 kg svorį. Taip pat Ingrida buvo suradusi savyje jėgų ir beveik metus lankėsi sporto klube, tačiau ilgai šauniais rezultatais pasidžiaugti nespėjo – šią vasarą Ingrida vėl palūžo.

Projekto nugalėtoja Ingrida Urbštonavičiūtė

„Tiesiog buvo atostogos 3 savaites, vasara, ilsėjausi pas tėvus, o ten mama ar bandelių nuperka ir tu negali nevalgyti. Dar kokie šašlykai ar ledai, kuriuos labai mėgstu. Taip po truputį, po truputį ir viskas sugrįžo. Tokia graužatis prasideda, nieko tada nebenori, toks yra tas palūžimo momentas, kai tuos 9 mėnesius tu gan griežtai laikaisi, o po to negali sukontroliuoti savęs“, – priežaščių, kodėl palūžo, ieško Ingrida.

Būtent tam, kad Ingrida daugiau niekada nebepalūžtų ir būtų užvesta ant teisingo ir lengvesnio kelio, buvo pasiruošusi visa sanatorijos GRADIALI Palangoje komanda. Medikai, profesionalūs kineziterapeutai, dietistai, masažistai dvi savaites dirbo su Ingrida tam, kad ji pasikeistų iš esmės ir jau visam laikui.

Vos tik atvykusi į GRADIALI Ingrida apsilankė pas sanatorijos vyriausiąją gydytoją reabilitologę Jovitą Jočienę. Medikė džiaugėsi, kad Ingrida atvyko užsidegusi pakeisti savo gyvenimo būdą.

Vyr. gydytoją reabilitologė Jovita Jočienė

„Ingrida pas mus atvyko turėdama didelį norą pakeisti gyvenimo būdą, pakeisti kūno linijas. Žinome, kada žmogus labai nori , jis gali labai daug gyvenime padaryti. Mes jai tiesiog pabandėm padėti tą padaryti ir, aš manau, kad mums tai pavyko“, – sakė GRADIALI vyr. gydytoja J. Jočienė.

Ingridai buvo paskirta ilgalaikio lieknėjimo programa-mokymai „Svorio kontrolė“.

„Svorio kontrolės“ programa kaip ir visos programos prasideda nuo apsilankymo pas gydytoją, kuris apžiūri pacientą, išsiaiškina jo visas problemas ir paskiria procedūras. Kita šios programos dalis yra dietisto konsultacija, kurios metu išsiaiškinami visi mitybos klausimai. Taip pat sudaromas mitybos planas, pagal kurį toliau maitinamasi visos likusios programos metu“, – pasakojo vyr. gydytoja.

Projekto nugalėjota dietistei Ivonai Simokaitytei prisipažino, kad teko išbandyti pačių įvairiausių dietų, ištverti iškrovos dienas ar net badavimą. To pasekmė – gastritas ir dvylikapirštės žarnos uždegimas.

Dietistė Ivonai Simokaitytė

„Ji minėjo, kad maitinosi baltymine dieta, kas yra gana drastiška. Aš patarčiau maitintis visaverte mityba, kurioje būtų ir baltymai, ir angliavandeniai, ir riebalai, tam, kad būtų gaunamos visos medžiagos. Ingrida susitikimo metu minėjo, kad vis grįždavo visi jos numesti kilogramai. Baltymų dieta yra tokia griežtesnė ir, matyt, dėl to tie kilogramai vėliau, pradėjus vėl maitintis kaip įprastai, ir grįždavo“, – įsitikinusi dietistė I. Simokaitytė.

Dabar, kaip pasakoja Ingrida, nuolatinis domėjimasis mityba jai jau tapęs įpročiu ir ji suprantanti: tam, kad gerai jaustųsi ir neiššauktų ligų, būtina atsižvelgti į sveikatą bei valgyti visavertį maistą, iš kurio gautų visų reikiamų medžiagų.

Mitybos pecialistė Ingridai ir sudarė pilnavertę dietą, kurioje gausu visų maistinių medžiagų.

„Sudariau programą pagal jos kūno svorį. Ingridai buvo nustatytas pirmo laipsnio nutukimas. Atsižvelgiant į tai buvo pritaikyta sumažintų kalorijų dieta, kurios metu nuo dienos raciono nuiimama 500 – 600 kalorijų, kraštutiniais atvejais galima ir daugiau, bet Ingrida nepasižymėjo labai dideliu nutukimu, tiesiog pirmojo laipsnio, todėl iš dienos raciono atėmėme 500 kalorijų“, – sudarytą mitybos programą pristatė dietistė.

Kas rytą Ingridai būdavo patiekiama skirtinga košė, pietums sriuba ir mėsa su daržovėmis arba troškintos daržovės su mėsa (dažniausiai vištiena). Vakarienei valgydavo salotas su žuvimi ar mocarela sūriu, įdarytą papriką su pievagrybiais, daržovėmis bei grikiais. Nors buvo įpratusi maitintis 5 kartus per dieną, pasakoja Ingrida, sanatorijoje jai nebuvo sudėtinga kiek pakeisti savo mitybos įpročių.

Projekto nugalėtoja Ingrida Urbštonavičiūtė

„Mityba buvo 3 kartus. Daug procedūrų, aš nuolat užimta, tai alkio jausmo nejaučiau. Dietistės sudaryta mitybos programa nėra sudėtinga. Kai grįšiu namo, kadangi dirbu prie kompiuterio, na retkarčiais būna, kad pas klientus važiuoju, tai ta diena taip greitai nepralėkia kaip čia. O čia iš vienos procedūros į kitą skubu. Tai galvoju, kad dar vis tiek tuos valgymus kas tris valandas, 5 kartus per dieną, pratęsiu“, – svarsto Ingrida.

Kaip jau minėjo, viešint sanatorijoje GRADIALI Ingridai diena tiesiog skriete praskriedavo. „Įvarios procedūros, mankštos, pasivaikščiojimai pušyne, prie jūros ar po Palangos miestą ir net nepastebi, kaip praeina diena“, – pasakoja Ingrida.

Kaip Ingrida visa galva nėrė į lieknėjimo vandenis, o tiksliau procedūras, kaip jai sekėsi, ar nudžiugino pirmos savaitės rezultatai, kviečiame žiūrėti kituose vaizdo reportažuose iš Palangos sanatorijos GRADIALI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)