Valgau bet ką ir bet kiek

Gintaro istorija iš vienos pusės gan elementari, bet tikriausiai būdinga nemažai daliai Lietuvos stipriosios lyties atstovų.

Vyras anksčiau gan intensyviai sportuodavo ir savo svoriu buvo kaip ir patenkintas – būdamas 186 cm ūgio sverdavo apie 100 kg. Viskas susijaukė po avarijos. Nesuvaldęs motociklo išsisuko koją, teko iškęsti dvi operacijas. Nė pats nepajuto, kaip svarstyklių rodyklė šoktelėjo iki 126 kg.

Trauma atnešė ne tik fizinį skausmą. Sumažėjus fiziniam aktyvumui apetitas ne tik nedingo, bet savotiškai padėjo kovoti su patiriamu stresu darbe.

„Atvirai sakau, valgau bet ką ir bet kiek. Nebejaučiu saiko. Nors valgau tą patį, kaip ir namiškiai (o jie visi ploni), bet ženkliai daugiau. Galiu vienu metu ir 6 cepelinus suvalgyti... Man skanūs riebūs, kepti ir aštrūs patiekalai, saldumynai. Negaliu prieš juos atsilaikyti“, – nevyniodamas žodžių į vatą sako Gintaras.

Gintaras

Kartą vyras visgi bandė suimti save į rankas. Natūralios medicinos centre darėsi žarnyno valymą ir maisto netoleravimo testą. Bandė mėnesį maitintis pagal sudarytą metodiką – nukrito net 15 kg, bet taip gyventi buvo per sunku. Pasak jo, beveik nieko negalėjo valgyti, o darbas įtemptas, tad iš alkio net anksti miegoti eidavo. Nenuostabu, kad ir palūžo...

Po traumos vyras stengiasi grįžti ir prie aktyvesnio gyvenimo būdo. Porą kartų per savaitę mėgėjiškai pažaidžia futbolą, bet po jo su draugais nepamiršta „atšvęsti“ ir skaniai pavalgyti. Nepaisant visko, Gintaras nori rasti teisingą kelią gyventi sveikiau.

Iš pagrindų reikia keisti visą mitybą

Dietistė Ivona Simokaitytė, paprašyta įvertinti dabartinę vyro situaciją, didžiausia problema įvardijo jo besaikį valgymą.

„Gintaras pats pripažįsta, kad valgo didelėmis porcijomis riebų, aštrų, keptą, saldų maistą – viską, ko iš tiesų reikėtų vengti norint sumažinti svorį ir palaikyti gerą sveikatos būklę“, – sako specialistė.

Pasak jos, didžiausia klaida, kurią daro mažą fizinį aktyvumą turintys žmonės, yra nereikalingų kalorijų vartojimas. Greičiausiai jie prieš įvairias traumas daug judėjo, todėl buvo įpratę daug valgyti, tačiau gautas kalorijas sudegindavo. Dabar, aktyvumui ženkliai sumažėjus, greičiausiai iš įpročio valgo tokį patį kiekį maisto, kiek valgė ir prieš traumą, ir perteklinės kalorijos riebalų pavidalu nusėda ant kūno.

Saiko valgant nejautimas, nuolatinis persivalgymas gali iššaukti ne tik nutukimą, bet ir padidėjusį skrandžio rūgštingumą, gastritą ar tulžies pūslės uždegimą, padidėjusį cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligas. Svarbu suvokti, jog netinkami mitybos įpročiai atsiliepia ne tik kūno formoms, netinkama mityba ir antsvoris ypatingai kenkia žmogaus sveikatai.

Maisto netoleravimas šiandien tampa vis didėjančia problema, sukeliančia tokius negalavimus, kaip galvos skausmai, migrena, nuolatinis nuovargis ar svorio augimas. Tai alina žmogų, tačiau to išvengti galima – tiesiog reikia valios.

Dietistė Ivona Simokaitytė

„Vyras taip pat darėsi maisto netoleravimo testą, gydytojai jam paskyrė specialią dietą, tačiau pastarasis pritrūko valios. Taip pat yra ir su persivalgymu, jam sunku susilaikyti. Tad manau, kad tai nėra išimtinai netoleruojamo maisto produkto ar persivalgymo problema, mano manymu, tai yra valios ir ryžto trūkumas“, – mano dietistė I. Simokaitytė.

Ji griežtai pabrėžia, kad Gintaro mityba yra visiškai netinkama ir ją būtina keisti iš pagrindų: atsisakyti riebių, keptų, gruzdintų produktų, alkoholio, kadangi alkoholio energinė vertė didelė, bet maistinė maža, jis visiškai neturi naudos organizmui, tačiau kūno svorio augimui turi didžiulę įtaką.

Drastiškų dietų specialistė taip pat nesiūlo daugiau bandyti. Užtektų atsisakyti sveikatą žalojančių produktų, į racioną įtraukti neriebią mėsą, paukštieną, žuvį, valgyti kuo daugiau daržovių, rinktis pilnagrūdžius produktus, kuriuose gausu skaidulų – jos padeda lieknėjimo procese. Taip pat rekomenduojama reguliariai valgyti, mažinti suvartojamų kalorijų kiekį, sekti savo mitybą, analizuoti ją. Laikantis dietos svarbu sąmoningumas ir neprarasti valios.

Šokas organizmui

Sportas turi begalę privalumų mūsų sveikatai, bet staiga jo atsisakius, visi šie privalumai ima „garuoti“ jau po kelių savaičių ir gali įtakoti rimtas sveikatos problemas, teigia kineziterapeutė Deimantė Šopytė.

Kineziterapeutė Deimantė Šopytė

Sportuojant teigiamai veikiama smegenų veikla, gerėja atmintis, lavinamas loginis mąstymas. Tačiau net po trumpos pertraukos įvyksta pokyčių smegenyse, sulėtėja mąstymas, prastėja atmintis.

Pasak kineziterapeutės, staigiai nustojus sportuoti, mūsų organizmas patiria šoką.

„Negaunant įprastinio fizinio krūvio, atsipalaiduoja raiščiai, sausgyslės, keičiasi raumenų tonusas. Todėl padidėja traumų, atramos ir judamojo aparato sutrikimų rizika. Nustojus sportuoti sumažėja ištvermė, jėga, taip pat yra matomi akivaizdūs pokyčiais veidrodyje ir ant svarstyklių. Taip atsitiko ir Gintarui“, – konstatuoja specialistė.

Ji primygtinai siūlo kreiptis į specialistus, kad šie įvertintų jo laikyseną, problemines vietas, fizinio krūvio toleranciją, antropometrinius duomenis bei skirtingų stuburo dalių mobilumą ir sudarytų individualų kineziterapijos planą. Taip palaipsniui didinant krūvį būtų galima sugrįžti į fiziškai aktyvų gyvenimą.

Koją kiša emocinis valgymas

„Akivaizdu, kad Gintaro besaikis valgymas iš streso yra viena iš emocinio valgymo priežasčių“, – mano psichologė Anželika Korolenko Grigaitienė.

Psichologė Anželika Korolenko Grigaitienė

Alkis gali būti fizinis ir emocinis. Pirmuoju mes patenkiname natūralų kūno poreikį, o antruoju atveju bandome suvirškinti neigiamas emocijas, nuobodulį, stresą, įtampas ir t.t. Išgyvenant stresą organizme padaugėja hormono kortizolio lygis, kuris ir sukelia sūraus, saldaus ir riebaus maisto potraukį. Suvalgius tokio maisto, užlieja energija ir malonumo jausmas. Kartais kramsnojimas tampa puikiu draugu, kai kamuoja nuobodulys ar tuštuma. Valgydami lengviau įveikiame bendravimo kliūtis su kitais žmonėmis, taip nejučia įprantama valgyti kitų žmonių draugijoje.

„Kad tai pakeisti, visų pirma, turi būti noras tai daryti, o tada ieškoti alternatyvų emociniam valgymui – vaikščioti gamtoje, rasti laiko aktyviai veiklai, pomėgiams, būtinas geras, kokybiškas miegas“, – sako psichologė.

Teks susiimti

Gydytoja Jovita Jočienė

Specialistų patarimus Gintarui puikiai reziumavo sanatorijos „Gradiali“ vyr. gydytoja reabilitologė Jovita Jočienė: „Vyras po avarijos mažai sportavo ir judėjo, o valgė, kaip pats rašo, „beleką ir bet kiek“. Sėdimas darbas, stresas, judėjimo ir sportavimo stoka, nereguliarus, nesveikas valgymas, blogas miegas, poilsio stoka sąlygojo svorio augimą. Vyrui pirmiausia reikėtų pakeisti savo dienos režimą, pradėti maitintis sveikai, t. y. valgyti vienodu laiku, porcijos turėtų atitikti reikiamą dienos kalorijų kiekį. Taip reikėtų pradėti sportuoti bent du kartus per savaitę, neskaitant kasdienės rytinės mankštos. Manau, to tikrai užteks pradėti gyventi sveikai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)