Vienas tyrimas, pasirodęs žurnale „Journal of Strength and Conditioning Research“, nustatė, kad po šešių savaičių intensyvių pilvo preso pratimų tyrimo dalyvių pusiaujai visiškai nesulieknėjo. Dar vienas panašus tyrimas parodė, kad po 12 savaičių trukusių vienos rankos treniruočių šiek tiek sutvirtėjo tos rankos oda, tačiau riebaliukai nuo jos neišnyko.

Taigi treniruojant tik tam tikrą kūno dalį, veikiausiai nepavyks jos suliekninti. Tačiau galima guostis tuo faktu, kad kai kurios kūno dalys riebalus degina sparčiau negu kitos. Pilvas yra viena iš jų.

„Kai kurios riebalų sankaupos metaboliškai yra aktyvesnės negu kitos, taigi jos geriau reaguoja į fizinio krūvio intervencijas“, – teigė medicinos profesorius ir Virdžinijos universiteto kineziologijos padalinio vadovas Arthuras Weltmanas.

„Pilvo riebalai yra vieni aktyviausiai tirpstančių riebalų“, – pažymėjo jis.

Kai jūs sportuojate, jūsų organizme išsiskiria hormonai, aiškino A. Weltmanas. Kuo fiziniai pratimai intensyvesni, tuo daugiau šių hormonų jūsų organizmas išskiria ir tuo sparčiau tirpsta metaboliškai aktyvūs riebalai. (Kai kurie A. Weltmano tyrinėjimai rodo, kad riebalų deginimui nuo juosmens itin tinka intervalinės didelio intensyvumo treniruotės.)

Jeigu turite riebalų ant pilvo, rankų ir krūtinės, dauguma šių riebalų yra metaboliškai aktyvūs, todėl jie veikiausiai reaguotų į fizinius pratimus ir mitybos pokyčius, sakė jis. Tai itin galioja pilvo riebalų atveju. Bloga žinia ta, kad papildomi riebalai šiose zonose yra susiję su didesne diabeto, širdies ligų, vėžio ir kitų ligų rizika.

Kita vertus, papildomi riebalai ant klubų, sėdmenų ir šlaunų nėra metaboliškai aktyvūs ir šiuos riebalus yra labai sunku sudeginti, pažymi profesorius. Tačiau jie kelia kur kas mažesnę minėtų ligų riziką.

Kokie fiziniai pratimai labiausiai tinka, norint sulieknėti per liemenį? Vienos studijos metu jėgos treniruočių rezultatai buvo lyginami su aerobinių treniruočių rezultatais ir žiūrima, kaip jos padėjo sumažinti riebalų kiekį skirtingose kūno dalyse. Paaiškėjo, kad nors aerobinės treniruotės – bėgiojimas, plaukimas ar važiavimas dviračiu – sumažino daugiau viso kūno riebalų, jėgos pratimai itin tirpdė pilvo riebalus.

Trumpai tariant, taškinis lieknėjimas daugumoje atvejų nėra labai efektyvus dalykas. Tačiau jei trokštate sulieknėti per juosmenį, jėgos treniruočių bei didelio intensyvumo aerobinių pratimų derinys, taip pat sveika mityba padės jums atsikratyti riebalų šioje kūno vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)