Dar viena itin dažna problema – nuospaudos, o ypač – ant kojų pirštų. Nuospauda yra suragėjęs odos sluoksnis, dažniausiai atsirandantis tose vietose, kur spaudžia avalynė. Kartais pasitaiko atvejų, kuomet pėdų nuospaudos išsivysto dėl pėdos problemų, pavyzdžiui, deformuoto pėdos kauliuko, iškrypusių kojų pirštų.

Pasaulyje itin sparčiai gausėjant sergančiųjų cukriniu diabetu, dėl neuropatijos ir išemijos vystosi pėdų opos bei lėtai gyjančios žaizdos padų odoje. Neuropatijai būdingi sumažėję temperatūros, vibracijos, spaudimo jutimai, kamuoja „skruzdėlių bėgiojimo“ ar deginimo pojūtis, skausmas, susilpnėję refleksai. Ypač lengvai atsiranda nuospaudų, pūslių. Sutrikus kraujotakai, pacientai pajunta skausmą, kojos šąla, tampa blyškios. Dėl opų infekcijos neretam cukrinio diabeto ligoniui tenka atlikti kojos amputaciją.

Daugelis vis dar gydosi namuose

Įaugęs kojos piršto nagas pagal sunkumo laipsnį gali būti gydomas įvairiai: gydymas apima nuo tradicinių būdų namuose iki chirurginės intervencijos klinikoje. Vienas iš gydymo būdų namų sąlygomis yra vonelė su muilu arba druska, taip pat tinka vatos kamuoliukas po įaugusio nago kraštu. Tačiau jeigu skausmas didėja, prasideda pūliavimas ar kyla temperatūra, nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją. Kartais prireikia net chirurginio gydymo, jo pobūdis priklauso nuo konkrečios situacijos (nago nupjovimas, nago prideginimas, kt.).

Norint pašalinti įsisenėjusias nuospaudas, ypač tinka įvairios vonelės, kurios minkština sukietėjusį odos sluoksnį. Tam nereikia jokių ypatingų priemonių: galima rinktis muilą, įvairias žoleles, vaistažoles, žiedlapius, aliejus. Geriamoji soda taip pat puikiai tinka, kadangi ji pasižymi minkštinančiomis savybėmis.

Jokiu būdu nuospaudų negalima gremžti, draskyti ir pan. – negalima pažeisti gilesnių odos sluoksnių ar sukelti kraujavimo, kad neįneštumėte infekcijos ir nesukeltumėte užkrėtimo. Suminkštėjusias vietas įmanoma atsargiai pašalinti dezinfekuotomis žirklutėmis. Po tokios procedūros rekomenduojama pėdas palepinti maitinamaisiais kremais ar kompresais.

Pedikiūras

Diabetinės pėdos priežiūra reikalauja kruopštaus darbo kiekvieną dieną: derėtų atidžiai apžiūrėti kojas ir patikrinti, ar nėra įdrėskimų, įpjovimų, sumušimų, pūslelių, patinimų ar skaudančių vietų. Pažeidimų gali būti net ir tuo atveju, jei skausmo visiškai nejaučiate. Rekomenduojama visada avėti ne per ankštas medvilnines ar vilnones kojines bei specialią avalynę, vengti vaikščioti basomis. Būtina kasdien kojas perplauti vandeniu su muilu, rūpestingai išvalyti tarpupirščius, patepti specialiu kremu.

Sergančių cukriniu diabetu kojų jautrumas negrįžta, nes pažeidžiami nervai. Būtent todėl pėdas reikia dar labiau saugoti, nes pacientai nejaučia skausmo ar spaudimo.

Geriausia kreiptis į specialistą

Daugeliui pėdų problemų galime užkirsti kelią imdamiesi tam tikrų prevencinių priemonių. Prioritetu tampa patogios avalynės pasirinkimas, taip pat reikia atkreipti dėmesį, ar avalynė nespaudžia kojos pirštų. Kojų nagus derėtų kirpti tiesiai (neužapvalinti nykščio nago), būtina laikytis pėdų higienos.

Nors literatūroje apstu patarimų apie įaugusių nagų ir nuospaudų gydymą bei šalinimą, tačiau derėtų atsiminti, kad kiekvienas atvejis yra individualus. Pėdų problemos gali atsirasti ir dėl įvairių vidaus organų ligų ar pėdos deformacijų. Būtent todėl geriausias ir saugiausias būdas gydyti įaugusius nagus ar šalinti kojų nuospaudas – podiatrijos specialisto kabinete.

Jeigu Jums kyla klausimų, kaip tinkamai prižiūrėti pėdas, pasikonsultuokite ir pasitarkite su pėdos priežiūros specialistu.

Gydomasis pedikiūras ypač pravers probleminėms pėdoms

Šiuo metu pasaulyje itin vertinamas pedikiūras, kurio esmė – ne tik estetiškai atrodanti, bet ir sveika pėda. Gydomasis pedikiūras ypač tinka tiems, kurie skundžiasi įaugusiais kojų pirštų nagais, nuospaudomis ar kenčia nuo cukrinio diabeto (diabetinės pėdos gydymas). Patyrę specialistai parenka efektyviausią įaugusių nagų ir nuospaudų gydymą, pritaiko reikiamas ortopedijos technines priemones, apsaugančias jautrias pėdos vietas nuo trinties ir nemalonių pojūčių. Cukrinio diabeto pacientams atliekamas opų perrišimas yra itin svarbus, kadangi jis apsaugo nuo infekcijos rizikos ir atitolina amputacijos grėsmę.