Konsultuoja gydytoja ortopedė Jurga Petronė

Pėdoms reikia erdvės

Jei pėdai bate ankšta, jai sunkiau taisyklingai vystytis. Ankšti batai priverčia nenatūraliai statyti pirštukus, ypač tai pavojinga didiesiems kojų pirštams. Gali susiformuoti ir netaisyklinga pėdos laikysena, kurios pasekmės vėliau gali būti įvairūs kelių ar klubų sąnarių pažeidimai. Net ir vėlesniame amžiuje atsirandančius stuburo skausmus iš dalies gali lemti vaikystėje suspausta pėda. Dėl to batuko vidus turėtų būti maždaug 2 cm ilgesnis už pėdutę, o batų padas – kuo lankstesnis. Geriau pirkti ne smailianosius, o bukus batus, kur pirštams būtų pakankamai erdvės.

Gydytoja ortopedė Jurga Petronė

Nuo kada reikia pirkti batukus

Neskubėkite auti kūdikių batukais. Kad normaliai vystytųsi mažylių pėdos, joms reikia pakankamai laisvės. Dėl to vietoje batelių su princesėmis ar mašinytėmis nupirkite kojines. Tai galioja ir vaikučiui pradedant stovėti ar žengiant pirmuosius žingsnius. Tada pagelbės kojinės su guminiai padais. Batai reikalingi nuo tada, kai vaikutis pats pradės iš tikrųjų žingsniuoti.

Kiek batų porų reikia mažyliui

Užteks 2 porų gerų kasdieninių batų. Jei parduotuvėje radote tinkamus, patogius, patinkančius batus, siūlome nusipirkti 2 poras, kad galėtumėte pakeisti. Nes ir pačios mažiausios kojelės prakaituoja. Jei batai nespėja visiškai išdžiūti ir išsivėdinti, labai greitai juose atsiranda palanki terpė pėdų grybeliui.

Ar reikia kambarinių šlepečių?

Jei grindys namie slidžios ar šaltos, tuomet reikia avėti kambarinę avalynę. Vis dėlto ortopedai pasisako ne už šlepetes, o už kambarinius batukus ar basutes. Kai tik įmanoma, leiskite mažyliui lakstyti basomis ar apsiavus kojinėmis guminiais padukais, nes tai stiprina kojų raumenis.

Kaip greitai auga pėdutės

Vaikų pėdos auga ypač greitai. Vaikų, kurių amžius 3–6 metai, pėda per metus paauga 2–3 dydžiais (1 dydis – 6,6 mm). Moksleivių pėdos paauga kiek mažiau – 1–2 dydžiais. Galite patys pamatuoti 3–6 metukų vaiko pėdą kas 4–6 savaites, o 1–3 metukų vaikučių – kas 6–8 savaites.

Pirmieji batukai

Kaip rasti geriausius batus

Pirmųjų mažylio batukų padas turi būti plonas ir elastingas, ypač pirštų srityje. Bateliai turi turėti uždarą ir kietą užkulnį, kiek aukštesnes batų noseles, kad iš viršaus nespaustų pirštukų.

Visai mažų vaikų avalynė turi būti be pakulnės, o vėliau – su 0,5–2 cm aukščio pakulne. (Suaugusiems žmonėms rekomenduojamas pakulnės aukštis 2–2,5 cm, aukščiausias – iki 4 cm).

Supinatoriai visiems vaikučiams nebūtini, bet labai svarbu, kad pirmųjų batukų kulną laikytų tvirta bato dalis ir neleistų pėdai vartytis į visas puses.

Tinkamiausi – pagaminti iš „kvėpuojančios“ medžiagos, lengvi ir lankstūs.

Geri batai nebūtinai yra pagaminti iš natūralios odos. Dabar gaminami sportiniai batukai atitinka kokybės standartus, reikia tik mokėti teisingai pasirinkti.

Vidinė bato pusė turėtų gerai sugerti drėgmę ir „ištransportuoti“ ją lauk. Guminiai botai ar lakiniai batai skatina kojas prakaituoti, tad juos reikėtų avėti kuo trumpiau.

Nepersistenkite ieškodami ilgaamžių batų – vaikas tikrai spės juos išaugti greičiau nei spės sunešioti.

Matavimosi subtilybės

Vaiko bate pėdutei reikia pakankamai erdvės judėti. Batai turi tikti ilgiu, pločiu ir aukščiu.

Batukus matuokite mažyliui stovint, nes tuo metu pėda pailgėja ir paplatėja apie 0,5–1 cm. Klysta mamos, pirkdamos batukus nedalyvaujant vaikui. Jei vis dėlto nėra galimybių vaikučio vestis į parduotuvę, galite basą jo pėdutę apibrėžti ant storesnio kartono ir pridėję 12 mm iškirpti. Jei šis šablonas lengvai tilps į batuką, jų ilgis tinkamas. Įsidėmėkite, kad kairė ir dešinė vaikučio pėdutės gali būti nevienodos, tad pasidarykite abiejų pėdų šablonus.

Pirkite batus popiet, nes po pietų vaikų kojytės, beje, kaip ir suaugusiųjų, pabrinksta ir tampa didesnės.

Įsitikinkite, kad tarp vaiko didžiausio piršto (kai koja bate) ir bato galo telpa jūsų rankos nykščio galiukas. Vaikas tada turėtų stovėti. Šis metodas tinkamas tik ilgiui nustatyti.

Išilginė ir suaugusiųjų, ir vaikų avalynės ašis turi eiti per antrąjį pėdos pirštą.

Avalynė neturi iškreipti natūralios pėdos pirštų padėties. Labai svarbu, kad batelio vidinis kraštas eitų lygia linija, kad batelio kontūras nebūtų inksto formos.

Pirmieji batukai

Įdėklai į batukus ir speciali avalynė

Išilginiai vaikų pėdų skliautai pradeda vystytis maždaug nuo 3 metų ir visiškai išsivysto, kai vaikui sueina maždaug 7–8 metai. Nors nemažai tėvų į gydytojo ortopedo konsultacijas atveda vaikučius mažiau ar daugiau pilnapadžius, tik nedaugeliui jų būtini ortopediniai įdėklai ar speciali avalynė. Ortopedinė avalynė būtina tik vaikams su įgimtomis pėdų deformacijomis, turintiems antsvorio, kurių nusilpusi raiščių ir raumenų sistema, sveikstantiems po sunkių ligų, privertusių ilgą laiką gulėti lovoje. Tačiau, jei mažylis skundžiasi pėdų ar kojų skausmais einant, nedelsiant būtina kreiptis į gydytoją ortopedą.

Kada pas ortopedą?

Pėdų deformacijos vaikams būna dėl skirtingų priežasčių.

Naujagimiams apie 50 procentų įvairių pėdų deformacijų būna dėl padėties gimdoje, tačiau jos išsitaiso savaime per pirmuosius mėnesius.

Vaikučiams iki 4–5 metų beveik 100 procentų būdinga mobili plokščiapėdystė. Apie 20 procentų mobili plokščiapėdystė išlieka ir suaugus, dažniausiai ji būna besimptomė.

Įgimta šleivapėdystė būna tik 0,2 procento vaikų.

Būna ir įgytų pėdų deformacijų dėl traumų, antsvorio, ligų.

Pas ortopedą profilaktiškai reikėtų pasirodyti:

  • kai kūdikiui 2–3 mėnesiai,
  • kūdikiui pradėjus vaikščioti,
  • 3–4 metų,
  • 6–7 metų,
  • tada, kai neramu.

Labai dažnai tėvus neramina vaikų fiziologinės pėdų deformacijos, o mes, ortopedai, pasistengiame nuraminti.

Parengė Ginta Liaugminienė, Mamos žurnalas